Prestižní časopis Time přináší šokující informace o tom, jak to funguje na Ukrajině

19.03.2015 10:16

Simon Shuster z amerického týdeníku Time komentuje klesající popularitu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Lidé jsou prý zklamaní pomalým tempem reforem i nedostatečnou snahou řešit korupci. Nyní se navíc ztratil dvoukilový bochník chleba vyrobený ze zlata, který patřil bývalému prezidentu Janukovyčovi.

Prestižní časopis Time přináší šokující informace o tom, jak to funguje na Ukrajině
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Hlavním symbolem Janukovyčova zkorumpovaného režimu se stal krátce po majdanské revoluci dvoukilový chléb ze zlata, který se našel v luxusním paláci bývalého prezidenta Ukrajiny. Přesto, že měl prezident v opulentním sídle např. vycpaného lva, plovoucí restauraci či vlastní zoo, tak právě chléb ze zlata utkvěl v paměti Ukrajincům nejvíce. V dalších měsících toho využili i obchodníci a malý bochník ve zlatavé barvě se objevil na klíčenkách, magnetech i dalších upomínkových předmětech. Předevčírem se však zlatý bochník chleba ztratil. Podle Shustera je ztráta populárního symbolu Janukovyčovy rozmařilosti dalším políčkem do tváře prezidenta Petra Porošenka, jehož popularita neustále klesá.

Prezident před několika měsíci sliboval Ukrajincům ukončení války a nastartování reforem. Minulý měsíc při projevu proneseném u příležitosti ročního výročí majdanské revoluce však připustil, že obnova země bude trvat několik let. Ukrajinci jsou však stále netrpělivější. Na začátku února se podpora prezidenta země dostala pod 50 %, což je nejnižší číslo od jeho nástupu do úřadu loni v červnu. Průzkum veřejného mínění prováděný agenturou Branding Group navíc ukázal, že 46 % oslovených Ukrajinců je přesvědčeno, že se nepodařilo splnit hlavní cíl revoluce, kterým je boj s korupcí. Jeden z pěti oslovených navíc uvedl, že je ochoten se účastnit dalších protestů. „To je neuvěřitelně vysoké číslo. Lidé prostě nejsou spokojeni s tím, jakým tempem změny probíhají,“ komentuje výsledky průzkumu ředitel společnosti Jevgenij Kopatko.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Pomalé tempo je jasně viditelné zejména v oblasti potírání korupce. Více než rok po revoluci nebyl postaven před soud ani jeden vysoký úředník či ministr Janukovyčovy vlády. Dle indexu vnímání korupce dle Transparency International vydaného v prosinci loňského roku pro 175 zemí světa se nachází Ukrajina na 142. místě. Tedy ještě o šest míst za sousedním Ruskem. Porošenkova neochota zakročit proti zkorumpované politické elitě je snadno pochopitelná. V průběhu války proti separatistům se musel spoléhat na bohatství a vliv oligarchů, kteří samozřejmě nemají zcela průhlednou minulost. Pokud by šel nyní proti nim, mohli by vyprovokovat další povstání. To je samozřejmě to poslední, co nyní Porošenko potřebuje.

„V tomto směru vládne mezi lidmi skutečně velké zklamání. Všichni vidí, že je válka používána jako výmluva, aby politici mohli i nadále odkládat potřebné reformy. Některé z nás to potom vede k přesvědčení, že vláda vlastně proti korupci vzhledem ke svým zájmům ani bojovat nechce,“ říká ředitelka kyjevského think-tanku Institut světové politiky Aljona Getmančuková. Boje však pomalu ustávají a Porošenko nejspíš bude nucen splnit své sliby. Začít by mohl např. v Janukovyčově paláci. Vláda plánuje, že by z něj vytvořila muzeum korupce. V současné době mu „správcuje“ bývalý revolucionář Petro Olejnik. „Palác nyní oficiálně nikomu nepatří. Ale často se sem vrací zloději, aby si sem přišli nakrást. Jak uvádí autor textu Shuster, na konci února při jeho návštěvě ještě bochník visel v okně. Nad ním byl nápis s nabídkou prohlídky paláce za 7 dolarů.

Podle Olejnika se z paláce za poslední měsíce ztratilo již mnoho cenností. Nedalo se tomu prý zabránit. „Někdy je lepší dělat, že to nevidím. Pokud zloděje přistihnu při činu a napomenu jej, tak se ještě rozčílí a začnou rozbíjet další věci,“ říká rezignovaně současný správce paláce se stropem z libanonského cedru za 12 milionů dolarů či odpadkovým košem za 700 dolarů a dalšími rozmařilostmi, jež jsou pro drtivou většinou Ukrajinců naprosto nedosažitelné a stejně tak nepochopitelné.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…