Přestřelka Zemana se Sobotkou dnes definitivně skončí tradičním novoročním obědem

02.01.2016 7:02

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka se dnes sejdou k novoročnímu obědu. Zúčastní se ho tradičně s manželkami, i když formát schůzky byl před dvěma týdny předmětem přestřelky mezi Hradem a Úřadem vlády. Oba politici by se podle premiérova předpokladu měli vrátit také ke svým odlišným názorům na migranty.

Přestřelka Zemana se Sobotkou dnes definitivně  skončí tradičním novoročním obědem
Foto: repro foto ČT
Popisek: Usmívající se prezident Miloš Zeman

Rozdíly se nejvíce projevily po 17. listopadu, kdy Zeman vystoupil na Albertově po boku šéfa extremistického Bloku proti islámu Martina Konvičky. Podle premiéra se tím zařadil mezi populisty, kteří parazitují na obavách lidí z migrační krize, a legitimizoval šíření extrémní xenofobie a nenávisti.

Zeman nedlouho poté Sobotku obvinil z toho, že svým postojem k uprchlické krizi ohrožuje bezpečnost Česka. Reagoval tak na Sobotkova slova, že nebezpečí představují teroristé, nikoliv uprchlíci, kterým je třeba pomoci. I ve svém vánočním poselství dal prezident najevo, že Česko "není a ani nemůže být pro všechny".

Formát novoročního oběda byl před Vánocemi předmětem sporu. Sobotka totiž nejprve oznámil, že by se schůzka kvůli množství pracovních témat měla uskutečnit na přání Hradu bez manželek. Zeman to následně popřel s tím, že na oběd kromě choti ministerského předsedy pozval i jeho dvě děti.

Více shody nalezli oba politici v pohledu na hospodářskou politiku. Zeman ve vánočním poselství ocenil ekonomický růst Česka, zvýšení platů a nízkou míru nezaměstnanosti. Pochválil za to i Sobotkovu vládu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …