Převrat 1989? Nebyla to náhoda, Gorbačov to věděl a odmítl návrh USA na zásah: Nová kniha

08.09.2020 13:02

Na pulty knihkupectví se chystá kniha zkušeného právníka Jaroslava Kuby. Nese název „Podezření: druhý Mnichov?“ a podtitul je „Pokus o dálkový výslech Gorbačova“. Kuba v ní zkoumá příčiny a důsledky historických změn, které dovedly k zániku Sovětský svaz. Jaký byl třeba skutečný důvod popravy rumunského diktátora Ceausescua? Autor ochotně poskytl redakci Parlamentních listů ukázku z knihy.

Převrat 1989? Nebyla to náhoda, Gorbačov to věděl a odmítl návrh USA na zásah: Nová kniha
Foto: repro Youtube
Popisek: Michail Sergejevič Gorbačov v rozhovoru s moderátorem BBC

Anketa

Jak nahlížíte na Čínu?

hlasovalo: 33942 lidí

„Dne 20. 12 1989 k takové (demonstraci) došlo před jeho sídlem v Bukurešti. Chtěl promluvit, ale část davu mu to křikem znemožnila. A o dva dny později jej před kamerami zadrželi vojáci.“ Píše Kuba v kapitole s názvem „Ceausescův poslední čardáš“.

Podle Kuby se v prosinci 1989 obrátil americký ministr zahraničí James Baker na Michaila Gorbačova a oznámil, že USA nebudou mít nic proti tomu, když Sovětský svaz zasáhne v Rumunsku a pomůže tak se Ceausescovi zachránit. To však Gorbačov veřejně odmítl.

Autor dále naznačuje, že americký ministr měl nejspíše obavy, že Ceausescu by před případným soudem mohl promluvit o stále větším sbližování Sovětského svazu pod taktovkou Gorbačova s USA.

„Pane Gorbačove, nebyl Bakerův ‚štědrovečerní‘ apel motivován především obavami, že by Ceaucescu mohl veřejně zpochybnit proklamovanou spontaneitu převratů ve střední a východní Evropě, a především vaši roli v nich?“ Táže se Kuba.

Celá ukázka ZDE

Podrobněji se rozepíše o pozadí rumunského převratu, který byl dle Kuby takovým ukázkovým „spontánním“ převratem. Dekret o vytvoření „tribunálu“, který odsoudil Ceausesca,  podepsal předseda tehdy vzniklé „Rady fronty národní spásy“, Ion Iliescu. Dotehdy významný člen Komunistické strany Rumunska, absolvent Lomonosovy university v Moskvě a budoucí dlouholetý prezident.

Ceausescu byl následně bez obhajoby rychle odsouzen a spolu s manželkou zastřelen samopaly. Kuba také v knize informuje, že Iliescu měl být v roce 2019 souzen za své jednání v revolučních dnech. Podle obžaloby „po vytvoření disidentského uskupení v prosinci 1989, s cílem odstranit režim, skupina kolem Iona Iliescu se od 22. 12.1989 rozhodla dezinformacemi vyvolat v zemi chaos. Aby během něho získali před národem legitimitu k uchopení moci“.

Kuba také poukazuje na výsledky šetření rumunské vojenské prokuratury. Iliescu a jeho spolupracovníci měli úmyslně vyvolat v zemi „všeobecnou psychózu teroru“ a zapříčinit tak četné „bratrovražedné střety“, které způsobily ztráty na stovkách lidských životů.

Vyšetřování mělo dále prokázat, že Iliescu a tehdejší náměstek premiéra Voiculescu „dezinformacemi, prostřednictvím televizních vystoupení a tiskových zpráv, vyvolali všeobecnou psychózu teroru, jež vedla k tlaku na popravu páru Ceausescuových v simulovaném trestním řízení“.

Podle Kuby měl být celý rumunský převrat právě výsledkem dohody Gorbačovského Ruska a USA. 

reklama

autor: AZy

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …