Převratná zpráva: Zemanův významný muž na klíčové místo Babišovy vlády? Ne, o tomto se ještě nepsalo

02.11.2017 8:25

Dnešní Lidové noviny přinášejí informaci, kdo všechno by mohl usednout v chystané Babišově menšinové vládě. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš, jenž je jmenován prezidentem Milošem Zemanem k sestavení nového kabinetu, má prý jasno už o sedmi až osmi jménech.

Převratná zpráva: Zemanův významný muž na klíčové místo Babišovy vlády? Ne, o tomto se ještě nepsalo
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Andrej Babiš v pořadu Partie.

O jakých jménech se v souvislosti s Babišovou vládou spekuluje? Esem je diplomat a současný velvyslanec v USA Hynek Kmoníček, jenž býval ředitelem zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky. Nyní se hovoří o tom, že u hlavy státu je v nemilosti kvůli nerealizované návštěvě u amerického prezidenta Donalda Trumpa. Kmoníček by prý mohl být šéfem české diplomacie. O tomto postu se ale také hovoří v souvislosti s Martinem Stropnickým, jenž by měl tak opustit post ministra obrany. Místopředsedovi ANO se údajně příliš do nového kabinetu nechtělo, spekuluje se však o tom, že by mohl převzít resort kultury. Zde je ve hře také rektor brněnské JAMU Ivo Medek.

Anketa

Jak dlouho byste Andreji Babišovi dovolili vládnout bez důvěry sněmovny?

hlasovalo: 13063 lidí

Do funkce ministra vnitra by podle všeho mohl zamířit ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun, jenž však prý má zájem i o uvolněný post na resortu obrany. O náměstkyni ministra financí Aleně Schillerové se pak hovoří v souvislosti s ministerstvem financí. 

Hovoří se také o miliardáři Pavlu Juříčkovi, jenž by se mohl stát ministrem průmyslu a obchodu. Tento post byl nabízen prý Richardu Brabcovi, jenž by však rád dále pokračoval na resortu životního prostředí. 

V souvislosti s resortem vnitra se pak hovoří také o karlovarské hejtmance Janě Vildumetzové, bývalém ministrovi Martinu Pecinovi nebo o současné ministryni pro místní rozvoj Karle Šlechtové. Co se týče zemědělství, tam by se mohl objevit exšéf Agrární komory Miroslav Toman nebo poslanec Karel Tureček. V souvislosti s resortem práce a sociálních věcí se hovoří o bývalé šéfce Úřadu práce České republiky Marii Bílkové, dopravu by mohl dále řídit Dan Ťok, spravedlnost Robert Pelikán.

Ministerstvo zdravotnictví by pak podle všeho mohlo připadnout 31letému Adamu Vojtěchovi, školství pak moravskoslezskému hejtmanovi Ivo Vondrákovi nebo náměstkovi Robertu Plagovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…