Prezident Klaus jmenoval Petra Fialu novým ministrem školství

02.05.2012 10:28

Prezident Václav Klaus dnes jmenoval ministrem školství, mládeže a tělovýchovy nestraníka Petra Fialu. Prorektor brněnské Masarykovy univerzity střídá v čele ministerstva Josefa Dobeše (VV), který z funkce odešel na konci března.

Prezident Klaus jmenoval Petra Fialu novým ministrem školství
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Václav Klaus přednášel na Žofínském fóru

Česká republika má nového ministra školství. Stal se jím bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně Petr Fiala. Když ho prezident jmenoval, popřál mu, aby se s problémy, kterým ministerstvo čelí, vypořádal co nejlépe. Zadoufal také, že nový ministr naváže na to dobré, co bylo v posledních měsících v resortu provedeno.  Fiala poděkoval za důvěru a prohlásil, že se pokusí odvést v nové funkci to nejlepší.

Studentům se možná líbit nebude

„Především bych chtěl poděkovat za důvěru, kterou mě jmenováním propůjčujete. Jsem si velmi dobře vědom náročnosti úkolu, který na sebe beru. Celá oblast vzdělání a vědy čelí mnoha výzvám a problémům. Já jsem ten poslední, kdo by si myslel, že je všechny dokážu vyřešit, ale slibuji Vám, pane prezidente, i Vám pane předsedo vlády, že do tohoto úsilí vložím všechny své znalosti a zkušenosti,“ prohlásil Fiala.

Odborníci se shodují v tom, že Fiala bude mít dobrou pozici pro vyjednávání s Evropskou unií v otázce čerpání dotačních programů. Stejně tak si bude zřejmě rozumět s představiteli vysokých škol, ale možná už méně se samotnými studenty, neboť se řadí mezi podporovatele školného. Stejně tak je otázka, jak se postaví ke snižování platů učitelům nebo k problematice státních maturit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…