Prezident NKÚ: S evropskými dotacemi může být ještě hůř. A děsivá soudcovská spirála

15.02.2015 12:50

Hned v úvodu nedělních Otázek Václava Moravce České televize zaznělo, že jen propagace projektů týkající se zelené energie vyšla v posledních letech na bilion korun. Nejen k tomu se vyjadřoval prezident NKÚ Miroslav Kala. Popsal, jak je to s předraženými IT projekty, českými dálnicemi a zneužíváním evropských dotací. Varoval, že může nastat situace, na kterou Česko nemusí být připraveno. Došlo i na děsivý scénář růstu platu soudců.

Prezident NKÚ: S evropskými dotacemi může být ještě hůř. A děsivá soudcovská spirála
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala

Hned v úvodu prozradil, že na příští rok je v plánu prověřit počínání ministerstev vnitra, dopravy, či přípravu projektu inkasního místa. Nejen tam možná úřad zjistí, že se s veřejnými prostředky plýtvá. "Budeme muset začít rozlišovat ty staré smlouvy, se kterými nelze nic udělat, od těch nových, kde bude postavení zadavatele zakázek, doufejme, lepší," poznamenal Kala.   

Pozor, může být ještě hůř, varuje Kala

Vzpomněl také příkladu z Velké Británie, kde vláda pozastavila všechny IT projekty a vyzvala k jejich opětovnému vysoutěžení. "A tam se ukázalo, že ceny klesly o dvacet procent," podotkl prezident, který by tedy podobný krok doporučil i premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). "Obecně informační systémy trpí tím, že zadavatel nemá dopředu jasno, co potřebuje a co si chce koupit, toto se dotváří až v průběhu," pokračoval šéf NKÚ.

Zajímavé je, že se do první desítky případů plýtvání s veřejnými prostředky nedostala výstavba dálnic. To podle prezidenta NKÚ ukazuje, že přece jen k nějakému pozitivnímu posunu dochází. Na prvním místě je podpora zelené, IT projekty jsou v tomto žebříčku páté. Zároveň si ovšem posteskl nad tím, že řada prostředků, a to i z Evropské unie, se rozděluje už na krajské úrovni a tady je NKÚ zatím "příliš malým pánem", dokud nedojde ke změně Ústavy.

"Zákon o veřejných zakázkách má zajistit rovnou soutěž, ale formální naplnění jeho podmínek ještě neznamená, že nastává úsporné hospodaření," upozornil v obecné rovině Kala. S novým programovacím období prý hrozí ještě větší problémy s čerpáním projektů, než jsme byli zvyklí dodnes. "V Evropě existují dálnice, po kterých nikdo nejezdí, dokonce existuje z dotací postavené letiště, na kterém dosud nepřistálo žádné letadlo," podotkl Kala. A na to si EU v příštích letech posvítí přísněji a otázkou je, jestli je na to Česká republika připravena.

Platy soudců a dalších ústavních činitelů

Ve vysílání došlo i na téma platů soudců a dalších ústavních činitelů. V současném zákoně je zakódován problém. Je to geometrická řada, kterou nelze zastavit. "Dnes je to tak, že začínající učitel má plat 25 tisíc korun a začínající soudce má podle zákona trojnásobek, tedy 75 tisíc. Ale tady hrozí něco, co nebude možné zastavit, až budou za deset let učitelé brát 35 tisíc, takže začínající soudce bude mít 105 tisíc," upozornil Kala. Podle jeho názoru hrozí, že se tu roztočí spirála, kterou už nezastavíme.

NKÚ se proto obrátí na obecní soud a Kala doufá, že se to dostane až k Ústavnímu soudu. A ten by měl podle Kaly říci: "Existují limity, které když vláda dodrží, pokud sáhne na platy ústavních činitelů, tak to nebudeme brát jako nepřijatelné zasahování moci výkonné do moci soudní," uzavřel své vystoupení prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …