Prezident Pavel jede na Slovensko. Položí květiny u bratislavského gaybaru Tepláreň

13.03.2023 6:30

Prezident Petr Pavel dnes zahájí dvoudenní návštěvu Slovenska, kam zavítá na svou první zahraniční cestu po čtvrteční inauguraci.

Prezident Pavel jede na Slovensko. Položí květiny u bratislavského gaybaru Tepláreň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

Během dneška se Pavel kromě jiného sejde se slovenskou kolegyní Zuzanou Čaputovou a premiérem Eduardem Hegerem, uctí také památku zakladatelů Československa.

Program Pavlovy návštěvy Slovenska začne dopoledne uvítacím ceremoniálem na nádvoří prezidentského paláce a následným jednáním s Čaputovou. Slovenská prezidentka Pavlovi už v lednu po rozhodujícím kole přímé prezidentské volby osobně gratulovala v jeho volebním štábu v Praze. Když Pavel složil prezidentský slib, Čaputová uvedla, že je ráda, že v čele státu, který je Slovensku nejbližší, stojí člověk se stejnými hodnotami.

Oba prezidenti po společné schůzce uctí položením věnců památku zakladatelů Československa Tomáše Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika u památníku na nábřeží Dunaje v Bratislavě. Vpodvečer pak Pavel a Čaputová vystoupí v budově Slovenského národního divadla na veřejné diskusi.

Pavel se odpoledne sejde se slovenským premiérem Eduardem Hegerem, který minulý týden oznámil odchod z nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti a který se stal lídrem neparlamentní strany Demokraté. Po prosincovém pádu Hegerovy menšinové vlády čekají Slovensko na konci září předčasné parlamentní volby.

Po schůzce s Hegerem český prezident podle programu položí květiny u bratislavského gaybaru Tepláreň (Teplárna), kde útočník loni v říjnu zastřelil dva lidi. Uctí také památku novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové, kteří byli zastřeleni v roce 2018.

Návštěvu Slovenska Pavel zakončí v úterý, kdy se sejde se šéfem slovenské sněmovny Borisem Kollárem a pak s mladými osobnostmi z nevládních organizací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Děkuji vážený pane cenzore za žlutý puntík, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehekate , 13.03.2023 10:46:20
omlouvám se , jak jsem hodnotil Pana Novotného starostu Řeporyjí. Ve skutečnosti je to milý inteligentní přátelský člověk. který by nikdy neřekl sprosté slovo. Váš titulek v jakémsi předchozím článku kde slušné slovo pana Novotného byly jen předložky v žádném případě neporušovali žádný kodex

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…