Prezident Zeman chce do ÚS soudce s praxí, Sváčka už navrhovat nebude

18.12.2013 11:32

Prezident Miloš Zeman by chtěl do Ústavního soudu v příštím roce nominovat soudce s praxí a zřejmě také advokáta. Při výběru chce spolupracovat se Senátem, zejména s jeho ústavně-právním výborem. Řekl to dnes senátorům s tím, že požadavky na soudce by splňoval předseda pražského městského soudu Jan Sváček, ale opětovně jej už navrhovat nebude.

Prezident Zeman chce do ÚS soudce s praxí, Sváčka už navrhovat nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

"V Ústavním soudu by měl být i člověk, který prošel všemi stupni soudcovské praxe a má tuto životní zkušenost," uvedl Zeman. "Je skvělé, máme-li v Ústavním soudu akademiky, profesory, pedagogy, ale na druhé straně onen dotyk se všedním soudcovským životem je něco, co tam stále chybí," poznamenal.


Prezident v této souvislosti uvedl, že respektuje srpnové rozhodnutí horní komory, která odmítla Sváčkovu nominaci, přestože byl doporučován bývalým i současným předsedou Soudcovské unie. "Nebojte se, potřetí ho opravdu nenavrhnu," slíbil. Podotkl, že tak jako prezident není automat na podpisy, není Senát automatem na schvalování všech návrhů prezidenta.


Zeman také uvedl, že když byl na sjezdu České advokátní komory, zazněl tam názor, že v Ústavním soudu by měl zasedat i advokát. "Rád bych se právě s vaším ústavně-právním výborem poradil i o tomto námětu," dodal prezident.


Senát dnes dopoledne rozhodne o obsazení dvou uprázdněných míst v patnáctičlenném sboru ústavních soudců. O návrat usiluje profesor trestního práva Jan Musil, jehož první mandát ústavního soudce skončil letos 27. listopadu, dalším adeptem je odborník na evropské právo Jiří Zemánek. Další tři místa se uvolní příští rok v květnu, červnu a v září.


Ke svým aktuálním kandidátům Zeman uvedl, že Musil je člověkem, který svým hlasováním prokázal odvahu v řadě sporných záležitostí. Nepatří podle Zemana k těm, kdo se připojují k hlavnímu proudu a své postoje dokáže podložit logickými argumenty. Musil například patřil ke čtveřici ústavních soudců, kteří byli pro zneplatnění církevních restitucí. Profesor Jiří Zemánek je pak podle Zemana "špičkový specialista na evropské právo", který ve struktuře Ústavního soudu také chybí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …