Prezident Zeman dnes odlétá na návštěvu Arménie a Makedonie

07.06.2016 6:13

Prezident Miloš Zeman dnes odletí na návštěvu Arménie a Makedonie. V obou zemích se setká s vrcholnými státními představiteli, s prezidentem poletí i podnikatelská delegace. V Arménii český prezident navštíví muzeum arménské genocidy. Již předem avizoval, že se k této ožehavé otázce vyjádří.

Prezident Zeman dnes odlétá na návštěvu Arménie a Makedonie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Do Arménie Zeman odletí dnes, oficiální program mu ale začíná až ve středu. Ještě před tím, než se potká se svým arménským protějškem Seržem Sargsjanem, zastaví se v muzeu arménské genocidy. U tamního památníku položí věnec a v areálu zasadí strom.

Otázka vyvražďování arménského obyvatelstva Osmanskou říší za první světové války jitří vztahy mezi Arménií a Tureckem, nástupnickou zemí Osmanské říše. Zatímco Arméni události označují za genocidu, v Turecku je použití takového označení považováno za trestný čin.

Zeman se zřejmě vyjádří ke genocidě Arménů

Zeman již události, při kterých zemřelo až 1,5 milionu Arménů, za genocidu označil při návštěvě arménského prezidenta Sargsjana v Praze v lednu 2014. Podle tehdejšího vyjádření Hradu šlo o Zemanův soukromý názor. Očekává se, že se český prezident k tématu během cesty opět vyjádří.

V posledních měsících také eskalovalo dlouhodobé napětí mezi Arménií a Ázerbájdžánem ve sporu o Náhorní Karabach, které vyústilo i v bojové střety. Náhorní Karabach, ázerbájdžánská oblast osídlená Armény, rozděluje oba jihokavkazské státy už od konce 80. let minulého století. Krvavá válka, která vyústila ve faktické odtržení arménské enklávy, skončila v polovině 90. let zastavením palby, ale klid na linii příměří prakticky nikdy nebyl.

Kromě muzea genocidy Zeman do čtvrtečního odpoledne v zemi navštíví prezidentský palác, Parlament, česko-arménský podnikatelský seminář nebo proslavenou likérku Ararat. Pod horou Ararat zavítá také do kláštera, kde se setká s představitelem místní jezídské komunity.

V Makedonii o migrační krizi

Z neklidné Arménie Zeman přeletí do Makedonie, která se v posledních měsících potýkala s migrační krizí, když přes její území proudily davy migrantů do Evropské unie. Otázka migrace tak bude pravděpodobně jedním ze stěžejních témat, o kterých se Zeman bude bavit během schůzky s Ďorgem Ivanovem, makedonským prezidentem. Na závěr jejich jednání český prezident obdrží státní makedonské vyznamenání.

V pátek před odjezdem se ještě Zeman zúčastní česko-makedonského podnikatelského semináře a navštíví klášter sv. Nauma.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…