Prezident Zeman před kamerou vytáhl na světlo děsivý případ zavražděné holčičky. A ukázal i na konkrétního soudce

15.06.2017 21:35

Prezident Miloš Zeman znovu usedl do křesla pro hosta v pořadu TV Barrandov Týden s prezidentem a znovu se s vervou pustil do premiéra ČSSD Bohuslava Sobotky, kterého označil za „utrápené dítě“. Tím však prezident ani zdaleka neskončil. Na adresu českých soudů poznamenal, že si u nich nikdy nemůžeme být jisti, že rozhodly správně. Jako důkaz přidal jeden děsivý příklad zavražděné tříleté holčičky a následného soudního verdiktu. Jen pro silné žaludky...

Prezident Zeman před kamerou vytáhl na světlo děsivý případ zavražděné holčičky. A ukázal i na konkrétního soudce
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Na úvod se ale vyjádřil ke kauze Jany Nečasové Nagyové, kvůli které padl kabinet Petra Nečase (ODS). Po čtyřech letech vyšetřování a stání před soudem jsou výsledky sporné. „Já si myslím, že mnozí z nás včetně mě naletěli. Já už jsem vám jednou říkal, že v Hospodářských novinách vyšel rozhovor pánů Ištvana a Šlachty o tom, jak objevili obrovskou korupční mafii, a já už jsem se těšil, jak bude pokračovat akce čisté ruce. Jenže uplynuly čtyři roky a ono nic,“ posteskl si prezident.

Jedním dechem ovšem dodal, že by tak jako tak odvolal premiéra Nečase a jeho vládu. „Já bych asi stejně odvolal vládu premiéra Nečase, protože to byla vláda, které nedůvěřovalo 80 procent občanů, a stejně bych nejmenoval Mirku Němcovou premiérkou,“ uvedl prezident.

Bohužel stát podle jeho názoru jedná neefektivně. Prezident v této souvislosti znovu zmínil Zdeňka Bakalu, jenž údajně vytuneloval OKD, a tuto firmu teď bude vláda zachraňovat. To podle prezidenta není efektivní jednání státu. „Pane prezidente, není to efektivní, ale je to transparentní a vláda se z toho bude zodpovídat voličům,“ odvětil okamžitě Soukup.

Zeman však ihned přidal jiný příklad. Když byl premiérem, podala prý jeho vláda asi dva tisíce trestních oznámení. Jeden případ, v němž si jeden podnikatel půjčil miliardu korun a nesplatil ji. Soud však konstatoval, že se nedopustil podvodu, nýbrž jen neuspěl se svým podnikatelským záměrem. „Takže kmotři existují, a to nejen na nejvyšší úrovni,“ varoval prezident. Doporučil proto voličům, aby se ve volbách zajímali, kdo je na kandidátkách stran, a kmotry případně vykroužkovali.

„Nikdy si nemůžeme být jisti, že ten soud rozhodl dobře, rozhodl správně. Někdy ty soudy rozhodnou příliš měkce. Například holčička, jmenovala se Lucinka, z hladu vypila mléko, otec ji zbil, topil ji, ona se pozvracela, otec ji nutil jíst vlastní zvratky a ona se jimi udusila a jistý soudce, který se jmenoval Zelenka, tentýž Zelenka, který teď pochybil v kauze Rath, tak on překvalifikoval trest... A ten otec dostal tři roky podmíněně za vraždu holčičky,“ zaznělo z úst prezidenta.

Já nechci kopat do mrtvol, ale Sobotka...

Nešetřil ani premiéra Sobotku. „Já nechci kopat do mrtvol. Když děti chodí do houslí anebo na piano a jejich rodiče očekávají, že se z nich stanou virtuosové ... ale jejich rodiče i děti se trápí, když děti jen drnkají na domácích večírcích. Bohuslav Sobotka je takové ztrápené dítě,“ udeřil prezident. Ale buďme k němu milosrdní a přejme mu, aby po konci politické kariéry, já doufám, že je to konec, našel ve společnosti uplatnění, s nímž bude české společnosti užitečný,“ rýpl si do předsedy vlády nikoli poprvé Zeman.

Jinými slovy, Sobotka se měl předvést jako virtuos na politické scéně, ale skončil v roli frustrovaného dítěte.

Posléze znovu použil citát jednoho ze sociálních demokratů, který uveřejnil server ParlamentníListy.cz. „Budeme za kretény, ale i to je posun,“ pravil Zeman na adresu Sobotky a ustaveného triumvirátu Bohuslav Sobotka, Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek (všichni ČSSD).

Dnešní lídři ČSSD podle Zemana trpí tím, že nejsou přesvědčiví, nemají sen, co s touto zemí, nemají vizi, kterou by předložili občanům. Jsou to takové mluvící hlavy. „Takový politik vyleze na obrazovku a říká věci, které nikoho nepohorší, neurazí, ale ani nenadchnou. Takoví politici ať sedí ve státní správě, proč ne,“ uvedl Zeman.

Rýpl si však i do Bruselu. Politická korektnost, ve které se podle Zemana Brusel vyžívá, je hnusná. „Je stejně tak hnusná jako bruselská architektura, protože ta hnusná je,“ nešetřil ostrými slovy prezident.

Drb spojený s britskou královnou

Zeman věnoval pozornost také k pátečnímu setkání s britskou královnou, kterou považuje za symbol britské stability a statečnosti. K nejstatečnějším bojovníkům za svobodu během druhé světové války ovšem patřili i čeští letci.

Před koncem pořadu přidal prezident ještě jeden „drb“ spojený s britskou královnou. „Já jsem se s britskou královnou poprvé setkal před více než dvaceti lety. Tehdy mi ji představoval Václav Havel. A Jan Kavan šířil takový drb, že jsem poplácal královnu po zádech. Nicméně je to drb, pane Soukupe, já jsem tehdy poplácal po zádech prince Filipa,“ prozradil.

Setkání s královnou se prý připravovalo už od nástupu Miloše Zemana do úřadu prezidenta, ale došlo na něj až letos.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…