Prezident Zeman se u Soukupa vysmál Láskovi. Pak zasadil ránu některým soudcům: „Jsou líní!“ A došlo i na „lepšolidi“ mezi novináři

31.01.2019 23:01

Je tu čtvrtek – den, ve kterém tradičně na Pražském hradě usedl prezident Miloš Zeman v TV Barrandov, aby se jej v pořadu Týden s prezidentem mohl moderátor Jaromír Soukup zeptat na otázky týkající se aktuálních témat rezonujících českou společností. Došlo na problémy se stavbou českých dálnic, žalobu na Zemana od senátora Václava Lásky, působení veřejnoprávních médií a politických komentátorů nebo také na schůzku nejvyšších ústavních činitelů.

Prezident Zeman se u Soukupa vysmál Láskovi. Pak zasadil ránu některým soudcům: „Jsou líní!“ A došlo i na „lepšolidi“ mezi novináři
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Moderátor začal zprávou o tom, jak vláda utrácela téměř půl miliardy korun za mimořádné příplatky k platu. Prezident reagoval se slovy, že záleží na tom, komu a za co odměny vyplácí. „Pokud za věrnost, dovedu si představit úředníky, které bych odměnil za to, že pustí svůj post. Ctím princip, že lidem se nemá závidět, což je typická česká vlastnost, na druhé straně by to mělo byt adresované, že osoba by dostala tolik a tolik za tuto konkrétně nestandardní práci, ať se tím pochlubí,“ míní Zeman.

Následně se téma přesunulo na dálnici D11. Sdružení stavebních firem v čele se společností Eurovia CS podmínečně odstoupilo od smlouvy s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR na výstavbu dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic. Společnosti Eurovia, Metrostav a Swietelsky si stěžují, že jim ŘSD řádně nepředalo staveniště. Sdružení chce za stavbu také víc peněz.

Soukupa tak zajímalo, zda by se na ŘSD za tohle neměl udělat průvan. „Nejen to jsou ale faktory, které zpomalují stavby dálnic. Už jsem upozorňoval, že Nejvyšší správní soud je permanentně ovlivňován ekologickými aktivisty a na rozdíl ode mě se právě toto ovlivňování promítá do soudních rozsudků,“ uvedl Zeman s tím, že Ředitelství silnic a dálnic neodvádí dobrou práci, ale stejně tak škodí zelení aktivisté. „Nazývám je zemští škůdci a měli by být odkázáni do příslušných mezí,“ míní hlava státu.

Anketa

Souhlasíte se zrušením duplicitních autorských poplatků pro OSA za televize a rádia v prodejnách a provozovnách živnostníků?

98%
2%
hlasovalo: 1471 lidí
Poté se pozornost zaměřila na kauzu ovlivňování soudů ze strany Hradu. Poslanecký výbor včera konstatoval, že k ovlivňování soudů prezidentem a jeho blízkými spolupracovníky nedošlo. Soukup připomněl, že senátor Láska chce ale na prezidenta podat žalobu, jejímž důsledkem může být zbavení Zemana funkce prezidenta republiky. Chce prý najít dvacet Zemanových hříchů, aby mohl být zahájen proces impeachment. To hlavu státu velmi pobavilo. „Pokud neví, za jaké hříchy, když se se mnou sejde, já mu soukromé všechny řeknu. Například že hrozně rád čtu. A jestli jeden z dvaceti hříchů mělo být mé ovlivňování soudců, má jich pouze 19, milý pan senátor,“ smál se prezident.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Na to konto připomněl opět pomalost soudců a že na Ústavním osudu už dva roky leží stížnost ve věci lex Babiš. „Stíhá je někdo za to, že jsou líní? Nebo je soudce jen nepracovitý?“ uvedl Zeman a dodal, že si všiml, že liberecký soudce Vladimír Maxa byl nedávno zbaven taláru za průtahy soudního řízení. „Že byl zbaven za lenost taláru, mě naplňuje optimismem a snad budou následovat i soudci další,“ řekl Zeman a dodal, že ať si soudci rozhodují, jak chtějí, ale ať rozhodují.

Soukup také zmínil, že hostem jeho pořadu byl plukovník Jiří Komárek a sdělil mu, že v kauze Čapí hnízdo vidí jednoznačnou objednávku. Že Nevtípil, který má na starosti Čapí hnízdo, pracuje na objednávku lobbistů a je zde snaha ovlivňovat politiky. „Vím, že Nevtípil a jeho nadřízený státní zástupce Šarich už třikrát požádali o prodloužení lhůty v kauze Čapí hnízdo. Nemůžu se zbavit tedy podezření, že jsou líní,“ reagoval Zeman a připomněl, že osmdesát procent žalob komunálních politiků skončilo soudním osvobozením.

Došlo i na kritiku českých novinářů a veřejnoprávních médií. Soukupovi se nelíbí, že se z veřejnoprávních médií stávají politická hnutí zastávající jeden názor. „Není načase nějakým způsobem změnit pravidla?“ otázal se Zemana. „Podívejte, když si vezmete novináře a politické komentátory, je to dvacet, maximálně třicet lidí, kteří se vzájemně podporují, nevedou mezi sebou polemiky a mají lepšoidní názor,“ kroutil hlavou prezident.

Anketa

Schvalujete práci ministra zahraničí Tomáše Petříčka?

6%
94%
hlasovalo: 16991 lidí
Dodal, že tito lidé nenapsali žádnou knihu ani nevystoupili s referátem na mezinárodní konferenci. „V životě nic nedokázali. Jen píší, píší a radí druhým,“ poznamenal. Věří ale, že jednou tištěná média pro nezájem čtenářů stejně zaniknou. „Dá-li bůh, přejde se na internet, kde jsou zajímavé názory, polemiky, argumenty a nikoli žvanilové – bývalí politici vystupující z politického záhrobí, jako je Gabal, co radí úspěšnějším,“ doplnil prezident a zmínil, že by se Soukup divil, kolik lidí při jeho setkávání s občany protestuje proti veřejnoprávní televizi.

Prezident si také pochvaloval schůzku nejvyšších ústavních činitelů – premiéra Andreje Babiše, předsedy Senátu Jaroslava Kubery, předsedy Sněmovny Radka Vondráčka, kteří s hlavou státu jednali o zahraniční politice. „Moc jsem to ocenil, byla to naprosto korektní a přátelská atmosféra, došli jsme k velmi vyváženým a rozumným stanoviskům bránícím hysterii ve vztahu Rusko – Ukrajina, nebo hysterii ohledně společnosti Huawei a představ, že nás tu ovlivňují zahraniční špioni,“ řekl Zeman. Nezapomněl také pochválit ministra zahraničí Tomáše Petříčka, který se ke schůzce později připojil, za jeho jednání s čínským velvyslancem, které zklidnilo kauzu kolem výrobků čínské firmy Huawei. 

Také prozradil, že se hovořilo o migračních paktech, kde se shodli, pokud jde o základní pakt o migraci, že je pro nás nepoužitelný, a protože ztotožňuje nelegální migraci, je to akorát guláš. Na popud Kubery se také prý bavili o Istanbulské úmluvě, u které Zeman opět poznamenal, že je naprosto zbytečná. A předmětem jednání byly také jejich zahraniční cesty. „Já pojedu na několik setkání, kde budou prezidenti V4,“ podotkl.

Závěrem se Soukup optal na ČSSD, jelikož její sjezd se blíží. „Rozhodla se ČSSD nezemřít?“ otázal se Zemana. „Proč by měla zemřít. Rozhodla se jít do koalice s hnutím ANO a o málo se jí zvedly preference. Tohle rozhodnutí já na sjezdu ocením,“ uzavřel s tím, že co se týká jejích personálních změn, do toho mu nenáleží hovořit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…