Prezident Zeman spustil kanonádu: Romové za komunismu museli pracovat, jinak šli do vězení. Zločinecká neziskovka Děti Země. A tento bonmot o Šojdrové raději nedokončím...

24.09.2018 16:22

Miloš Zeman vyrazil na svou další krajskou cestu. Tentokrát zavítal do Olomouckého kraje. V pondělí odpoledne zavítal do Kojetína a stejně jako v jiných českých a moravských obcích a městech, i tam trochu provokoval. Rýpl si do novinářů, zmínil syrské sirotky a europoslankyni Michaelu Šojdrovou (KDU-ČSL), vůči které si neodpustil bonmot, a pár slov přidal i na konto Romů. „Rozhodně nejsem přítelem komunismu, ale...,“ rozjel se prezident.

Prezident Zeman spustil kanonádu: Romové za komunismu museli pracovat, jinak šli do vězení. Zločinecká neziskovka Děti Země. A tento bonmot o Šojdrové raději nedokončím...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman v pondělí dopoledne zahájil návštěvu Olomouckého kraje. V rámci již tradičního třídenního programu navštíví několik měst a obcí. V pondělí krátce před třetí hodinou odpoledne dorazila prezidentská kolona na Masarykovo náměstí v Kojetíně. Na náměstí zalité sluncem přišlo několik desítek občanů.  

Prezident prozradil, že přijel do Kojetína poděkovat za 66 procent hlasů, které dostal ve druhém kole prezidentské volby. „Přijel jsem také poděkovat panu starostovi, který končí ve své obci, a přitom absolvoval roli zastupitele, místostarosty a dvakrát roli starosty. Teď už toho má dost a já se mu nedivím. Pane starosto, my dva můžeme za tady ten studený vítr, protože podle novinářů politici mohou skoro za všechno,“ smál se Zeman.   

Poté prezident občanům připomněl, že na 5. a 6. října vypsal komunální volby, a požádal své spoluobčany, aby se nedívali tolik na volební sliby, ale spíše na to, co už jednotliví kandidáti ve svém životě dokázali.

Anketa

Jak raději pomoci sirotkům ze Sýrie?

hlasovalo: 14718 lidí
Zaujala ho prý také anketa mezi občany Kojetína, kteří dali najevo, že mají obavy ze stěhování Romů do svého města. „Politik si má názorů občanů vážit. A zdá se mi, že řešení je takové, že by lidem neměly být vypláceny sociální dávky, pokud odmítají nabízenou práci a nevedou je k tomu např. zdravotní důvody,“ upozornil Zeman. Ve firmách podle něj chybí pracovní síla.

„V každém městě a v každé obci říkám nějaké provokativní věty. Tak mi dovolte, abych jednu řekl i v Kojetíně. Rozhodně nejsem přítelem komunismu, ale za komunismu Romové museli pracovat. Většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osoby práce se štítící a šli do vězení,“ uvedl prezident.

Vyslechl si i dotaz občanky Kojetína, maminky „dítěte“ s dětskou mozkovou obrnou. Mladému muži je už 25 let a jeho maminka chtěla vědět, jak bude stát řešit sociální politiku spojenou s těmito občany. „Já si velice vážím matek, které si nechaly postižené děti,“ uvedl na úvod tématu prezident. „Za prvé je zapotřebí, aby se výrazně zvýšil příspěvek těm, kteří se starají o těžce postižené děti. A to se právě nyní děje. Za druhé tam, kde je zapotřebí těch sociálních pracovnic, je potřeba, aby nepobíraly tak malou mzdu. Teď se jim navýšily mzdy o 23 procent. Když vám někdo řekne, že se k těmto dětem máte chovat s láskou, no tak v podstatě žvaní, jako žvaní většina politiků. Politik vám má říci, víme, že peníze vaši situaci nevyřeší, ale pomohou, a proto my navyšujeme peníze na platy sociálních pracovnic. A vyhodíme exministra Drábka, který zařídil, že když máte jednu nohu, tak jste normálně práceschopní,“ rýpl si prezident do někdejšího ministra práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromíra Drábka.  

Vyjádřil se také k otázce modernizace D1. Tuto modernizaci podle prezidenta brzdí nezisková organizace Děti Země. „Je to nezisková organizace, kterou bych si dovolil označit za zločineckou,“ pálil Zeman s tím, že tato organizace blokovala dostavbu dálnice D8, a to mnoho a mnoho let. Podle prezidenta by stálo za to zjednodušit stavební řízení, tak aby do něj Děti Země nebo jim podobné organizace již nemohly zasahovat.

Nakonec zazněl i dotaz občana o syrských sirotcích. „Jak si máme vysvětlit to, že si paní europoslankyně Šojdrová vyjela na ostrov Lesbos a nyní nám říká, kolik máme přijímat dětí ze Sýrie,“ zeptal se občan.

„Vážený pane, ve mně je občas ďábel, který mi našeptává bonmoty, po kterých následují žaloby. Tak já jeden bonmot začnu, ale nedokončím. Dovedu si představit souvislost mezi paní europoslankyní Šojdrovou a její návštěvou na ostrově Lesbos. Tečka. Nedokončil jsem to, takže to není žalovatelné,“ uvedl prezident.

„Teď už vážně. Zamyslete se trochu nad tím, proč paní europoslankyně 14 dní před volbami vytáhla 50 syrských sirotků, o kterých nikdo ani neví, kde jsou. Tím méně ona. Problém syrských uprchlíků existuje šest let, ale teprve teď se hodí lidem, kteří vyvolávají krokodýlí slzy,“ uvedl prezident.

Podle jeho názoru máme v Sýrii i jinde pomáhat a tam stavět školy, vodovody a pomáhat jim na místě. Vozit tyto děti do Česka podle Zemana znamená způsobit jim kulturní šok. „Přátelé, nevěřte tomu, když se nějaký poslanec krátce před volbami vzpamatuje a objeví téma, o kterém předtím vůbec nevěděl. Ten člověk je buď hlupák, nebo vám lže,“ uzavřel své vystoupení prezident.

Pak už se jen podepsal do pamětní knihy Kojetína a rozloučil se s občany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…