Prezident Zeman zahájí návštěvu Rakouska setkáním s krajany

02.04.2019 7:27

Prezident Miloš Zeman dnes zahájí oficiální návštěvu Rakouska večerním setkáním se zástupci českých krajanů ve Vídni na českém velvyslanectví. Oficiální část programu třídenní návštěvy, včetně setkání s rakouským protějškem, hlavu českého státu čeká od středy. Zeman návštěvou Rakouska uzavírá sérii cest do sousedních zemí po svém loňském znovuzvolení.

Prezident Zeman zahájí návštěvu Rakouska setkáním s krajany
Foto: reprofoto: vysílání ČT24
Popisek: Prezident Miloš Zeman ve vysílání ČT24.

„Budeme mít zájem na zintenzivnění našich vztahů, jak ekonomických, tak politických. A to jak bilaterálně, tak v rámci Visegrádu,“ řekl k návštěvě prezident minulý čtvrtek v TV Barrandov.

Ve středu dopoledne Zemana ve vídeňském Hofburgu přijme rakouský protějšek Alexander Van der Bellen a oba prezidenti se pak zúčastní rakousko-českého podnikatelského fóra.

Zemana do Rakouska doprovází manželka Ivana Zemanová a podnikatelská delegace čítající téměř 30 osob.

„Samozřejmě jsou tu témata, která jsou důležitá z hlediska ekonomické spolupráce. Tam patří zejména dopravní infrastruktura, protože bez dobrého spojení nemůžeme dobře fungovat mezi sebou,“ řekl ČTK před Zemanovou návštěvou šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák, podle něhož jsou česko-rakouské vztahy velmi dobré.

Obě země se však neshodnou zejména v přístupu k jaderné energetice. „Jak známo, na to máme s Rakouskem odlišný názor, ale nevyhýbáme se tomu,“ poznamenal Jindrák.

Český prezident se ve Vídni setká také s Van der Bellenovým předchůdcem v prezidentském úřadě Heinzem Fischerem či s exkancléřem Franzem Vranitzkým. Oba někdejší sociálnědemokratické politiky Zeman považuje za své přátele.

Na čtvrtek má prezident naplánovánu mimo jiné schůzku s rakouským ministrem dopravy Norbertem Hoferem, kterého v roce 2016 podpořil jako prezidentského kandidáta. Chce s ním hovořit také o propojení Dunaje a Odry. Na závěr své návštěvy Rakouska zamíří Zeman k fragmentu kanálu, který byl ve 40. letech minulého století zamýšlen jako součást takového propojení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…