Prezident Zeman zakončil návštěvu Německa drsnou tiskovkou. Tepal novináře i „mentálně zaostalého“ Klvaňu. Došlo ale i na vážná témata

21.09.2018 17:55

Prezident Miloš Zeman končí svou návštěvu Německa. U té příležitosti svolal tiskovou konferenci, kde seznámil novináře se závěry setkání.

Prezident Zeman zakončil návštěvu Německa drsnou tiskovkou. Tepal novináře i „mentálně zaostalého“ Klvaňu. Došlo ale i na vážná témata
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

„První den bylo velmi zajímavé setkání s ministerským předsedou Braniborska, jemuž jsem připomněl, že za Karla IV. bylo Braniborsko součástí zemí Koruny české. Mluvili jsme o poměrně výrazné investici České republiky, konkrétně pana Křetínského, v Dolní Lužici, pokud jde o hnědouhelné doly. A za druhé o podpoře lužickosrbské menšiny. To jsou tady dvě témata, která bych rád zmínil,“ sdělil prezident Zeman.

Následně se setkal s Günterem Verheugenem, který podle Zemana významně pomohl ČR v jejím vstupu do Evropské unie. „Diskutovali jsme především o politické situaci v Německu,“ sdělil. Poté podle svých slov absolvoval jednání s 15 vedoucími představiteli německé ekonomiky. 

„Dnes proběhla dvě klíčová setkání, s panem spolkovým prezidentem Steinmeierem, kterého znám ještě jako ministra zahraničí, ale teprve dnes jsme si začali tykat. A tam jsme posuzovali jak česko-německé vztahy, tak situaci v Evropské unii,“ podotkl také Zeman.

„Zatím posledním bodem je setkání s paní kancléřkou Merkelovou. Bylo to přátelské setkání,“ řekl Zeman. „Nevidím důvod, proč by mě nepřijala, člověka, který s ní rád komunikuje a diskutuje. Tentokrát ani ne o migrační krizi, ale o ekonomických vztazích. Návštěvu hodnotím jako úspěšnou,“ sdělil Zeman, jenž se sejde i s Gerhardem Schröderem.

„Mentálně zaostalý člověk jménem Klvaňa označil Donalda Trumpa jako ruského agenta,“ podotkl Zeman, jenž bývá také označován za ruského agenta, Angela Merkelová zase za čínského agenta. 

Tisková konference prezidenta Miloše Zemana

Závěrem se pak vymezil proti tomu, že by potřeboval výraznou zdravotní péči. „Považuji tuto návštěvu za velmi úspěšnou, chtěl bych poděkovat všem, kdo se zasloužili o její organizaci,“ zakončil Zeman.

„Česká republika nevidí důvod zabývat se otázkou válečných reparací,“ podotkl pak Zeman k otázce ze strany novinářů. Ty na začátku tiskové konference napadl, hovořil o nich v souvislosti s blbostí. Důvodem byly špatné informace o jeho zdravotním doprovodu, které prezentovala média; redaktor Českého rozhlasu, jenž je napsal první, se následně za ně omluvil.

Své pak Zeman řekl i k sankcím vůči Íránu. „Je nutná společná politika Evropské unie. Místo kontrasankcí by bylo rozumější, kdyby se sankce zrušily,“ podotkla hlava státu.

„Kvóty ani Dublin IV nebyly předmětem naší diskuse,“ dodal Zeman, podle nějž Merkelová již dříve uznala, že kvóty jsou nesmyslné, a tudíž nebylo nutné se jim věnovat.

Alternativa pro Německo (AfD) je pak podle prezidenta Miloše Zemana proti Benešovým dekretům, což není v českém národním zájmu. Dal také najevo, že si přeje pokračování současné německé koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD).

Zeman také kritizoval Trumpovu politiku zvyšování cel. Už v první lekci na vysoké škole se podle Zemana studenti učí, že protekcionismus je zhouba a že cla škodí oběma stranám.

Kancléřce říkal i to, že ten, kdo zavádí cla na ocel proto, aby povzbudil domácí automobilový průmysl, si musí uvědomit, že auto je složeno z ocelových plechů, což se tedy odrazí v růstu nákladů. Kancléřka s tím prý souhlasila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…