Prezident hovořil k výročí diplomatických vztahů s Čínou. Volal po větších investicích

25.04.2019 22:24

Prezident Miloš Zeman ve svém projevu na slavnostní recepci k zahájení oslav 70. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Českou republikou a Čínou hodnotil úspěchy a neúspěchy v česko-čínských vztazích posledních let. Jako úspěch označil rostoucí počet čínských turistů díky zvýšenému počtu leteckých linek do Prahy, neúspěchem je podle něj dosavadní výše čínských investic v České republice.

Prezident hovořil k výročí diplomatických vztahů s Čínou. Volal po větších investicích
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Zeman v Pekingu s čínskou vicepremiérkou

Na úvod prezident Zeman kvitoval účast na recepci vicepremiérky Sun Chunlan. „Vážím si toho o to více, že jsem byl informován, že na běžných ambasádách, jako je například americká a podobně, se vysocí představitelé Čínské lidové republiky v takové reprezentativní účasti nevyskytují,“ řekl s díky Zeman.

Poté již začal vypočítávat úspěchy, kterých se ve vzájemných vztazích za poslední dobu dosáhlo. „Jako příklad takového úspěchu bych chtěl uvést, že Praha je příjemcem čtyř linek z Čínské lidové republiky. Kdo to má?“ položil řečnickou otázku prezident a dodal, že se brzy otevře i pátá linka. „S tím souvisí rostoucí počet čínských turistů, který se jenom za poslední rok zvýšil téměř o třicet procent. No a to je něco, z čeho se můžeme radovat,“ pokračoval v dobré náladě Zeman.

„Daleko horší situace je v oblasti čínských investic v České republice, které dosud nedosahují očekávané výše,“ připravil si i kritické zhodnocení Zeman. Bylo to podle způsobeno hlavně problémy společnosti CEFC. „Měl jsem dnes přátelské setkání s prezidentem společnosti CITIC, a protože tato společnost převzala aktiva společnosti CEFC, doufám, že se investiční dynamika rozběhne stejně úspěšně jako naše letecké spojení,“ vyslovil přání Zeman.

Jako prokazatelnou efektivitu čínských investic Zeman hodnotí současné úspěchy fotbalového klubu SK Slavia Praha. „V mé delegaci jsou legendy českého sportu, ať je to Pavel Nedvěd jako fotbalista, nebo Jaromír Jágr jako hokejista, o němž doufám, že se stane jednou z tváří zimních olympijských her v Číně,“ doplnil sportovní okénko prezident.

Na závěr prezident ještě zabrousil do bankovního sektoru. „Měl jsem dnes také zajímavou diskuzi s novým prezidentem Bank of China. Vítám, že v České republice již působí tři čínské banky s plnou licencí. Podle analogie s leteckými linkami, nevíte o čtvrté bance? Doufám, že se ještě čtvrtá najde,“ zakončil dobře naladěný Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…