Prezident usmiřovatel. Babiš a Němeček po schůzce na Hradě tvrdili, že je po sporu

19.11.2014 19:48

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) po dnešní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že hlava státu vyjádřila důvěru tomu, co na ministerstvu dělá, a podpořila ho v dalších plánovaných krocích. S prezidentem se dnes na Pražském hradě ještě před Němečkem sešel i ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Zeman oba pozval poté, co se tito dva členové vlády dostali do veřejného sporu.

Prezident usmiřovatel. Babiš a Němeček po schůzce na Hradě tvrdili, že je po sporu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Babiš i ministr zdravotnictví po jednání u prezidenta novinářům řekli, že spolu žádnou při nevedou a že jim jde oběma o transparentní hospodaření.

Dlouhodobý spor mezi ministrem zdravotnictví a Babišem se nedávno vyostřil kvůli případnému proplácení léčby kmenovými buňkami pro diabetiky, jimž hrozí amputace. Zprávu přinesla média, která vlastní Babišova firma Agrofert. Němeček tvrdil, že o něm lžou a chtějí ho poškodit. Babiš zase ministrovi doporučil nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu a kritizoval ho jako bývalého ředitele ostravské nemocnice za dřívější údajně předražené nákupy přístrojů. Babiš také nahlas pochyboval o hospodárném vynakládání prostředků ve zdravotnictví a konkrétně o Němečkovi. "Občané nás nezvolili proto, abychom se mezi sebou hádali," uvedl dnes Němeček.

Ne každému je jasné, jak zdravotnictví funguje

Babiš se dnes po jednání s prezidentem pozastavil třeba nad tím, proč přístrojová komise na ministerstvu zdravotnictví nerozhoduje i o transparentním nákupu vybavení. "Je stále mnoho věcí, které je potřeba změnit, a pro mě ten systém funguje na základě systému pana Šnajdra z minulosti," uvedl Babiš s odkazem na bývalého náměstka na ministerstvu zdravotnictví Marka Šnajdra (ODS). "Není to žádný osobní spor s panem Němečkem," dodal šéf ANO.

Němeček po jednání na Hradě uvedl, že je prvním ministrem, který dosáhl toho, aby Veřejná zdravotní pojišťovna zveřejňovala všechny smlouvy se svými partnery na internetu. Novela, která už je v legislativním procesu, přitom podle něj bude znamenat, že to budou muset dělat všechny pojišťovny. Připustil, že ne každému je jasné, jak zdravotnictví funguje, a proto je třeba tyto věci ozřejmit, k čemuž je prý připraven. Současná vláda ale podle něj udělala pro transparentnost zdravotnictví víc než všechny předchozí kabinety.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…