Prezidentská debata plná hádek o čísla. Bobo peskovala Roithovou, Moravec všechny

03.01.2013 22:26

V prezidentské debatě na ČT se ostře utkaly kandidátky na prezidentku Jana Bobošíková a Zuzana Roithová. Dohadovaly se o to, kolikrát se lidovci účastnili vlády, až moderátor Václav Moravec Bobošíkovou napomenul, aby si pořad nepletla se Sedmičkou na TV Nova, kterou kdysi moderovala.

Prezidentská debata plná hádek o čísla. Bobo peskovala Roithovou, Moravec všechny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

Hlavní téma debaty bylo velice aktuální – právo prezidenta udělit amnestie. „Já od začátku říkám, že respektuji právo prezidenta udělit amnestii, ale nijak se na to nechystám,“ uvedla Jana Bobošíková. Podobný názor vyjádřil i Jan Fischer. „Já amnestii považuji za něco, co je kolektivní milostí. A milost nemůže být kolektivní,“ vysvětloval. Podle něj amnestie Václava Klause nebyla právě nejlepším dárkem lidu k dvacetiletému výročí České republiky.

Zuzana Roithová by tak kritická nutně nebyla. „Amnestie považuji za důležitý nástroj, když se mění režimy,“ prohlásila s tím, že právě proto chápe amnestii Václava Havla po sametové revoluci. Pro Klause ale příliš pochopení nemá. To by se musel nyní měnit režim, u čehož Fischer vyjádřil naději, že se snad měnit nebude.

„U toho H-systemu není pochyb o vině,“ pustila se Roithová do Klausova kroku a konkrétních případů, jichž se amnestie týká. „Myslíte, že je rozumné, aby jedna třetina vězňů opustila věznice a aby se de facto během několika dnů vracela zpět?“ poukázala na případy, kdy se delikventi do vězení opakovaně vrací.

Hrad ale například argumentuje právě přeplněností věznic, na kterou si ministři spravedlnosti dlouhodobě stěžují. Připustil to i Fischer, jehož ještě jako premiéra údajně navštívila tehdejší šéfka resortu Daniela Kovářová s tím, že amnestie by přeplněnosti pomohla. Podle Fischera je ale takový argument absurdní. „Stát se má postarat o to, aby kapacita věznic byla zkrátka taková, aby se do nich vězni vešli,“ dodal.

„Přeplněnost věznic a nefunkčnost soudní soustavy pro mě nikdy nebudou důvodem k amnestii,“ ujišťovala i Bobošíková. „Já jen žasnu nad tím, že mí dva předřečníci měli v době svých funkcí možnost zcela zásadně ovlivnit legislativními kroky funkčnost té soustavy. Strana Zuzany Roithové byla ve všech vládách kromě dvou,“ pustila se do konkurentů šéfka Suverenity.

„Nebyla v pěti vládách, měla byste si to dobře spočítat,“ nedala se kandidátka za lidovce. „KDU možná nebyla v pěti vládách, ale byla v řadě vlád,“ slevila Bobošíková.

Ona sama by od kandidátů na prezidenta chtěla nějakou garanci, že když předem odmítají amnestii, jednou neotočí – stejně jako Václav Klaus. Více než své slovo ale dát nemůže. Na argument moderátora Moravce, že to politici často porušují, odvětila: „To já nedělám.“

Toho se okamžitě chytila Roithová. „Paní Bobošíková říkala, že už se nevrátí do politiky, a pak se zase vrátila,“ připomněla a zeptala se, zda tohle je ono dodržování slova. „To byla největší hloupost, jakou jsem kdy udělala. A byla bych ráda, kdyby taková byla největší chyba i vaší strany,“ udeřila vzápětí Bobošíková.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

„Asi zafungovaly ty vaše kytice,“ obrátil se moderátor s úsměvem na zbývajícího diskutujícího, Jana Fischera, s nímž se nikdo nehádal. Na začátku debaty totiž oběma dámám předal květiny.

Vzápětí už moderátor tak vstřícný ke kandidátům na Hrad nebyl. Ptal se jich totiž na počet soudců v České republice a nedočkal se jasné odpovědi. „Jak se vlastně připravujete na tu funkci, když ani nevíte, kolik má Česká republika soudců?“ opáčil na Roithovou. „A vy myslíte, že je podstatné vědět přesné číslo?“ odpověděla.

Po zbytek debaty tak na sebe kandidáti už příliš neútočili, za neznalost počtu soudců je Václav Moravec zkritizoval všechny. Argumenty Zuzany Roithové, že na takové otázky by stačili experti, kteří by jí jako prezidentce byli poblíž, odmítl.

Jen v názoru na členy bankovní rady se diskutující výrazně neshodli. Podle Fischera jsou v Bankovní radě ČNB kvalitní odborníci, jen by uvítal větší pestrost v názorech.

To naopak Bobošíková by se snažila změnit složení tak, aby v radě byli euroskeptikové, kteří by odmítli euro jako měnu. „Hledala bych lidi, kteří by nebyli názorově pestří, ale kteří by byli názorově jednotní,“ uvedla. „Měli by dělat nezávisle na přání politiků,“ kroutila ale hlavou Roithová. „To, co tady říká paní Bobošíková, je naprostý nesmysl,“ dodala.

Bobošíková se podle svých dřívějších slov na debatu připravovala se skepsí, především k moderátorovi Václavu Moravcovi. „Má zkušenost s ním je špatná, protože o mně uvedl nepravdu, za kterou se následně musel omlouvat. Doufám v jeho nestrannost, ale o jeho moderátorských kvalitách iluze nemám, vzhledem k tomu, že s naprostým klidem je schopen uvést nepravdivé informace,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Bobošíková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…