Prezidentský kandidát Hilšer: Babiše bych premiérem nejmenoval. Prezident má razit změnu v politické kultuře

21.08.2017 18:46

Prezidentský kandidát Marek Hilšer jde proti proudu. V kauze Andreje Babiše.

Prezidentský kandidát Hilšer: Babiše bych premiérem nejmenoval. Prezident má razit změnu v politické kultuře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Marek Hilšer

Marek Hilšer je dalším z řady uchazečů o Hrad, který zatím nenasbíral potřebných 50 tisíc podpisů. Sbírá však dál a vyjadřuje se k aktuálním otázkám stejně jako další kandidáti. Na sociální síti Facebook uveřejnil video, v němž se vyjadřuje k vývoji v kauze Čapí hnízdo. Šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi v této kauze hrozí stíhání pro dotační podvod. Hilšer tvrdí, že by jako prezident nejmenoval premiérem člověka, který čelí obvinění z trestného činu. Babiš má přitom nakročeno k vítězství ve volbách, a pokud bude na podzim obviněn, může příští českou vládu sestavovat i jako obviněný.

Pokud by se prezidentem stali Miloš Zeman, Jiří Drahoš či Michal Horáček, Babiše by sestavením vlády pověřili. Jednak proto, že každý člověk je až do vynesení rozsudku považován za nevinného, a jednak protože vítěz voleb většinou byl sestavením vlády pověřen.

Marek Hilšer jde ale proti proudu.

„Pana Babiše vážně podezřelého z podvodu bych premiérem nejmenoval. Úkolem budoucího prezidenta je razit změnu v naší politické kultuře. Zasazovat se o to, aby politika byla službou lidem, nikoli špinavým byznysem. Dlouhá léta ovládají naši politickou scénu zkorumpovaní politici, kmotři a nejrůznější tuneláři. Ti slušní jsou bohužel zatlačeni do pozadí. Výsledkem je nedůvěra v politickou reprezentaci, politiku i justici. Řešením pro naši budoucnost není jmenování premiérem dalšího z řady manipulátorů, jehož minulost je přinejmenším pochybná,“ zúčtoval s Babišem Hilšer.

U současného šéfa hnutí ANO bohužel lze pochybovat o jeho morální integritě a takovýto člověk nemůže být premiérem. Už proto, že tvrdí, že „všeci kradnú“. Podle Hilšera rozhodně všichni čeští občané nekradou. Jsou to většinou slušní lidé, za kterými chce jako prezident pevně stát. „Sorry jako,“ uzavřel Hilšer své prohlášení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…