Prezidentský kandidát Sobotka: Po Václavech nechť přijdou Přemyslovci

20.06.2011 19:24

„Po éře Václavů by mohli přijít Přemyslovci. Za jejich vlády nám tu bylo krásně,“ tak agitoval pravděpodobný budoucí kandidát na prezidenta Přemysl Sobotka (ODS) u Václava Moravce. Jak jinak si místopředseda Senátu představuje svou případnou prezidentskou kandidaturu?

Prezidentský kandidát Sobotka: Po Václavech nechť přijdou Přemyslovci

Přemysl Sobotka opět potvrdil, že se bude ucházet o nominaci na post hlavy státu. „Mezi mnou a Němcovou se budou možná muset uspořádat jakési primárky v rámci strany," komentoval Sobotka fakt, že se kromě něho o tento prestižní post pravděpodobně bude ucházet také předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. O konečné volbě ODS rozhodne výkonná rada strany. Ta by podle Sobotky měla kandidáta na prezidenta vybrat do jara příštího roku.

SLEDUJEME téma Přímá volba prezidenta

Přímá volba moc prezidenta nezvýší

Místopředseda předseda Senátu připustil, že se o post hlavy státu bude ucházet v každém případě. Počítá tedy s možností nepřímého hlasování i lidové volby. Obavy některých politologů, že by přímá volba prezidenta mohla dát hlavě státu do ruky větší moc, Sobotka nesdílí.

V rámci nového ústavního zákona se prý dokonce uvažuje o tom, že by se prezidentova moc omezila - příští hlava státu již možná bude na vybrané smlouvy potřebovat kontrasignaci premiéra či ústavního soudce. „Nejsme prezidentský systém jako je třeba Francie. Ani na Slovensku prezident nějak dramaticky nezasahuje do vládnutí," vysvětlil Sobotka v Impulsech Václava Moravce.

Nebudu rozdělovat společnost, přislíbil senátor

Senátor také slíbil, že by byl prezidentem konsenzu, který by na rozdíl od Václava Klause neměl příliš rozdělovat společnost. „Lidé mne za těch patnáct let znají, jsem pro ně čitelný. A vědí, že já vždycky budu politik, pravicový politik, člen ODS. Nicméně jsem rozhodně schopný kompromisu, to mi potvrdíi lidé z ČSSD," popsal Sobotka svůj politický styl.

Čtěte také:
Pospíšil: Za porušení ústavy bude moct být prezident v budoucnu odvolán
Vláda schválila přímou volbu prezidenta 
Petr Nečas, prezident České republiky. Někteří o tom přemýšlejí 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…