Prezidentský průzkum poprvé se Stropnickým. A jedna varianta s Baštou ve druhém kole...

11.10.2022 16:30

Komu by voliči nyní dali svůj hlas v prezidentských volbách za předpokladu, že do výběru jsou zařazeni pouze ti kandidáti, kteří v tuto chvíli splňují jednu ze tří zákonných podmínek? I to zkoumala společnost SANEP ve svém průzkumu. V druhé řadě byla nabídka uchazečů o prezidentský post rozšířena o ty kandidáty, kteří mají podle společnosti SANEP reálnou šanci do konce stanovené lhůty splnit alespoň jednu ze zákonných podmínek pro to, aby se mohli stát oficiálním prezidentským kandidátem.

Prezidentský průzkum poprvé se Stropnickým. A jedna varianta s Baštou ve druhém kole...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta republiky generál Petr Pavel

V prvním šetření byli tedy uvedeni na seznam možných kandidátů pouze čtyři uchazeči o prezidentský post, kteří již alespoň jednu ze zákonných podmínek splnili. A to buď nasbíráním 50 tisíc podpisů od občanů České republiky, dvaceti podpisů poslanců či nasbíráním podpisů deseti senátorů.

Respondenti tedy měli možnost dát hlas jednomu ze čtyř následujících kandidátů (uvedeni v abecedním pořadí): poslanci za SPD, bývalému velvyslanci a signatáři Charty 77 Jaroslavu Baštovi, podnikateli Tomáši Březinovi, bývalé rektorce Mendelovy univerzity Danuši Nerudové a armádnímu generálovi ve výslužbě, bývalému předsedovi vojenského výboru NATO Petru Pavlovi. 

Jak vyplývá z výsledků tohoto průzkumu, nejvíce hlasů by v prvním kole získal generál Petr Pavel, který deklaroval splnění podmínky nasbíráním nejméně 50 tisíc hlasů od občanů ČR. Petru Pavlovi by dalo hlas 28,8 % voličů. 

Druhé místo by obsadil poslanec za SPD Jaroslav Bašta, a to se ziskem 26,1 %. Petr Pavel a Jaroslav Bašta by tedy byli ti, kteří by hypoteticky postoupili do druhého kola volby. 

Třetí místo by získala Danuše Nerudová se ziskem 23,7 %. A čtvrté místo pak Tomáš Březina se ziskem 21,4 %.

První šetření společnosti SANEP prezentuje názory 59,3, % rozhodnutých voličů, kteří by se aktuálně prezidentských voleb zúčastnili v kole prvním, a svůj hlas by dali jednomu ze čtyř kandidátů, kteří již splnili jednu ze zákonných podmínek prezidentské kandidatury.

V druhém šetření byla nabídka uchazečů o prezidentský post rozšířena o ty kandidáty, kteří mají podle společnosti SANEP reálnou šanci splnit do konce stanovené lhůty jednu ze zákonných podmínek a stát se oficiálním prezidentským kandidátem. 

Na seznam již zmíněných kandidátů, uvedených v prvním průzkumu, byli dále do možné volby zařazení senátor a bývalý velvyslanec ve Francii a Monaku Pavel Fischer, předseda odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula, senátor Marek Hilšer a možný kandidát za hnutí ANO, bývalý ministr obrany a zahraničních věcí a současný velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický. 

Jak vyplývá z výsledků tohoto druhého průzkumu, nejvíce hlasů by v prvním kole opět získal generál Petr Pavel, který deklaroval splnění podmínky nasbíráním nejméně 50 tisíc hlasů od občanů České republiky. Petru Pavlovi by dalo hlas 19,9 % voličů.

Druhé místo by obsadil možný kandidát za hnutí ANO a současný velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický, a to se ziskem 15,9 %. Petr Pavel a Martin Stropnický by tedy byli v tomto druhém průzkumu těmi, kteří by hypoteticky postoupili do druhého kola prezidentské volby. 

Třetí místo by získala Danuše Nerudová se ziskem 13,8 %, kterou by na místě čtvrtém následoval poslanec za SPD, bývalý velvyslanec a signatář Charty 77 Jaroslav Bašta, a to se ziskem 13,4 %. 

Páté a šesté místo by pak s velmi těsným rozdílem obsadili podnikatel Tomáš Březina se ziskem 11,3 % a senátor Pavel Fischer se ziskem 11,2 %. 

Nejméně hlasů by v prvním kole získali senátor Marek Hilšer (7,4 %) a odborářský boss Josef Středula (7,1 %).

Druhé šetření společnosti SANEP prezentuje názory 61,8 % rozhodnutých voličů, kteří by se aktuálně prezidentských voleb zúčastnili v kole prvním a svůj hlas by dali jednomu z osmi uvedených kandidátů, kteří již splnili jednu ze zákonných podmínek prezidentské kandidatury anebo podle předpokladů společnosti SANEP mají reálnou šanci jednu z těchto podmínek splnit. 

Prezidentská volba proběhne v lednu, uzávěrka kandidátek je 9. listopadu.

Vládní koalice SPOLU vlastního kandidáta nestaví, doporučil voličům vybírat z trojice Petr Pavel, Pavel Fischer a Danuše Nerudová, deklarované jako „demokratická“.

Hnutí ANO, které má dostatek poslanců na nominaci svého kandidáta bez podpisů veřejnosti, chce jméno oznámit na konci října. Spekulovalo se o kandidatuře samotného předsedy Andreje Babiše, později o Aleně Schillerové nebo Karlu Havlíčkovi. Po senátních volbách začalo zaznívat i jméno Martina Stropnického, bývalého ministra kultury, obrany i zahraničí, aktuálně velvyslance v Izraeli.

SPD již oznámila, že bude navrhovat poslance Jaroslava Baštu a má pro něj dostatek podpisů. Koalice Pirátů a STAN se k prezidentské volbě ještě oficiálně nevyjádřila.

Z dalších kandidátů oznámili generál Petr Pavel a ještě dříve podnikatel Tomáš Březina, že mají dostatečný počet podpisů občanů. Senátor Pavel Fischer podpisy občanů nesbírá, předseda zahraničního výboru horní komory má prý zajištěnou nominaci od svých kolegů senátorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…