Prezidentský systém v České republice? Zjistili jsme mezi politiky

21.08.2022 5:00 | Komentář

ANKETA Za pár měsíců nás opět čeká vypjatá bitva o prezidenta České republiky. Volí se opět přímo, podvakráte při této formě volby zvítězil současný prezident Miloš Zeman, který však už kandidovat nemůže. Občas se objevuje kritika přímé volby, proto se ParlamentníListy.cz v anketě zeptaly, zda jsou pro přímou volbu či proti a proč. „Mně je jedno, zda je prezident volen přímo voliči nebo parlamentem. Vidíme koneckonců i v zahraničí, že ani jeden způsob není garancí toho, že nebude zvolen blb, prospěchář či psychopat,“ uvedl například Roman Kříž z Libertariánského institutu.

Prezidentský systém v České republice? Zjistili jsme mezi politiky
Foto: Hana Brožková
Popisek: Nasvícení Pražského hradu v českých národních barvách

„K téhle změně nemělo dojít, ale došlo, a už to nikdo nezmění. Tak mi přijde zbytečné to vracet do hry,“ myslí si Daniela Kovářová, prezidentka Unie rodinných advokátů, bývalá ministryně spravedlnosti, kandidátka na senátorku. 
 
„Jsem pro přímou volbu prezidenta, i když má také svá úskalí. Hlas lidu je hlas boží,“ konstatovala Marie Benešová, bývalá ministryně spravedlnosti ve dvou vládách.
 
„Český systém je nekompatibilní. Parlamentní systém, který je u nás, kde má prezident malé pravomoci, má mít volbu nepřímou, prezidentský systém (jako ve Francii), kde má prezident velké pravomoci, má mít volbu přímou. Český kočkopes logicky nefunguje dobře, zákonitě nemůže fungovat. Jsou dvě řešení, buď podstatně přidat prezidentovi pravomoce a zavést prezidentský systém, nebo zrušit přímou volbu. Obě varianty jsou pro mě přijatelné. Současný paskvilový systém nikoliv,“ prozradil Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj), místopředseda ústavně právního výboru Senátu ČR, starosta Chrastavy.
 

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí
„Jsem silně a jednoznačně proti přímé volbě prezidenta. V našem ústavním systému nemá smysl a spíš škodí. Přímá volba má smysl, když prezident je hlavou exekutivy, u nás je to premiér,“ vysvětlil Roman Joch, ředitel Občanského institutu.  
 
„Za současného systému jsem proti přímé volbě prezidenta, protože máme systém založený na silném premiérovi. Na druhou stranu se vůbec nebráním diskuzím právě o možnosti současný systém změnit na systém prezidentský, který je třeba ve Francii. Mám pocit, že moc v naší zemi je rozdrobena a budoucnost bude vyžadovat rychlejší a efektivnější rozhodování,“ domnívá se Aleš Dufek (KDU-ČSL), místopředseda ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny. 
 
„Jsem pro přímou volbu prezidenta. Volí-li hlavu státu všichni občané, je volba vždy demokratičtější, než když ji volí jen pár stovek zákonodárců. Předejde se tak nejrůznějším zákulisním čachrům, případně i korupci, které se vyskytují při nepřímé volbě. Přímá volba funguje bez problémů třeba v Rakousku nebo na Slovensku, kde má prezident/prezidentka podobné pravomoci jako u nás. Má-li někdo u nás pocit, že prezident maximálně využívá, případně zneužívá svých pravomocí díky přímé volbě, není to způsobem volby, ale osobou prezidenta. Současný prezident Zeman by se choval úplně stejně, i kdyby byl zvolen pouze parlamentem,“ upozornil Libor Rouček (ČSSD), bývalý místopředseda Evropského parlamentu. 
 
 
„Proti. Hlasoval jsem tehdy proti. S tehdejší předsedkyní ústavně právního výboru Jiřinou Rippelovou jsme tehdy nechali zpracovat deset posudků ústavních právníků a až na jeden neutrální byli všichni proti. Přímá volba byl nesystémový zásah do ústavy. Ústavní právníci varovali, že přímo volený prezident bez pravomocí v ústavě si bude tyto pravomoci vynucovat jednáním „na hraně ústavy“. No a vidíte, že se nemýlili,“ konstatoval Tomáš Jirsa (ODS), místopředseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu ČR, starosta Hluboké nad Vltavou. 
 
„Přímá demokracie je v principu dobrá, proto její prvky jako Piráti rovněž prosazujeme. Zároveň by se však mělo jednat o informovanou volbu se znalostí prezidentských pravomocí a ústavy, což je málokdy,“ upozornil Martin Šmída (Pirátská strana), radní Olomouckého kraje. 
 
„Říkám ano přímé volbě prezidenta. Útoky na přímou volbu jsou vedeny elitářskou nedůvěrou v obyčejného člověka. Jsou podobné útokům na zavedení přímého volebního práva do parlamentů před více než sto lety. Dnes jsou prezidenti voleni přímo v 75 % republik. Lidé mají mít právo zvolit prezidenta přímo a ne, že jim bude dosazen úzkými pražskými mocenskými skupinkami ovládajícími vedení politických stran. Lidé mají o volby prezidenta zájem, což se projevuje vysokou volební účastí. V roce 2018 se konaly v lednu prezidentské a v říjnu senátní volby. Prvního kola prezidentských voleb se účastnilo 62 % voličů proti pouhým 42% ve volbách senátních. Tento výsledek byl pro Senát dosažen jen díky souběžným volbám do obcí. O skutečné podpoře voličů vypovídá účast ve druhém kole, které není spojeno s jinými volbami a kam přišlo v prezidentských volbách 67 % voličů a v senátních 16 % voličů. Voliči vnímají volbu prezidenta jako důležitou,“ objasnil Zdeněk Koudelka (Trikolora), právník, bývalý poslanec.
 
 
„Jsem proti. Přímá volba je v rozporu s ústavou, neboť silou takto vzniklého prezidentského mandátu narušuje princip rovnováhy moci. Vzniká tak de facto poloprezidentský systém,“ myslí si Miroslav Bednář, filozof, spoluzakladatel a bývalý místopředseda Svobodných. 
 
„Je to možná divné, ale mně je jedno, zda je prezident volen přímo voliči nebo parlamentem. Vidíme koneckonců i v zahraničí, že ani jeden způsob není garancí toho, že nebude zvolen blb, prospěchář či psychopat... To podstatné je (jako u všech politiků) otázka, o čem může rozhodovat. Čím méně totiž politik může ovlivnit, tím menším je funkce lákadlem pro divné týpky, a tím lépe pro lidi. Pro mne je tedy otázka přímé nebo nepřímé volby stejně smysluplná, jako se mne ptát, kterou nohu chci uříznout, zda levou či pravou. Raději bych řešil, proč mi někdo chce nějakou nohu uříznout,“ vysvětlil Roman Kříž, zakladatel Libertariánského institutu.
 
„Když se zamyslím nad důvody, proč byla zavedena přímá volba prezidenta, tak vidím, že stále zůstávají. Volba oběma komorami parlamentu byla dost složitá, zdlouhavá a bylo to spojené s mnoha nejrůznějšími zákulisními dohodami a bylo okolo toho dost zvláštností. Spousta lidí si už na to období nepamatuje, a tak dělá zkratkovité závěry, že přímá volba je špatná. Musíme si ale srovnat současnou volbu s předchozím způsobem výběru. Myslím si, že pořád z toho přímá volba vychází jako lepší řešení. Přímou volbu bych v současnosti nerušil. Lidé si potom nesou zodpovědnost za to, koho si vyberou na nejvyšší ústavní funkci. Můžou se z toho buď poučit, nebo si to pochvalovat. Podstatné je, že mají volbu ve svých rukách, že nemají pocit, že někdo pomocí zákulisních her si takto prestižní funkci vylobboval, protože něco slíbil poslancům nebo senátorům. Spíš bych se zabýval změnou formy prezidentské volby tak, aby přímá volba byla jednokolová a zavedl se australský systém, který je schopen lépe zohlednit nálady ve společnosti než systém dvoukolový. Kde mezi prvním a druhým kolem je 14 dní plných emocí, ve kterých vzniká spousta nepřátelství, která se hojí delší dobu. Takže cesta je přímou volbu vylepšit, než ji rušit,“ řekl Libor Vondráček, předseda Svobodných. 
 

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
„Naše ústavní zřízení není systematicky nastaveno na přímou volbu a důsledky toho vidíme, když pan Zeman testuje hranice svých kompetencí. Tedy fanynkou přímé volby nejsem. Nicméně nyní už odejmout lidem právo volit přímo prezidenta není vhodné. Občané prezidenta přímo volit chtějí a já to respektuji. Změna zpět by byla možná jen v případě, pokud by u občanů vzrostla důvěra v zákonodárce. To se bohužel neděje, byť mě to velmi mrzí,“ konstatovala Adéla Šípová (Pirátská strana), členka ústavně právního výboru Senátu ČR.
 
„Přímá volba prezidenta, ač neměla historickou kontinuitu v československém a českém ústavním systému, byla u nás zavedena a pro občany jde o již jednou nabyté právo, které jim není možné odebrat. Jsem pro zachování přímé volby prezidenta,“ prozradil Vojtěch Filip, poslanec v období 1996 až 2021, bývalý místopředseda Poslanecké sněmovny, dlouholetý předseda KSČM.
 
„Jsem pro přímou volbu prezidenta, protože ta mu dává nezpochybnitelný mandát, bez zákulisních čachrů partajních sekretariátů, politických kšeftů a tajných domluv. Je to podle mne ta nejdemokratičtější forma volby. Musí být ale prezenční. Nesouhlasím s korespondenční volbou, protože ta otevírá cestu k podvodům a machinacím,“ uvedl Jiří Kobza (SPD), místopředseda výboru pro životní prostředí poslanecké sněmovny. 
 
 
„Přímá volba prezidenta je naprosto správná a potřebná. Občané mají právo si zvolit svého nejvyššího představitele. Snaha o návrat ke kuloárnímu piklení stran a straniček v parlamentu je nepřijatelná. Strany mají dostatečný prostor s jednoduchou nominací kandidáta, kdy jim stačí několik poslanců nebo senátorů, narozdíl od nezávislých, kteří musí sebrat 50 000 podpisů. I to byla taková zlomyslnost zákonodárců. Stačí vzpomenout nedůstojné handrkování při volbě Havla i Klause! Včetně účelové vazby jednoho poslance, kdy byl Havel zvolen o hlas! Naopak jsem přesvědčený, že je čas, aby si občané mohli zvolit přímo své hejtmany, starosty a třeba i členy mediálních rad,“ sdělil Zdeněk Škromach (ČSSD), bývalý 1. místopředseda vlády i Senátu a ministr práce a sociálních věcí. 
 
„Jsem proti přímé volbě prezidenta tak, jak ji známe dnes. Nejdříve bych prosadil elektronické hlasování na nižší úrovni a postupně bych ho zaváděl do vyšších pater politiky,“ navrhnul Edvard Kožušník (ODS), bývalý europoslanec.
 
„Přímá volba je v současné době předmětem zákonné úpravy, to respektuji,“ uvedl Jaroslav Větrovský, předseda senátorského klubu Proregion, starosta Mladé Vožice.
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…