Při interpelacích došlo i na otrávenou Bečvu. Babiš oznámil novinky z vyšetřování

17.12.2020 17:55

Při interpelacích na premiéra Andreje Babiše (ANO) došlo i na situaci kolem řeky Bečva. Premiéra se zeptal Jaroslav Holík z SPD.

Při interpelacích došlo i na otrávenou Bečvu. Babiš oznámil novinky z vyšetřování
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jaroslav Holík

„Před dvěma týdny byl tady ve Sněmovně předčasně ukončen bod jednání Znečištěná Bečva. Já spolu s poslanci ze Zlínského kraje, tedy konkrétně s kolegy Gazdíkem a Blahou, jsem před závěrečným hlasováním žádal ministra životního prostředí o vystoupení. Žádosti nebylo vyhověno, a z tohoto důvodu se obracím na vás. Od havárie bez tří dnů uplynuly tři měsíce. A my stále neznáme viníka. Podotýkám, že jde o největší ekologickou katastrofu v tomto století. V tisku se stále omílají teorie Deza ano – ne, Energoaqua ano – ne. Je tady další teorie, že reakcí zbytků fenolu a zbytků kyseliny dusité vznikl kyanid,“ poznamenal Holík a žádal urychlené vyšetření a seriózní informace. „Už teď se řada lidí domnívá, že viník se kryje a šlendriánství zůstane nepotrestáno,“ podotkl. 

„Můžu jenom zopakovat, že samozřejmě ani já, ani žádný člen vlády rozsah a závažnost havárie na řece Bečvě nijak nezpochybňujeme. A jak jste uvedl před dvěma týdny při odpovědi na obdobnou interpelaci paní předsedkyně Pekarové Adamové, poslal jsem dopis policejnímu prezidentovi České republiky, ve kterém jsem jej s plným respektem k nezávislosti vyšetřování požádal, aby vyšetřování probíhalo co nejrychleji. Pan policejní prezident mě ujistil, že Policie České republiky vede řízení s ohledem na všechny zásady vedení trestního řízení, a to včetně jeho rychlosti. Klíčové datum přitom přijde již za pár dnů, a to 20. prosince 2020, kdy by měl být podle vyjádření ministra vnitra pana Hamáčka hotový znalecký posudek, který, jak doufám, zásadně posune policejní vyšetřování směrem k odhalení viníka havárie. Do té doby mohu rekapitulovat již známé informace,“ poznamenal Babiš.

„Od 20. září je potvrzeno několik úniků škodlivých látek nadlimitních koncentrací do Bečvy v areálu Tesly Rožnov, kyanidy, nikl a dusitany. Jak jsem již uvedl, tak první nejvýznamnější případ otravy Bečvy kyanidem vyšetřuje nadále Policie ČR. V souvislosti s otravou Bečvy kyanidy také ČIŽP provedla několik desítek šetření a zahájila 15 kontrol v různých firmách včetně těch v areálu Tesla Rožnov, včetně společnosti DEZA. ČIŽP a nepochybně i Policie České republiky sledují informace, které se k otravě Bečvy objevují v médiích a pracují s nimi. Podnět vztahující se na aktuální případ prošetřuje úřad v Rožnově pod Radhoštěm. Původcem říjnových úniků škodlivých látek jsou z areálu firmy Tesly Rožnov, potvrdil i sám provozovatel výusti z něj. Na jednání ve Valašském Meziříčí 2. prosince se zástupci odboru životního prostředí Krajského úřadu Zlínského kraje a náměstkyni zlínského hejtmana Hanou Ančicovou se ministr Brabec a starosta Valašského Meziříčí dohodli, že krajští úředníci využijí maximálně svých zákonných možností, aby v hospodaření s odpadní vodou v areálu Tesla Rožnov zjednali co nejrychlejší a nejúčinnější nápravu. Aktuálně mají s provozovatelem výústi otevřená dvě správní řízení, která se vztahují k provozování výústi a vypouštění odpadních vod z areálu. Shodli se, že je to v tuto chvíli nejrychlejší cesta, jak dostat areál do zákonných limitů,“ dodal Babiš. Ubezpečil také, že na Ministerstvu životního prostředí byly zahájeny práce na novele vodního zákona.
 
Holík následně v reakci na premiéra uvedl, že mu spadl kámen ze srdce, když se dozvěděl, že za pár dní se dozvíme, kdo je viníkem. „Chci jenom říct, že odpovědní ministři jsou vaši podřízení. Protože vy jste nejvyšší představitel výkonné moci. A chci ještě jednou říct: objektivní vyšetření je převážně ve vašem zájmu,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…