Při povodních už pomáhá stovka nezaměstnaných, prozrazuje Müllerová

05.06.2013 14:51

Od pondělí se do programu veřejně prospěšných prací při odstraňování následků povodní zapojilo přes sto nezaměstnaných, uvedla dnes ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09). Připomněla, že pro tyto účely bylo v rámci aktivní politiky zaměstnanosti vyčleněno sto milionů korun. Prací by se tak podle ní mohlo celkem účastnit celkem až 2000 nezaměstnaných, kteří by pro postižené lokality mohli znamenat významnou pomoc.

Při povodních už pomáhá stovka nezaměstnaných, prozrazuje Müllerová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně Müllerová

"Starostové ať už malých měst či obcí mají o tuto levnou a účinnou pracovní sílu zájem. Jsme tomu velmi rádi," řekla dnes Müllerová novinářům po jednání vlády. Nezaměstnaní registrovaní na úřadech práce se od pondělka mohou zapojit do veřejně prospěšných "protipovodňových" prací formou krátkodobého, až tříměsíčního pracovního poměru. Aktivně tak mohou pomáhat například s úklidem po povodních.

Mimořádná okamžitá pomoc může dosáhnout až patnáctinásobku životního minima

Na úřadech práce právě v místech, která byla povodní postižena nejvíce, jsou pro přímo postižené připraveny peníze pro dávky hmotné nouze, ujistila Müllerová.

Mimořádná okamžitá pomoc může dosáhnout až patnáctinásobku životního minima, tedy až 51.150 korun. O peníze se podle ministryně zatím přihlásilo několik desítek lidí. "Lidé nejdříve zachraňují majetek, až pak jdou žádat o dávky. Takže ten nápor na nás bude až po opadnutí velké vody," myslí si Müllerová.

Rady, jak se s povodněmi vypořádat

Vyřizování žádostí by se podle ministryně mělo dít ve zrychleném režimu. Lidé, kterým "uplaval" majetek, by ale své žádosti měli na úřadech dokládat podobnou sadou dokumentů a fotografií, s jakými mají v plánu se obracet například na pojišťovny. Ministryně je přitom přesvědčená, že k lidem se pomoc dostane co nejrychleji.

Ministerstvo proto nyní vydalo leták, který občanům radí, jak se s povodněmi vypořádat po stránce sociální i pracovně právní, například kdy má člověk nárok na volno v práci a náhradu mzdy a podobně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…