Při ruských náletech v Sýrii prý umírají i civilisté

18.10.2015 20:24

Ruská a syrská letadla pokračují v útocích ve střední a severní Sýrii. Podle organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) jsou odtud hlášeny civilní oběti. Rusko oznámilo, že jeho letadla v minulých 24 hodinách zasáhla 51 cílů Islámského státu (IS). Americké ministerstvo obrany potvrdilo zprávu o smrti jednoho z velitelů organizace An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě.

Při ruských náletech v Sýrii prý umírají i civilisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

SOHR už v sobotu oznámil, že Sanafí Nasr zemřel při čtvrtečním náletu v provinci Halab. Nebylo ale jasné, zda při americkém nebo ruském útoku. Mluvčí Pentagonu dnes sdělil, že Nasr byl zabit při náletu koaličních letadel vedených USA. Organizoval prý nábor nových bojovníků a zajišťoval jejich přesun z Pákistánu do Sýrie přes Turecko. Měl také významnou roli při financování skupiny.

Syrské oddíly zahájily tento týden pozemní operace na místech, která bombardují Rusové ze vzduchu

Nasr je řazen ke členům skupiny Chorásán, již tvoří členové širšího vedení Al-Káidy. Název odkazuje na oblast v Afghánistánu a Pákistánu, kde se podle domněnek skrývá hlavní vedení Al-Káidy.

Rusko bojuje v Sýrii od 30. září a jeho ministerstvo obrany dnes oznámilo, že letadla operují v provinciích Hamá, Latákíja, Damašek a Halab. SOHR, který situaci monitoruje z Británie s pomocí svých informátorů v Sýrii, oznámil, že při jednom z náletů byli ve vesnici Ghantu, která leží v provincii Homs, zasaženi účastníci smutečního obřadu. Pohřbívali právě oběti jednoho z minulých útoků a při dnešním náletu čtyři civilisté zemřeli.

Těžké boje jsou hlášeny z vesnice Vadíhí, která leží jižně od města Halab. Syrské oddíly zahájily tento týden pozemní operace na místech, která bombardují Rusové ze vzduchu. V případě Halabu se snaží dostat se k letecké základně Rasm al-Abúd, která leží východně od města a již obléhají bojovníci Islámského státu a dalších skupin.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…