Přichází změna. Jedeme! raduje se evropská levice před začátkem roku 2015

31.12.2014 15:11

Server literarky.cz si všímá nově nastupujících politických sil v Evropě, které mohou znamenat změnu. Řecká Syriza a španělské Podemos jsou prý novou tváří evropské demokracie. A je údajně jedno, jestli se to finančním elitám a establishmentu v Evropské unii líbí, nebo ne. Nové strany nastupují a chtějí prý radikálně změnit nejen systémy ve Španělsku a Řecku, ale celý evropský projekt.

Přichází změna. Jedeme! raduje se evropská levice před začátkem roku 2015
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

 „Budoucnost právě začala,“ prohlásil prý lídr řecké levicové koalice Syriza Alexis Tsipras poté, co v pondělí parlament napotřetí nedokázal zvolit nového prezidenta země a otevřel tak cestu k předčasným všeobecným volbám, které se mají konat už koncem ledna.

Server literarky.cz snáší argumenty a uvádí, že podle stávajících odhadů dopadnou pro Syrizu vítězně, protože „vítěz voleb bere vše“. Aktuálně by pro Syrizu hlasovala více než čtvrtina Řeků. Ostatní strany, včetně tradičně vládních „standardních“ socialistů, nepřekračují totiž pětiprocentní hranici.

Co Řekové na jejím programu oceňují?  Syriza totiž slibuje změnu regresivních podmínek „záchranných balíčků“, které s „trojkou“ – tedy Evropskou centrální bankou, Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou komisí – dojednal premiér Samaras.

Celý článek Terezy Spencerové ZDE:

„S vůlí národa bude finanční pomoc spjatá s úspornými opatřeními otázkou minulosti,“ prohlásil Tsipras. To nezůstalo bez odezvy. „Trojka“ oznámila, že zmrazuje rozhovory s Řeckem, a to v očekávání, jak lednové volby dopadnou.

„Vítězství Syrizy bude počátkem velkého národního úsilí zachránit společnost a obnovit Řecko – národního úsilí s mezinárodními dopady, protože je naší historickou povinností razit cesty alternativní politice v Evropě, proměnit členský stát eurozóny z neoliberálního experimentu v modelový příklad sociální ochrany a růstu. (…) Přicházíme, abychom Řecko sjednotili, nikoli rozdělili – a budovali na ruinách vydrancované společnosti. Proto vláda Syrizy nebude vládou jedné strany, bude vládou lidu.“ Tak popsal cíle své strany Alexis Tsipras.

Úspěch Syrizy je možný

S podobnou rétorikou je podle serveru literárky.cz volební vítězství Syrizy vcelku představitelné. Stávající vláda se prý zase bude snažit občanům zdůraznit rizika spojená s možnou vládou Syrizy, a Syriza se bude snažit přesvědčit voliče, že je s to nabídnout životaschopnou alternativu, aniž by ohrozila členství v eurozóně.“ 

Jeden z ekonomických expertů Syrizy, John Milios, v rozhovoru pro The Guardian popsal plány případné budoucí vlády a odmítl prý představu, že pod vládou Syrizy Řecko musí nutně vystoupit z eurozóny, ale zároveň zdůraznil, že se země nenechá dál tlačit k drastickým krokům: „Řecko je ve své slabosti vlastně velmi silné,“uvedl Milios.

Na britském Channel 4 se připomíná, že „lidé po celé Evropě, kteří odmítají škrty, vnímají Řecko jako bod obratu – po letech marného boje proti represivním škrtům ve veřejné sféře a privatizace veškerého státního vlastnictví“.

Nové strany hodlají změnit celý evropský projekt

Nejen řecká Syriza, ale také španělská Podemos („Můžeme“) slibuje nový vítr v ustálených vodách. Pravicový The Spain Report podotýká, že se finančním elitám a establishmentu v Evropské unii vzestup Syrizy nebo Podemosu nemusí líbit, ale „oni přesto nastupují a chtějí radikálně změnit nejen systémy ve Španělsku a Řecku, ale celý evropský projekt“.

Podle agentury Reuter´s se Podemos už dostává do pozice, z níž je s to zrušit dosavadní politický systém dvou stran, v jehož rámci se ve vedení státu pravidelně střídají aktuálně vládnoucí konzervativci z Lidové strany premiéra Mariana Rajoye a nynější „standardní“ opozice v podobě socialistů. Rychlý nárůst popularity Podemosu „přinutil středopravou vládu polevit v úsporných opatřeních a levicovou opozici hledat nové Lídr Podemosu Pablo Iglesiaslídry“, podotýká agentura.

Lídr Podemosu, univerzitní profesor a dnes už i europoslanec Pablo Iglesias, krátce po oznámení o předčasných volbách v Řecku svému kolegovi Tsiprasovi na Twitteru vzkázal: „2015 bude pro Evropu rokem změny. Začneme Řeckem. Jedem, Syrizo!“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…