Přijdete bez Čižinského, nebo vůbec. Dusno před schůzkou SPOLU a Pirátů

24.10.2022 20:12

Pražští Piráti odmítli nabídku od SPOLU pro Prahu ohledně jednání o uzavření koaliční smlouvy na vládním půdorysu SPOLU, Pirátů a STAN. Na původně naplánované jednání na toto úterý Piráti dorazí pouze, pokud se jej zúčastní i Praha sobě. Koalice SPOLU nehodlá z nabídky ustoupit a žádá rovnou konečné vyjádření Pirátů, že nemají zájem spolupráci tohoto typu uzavřít.

Přijdete bez Čižinského, nebo vůbec. Dusno před schůzkou SPOLU a Pirátů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý primátor Zdeněk Hřib

Pražská koalice SPOLU prosazuje, aby se v Praze uzavřela koaliční smlouva na půdorysu aktuální podoby vlády: SPOLU pro Prahu, Piráti a STAN. Disponovala by podle ní potřebnou většinou hlasů v zastupitelstvu a byla by schopna prosadit nezbytné projekty.

Piráti však na toto jednání odmítají přijít, pokud se ho nebude účastnit taky Praha sobě. Aliance pro stabilitu, což je spojení Prahy sobě a Pirátů, však v rámci memoranda trvá na tom, že jednání musí být právě v tomto formátu. „Praha sobě by na nabídku, jakou dostali Piráti, nepřistoupila. Aliance podepsaná ve čtvrtek platí,“ konstatoval Jan Čižinský, předseda hnutí.

Koalice SPOLU ve své reakci uvedla, že je jí líto, že Piráti nechtějí na její nabídku přistoupit. „Je nám líto, že si Piráti vynucují další jednání o možné koalici účastí Prahy sobě, která není součástí koalice na vládní úrovni. Je jen na nich, zda upřednostní uzavřenou alianci s Prahou sobě před možností uzavřít většinovou koalici sestavenou z vládních stran. Jsme přesvědčeni, že je naší odpovědností takovou koalici s maximálním úsilím na základě výsledků voleb uzavřít,“ uvádí ve svém vyjádření, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

I nadále proto z její strany platí nabídka na zítřejší úterní jednání mezi SPOLU, Piráty a STAN. „Budeme naše potenciální koaliční partnery očekávat ve 13.00 v prostorách Poslanecké sněmovny ČR, jak bylo avizováno. Jsme připraveni jednat se zástupci těch, které jsme na jednání pozvali a kteří na jednání přijdou.

Pokud nechtějí na jednání Piráti dorazit samostatně a podmiňují svou účast na jednání účastí dalších stran a hnutí, bylo by lepší, aby rovnou řekli, že koalici na vládním půdorysu nemají zájem uzavřít,“ dodala pražská koalice SPOLU, že vyčká, kdo na plánované jednání dorazí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…