Přijede Leyenová. Vstupné 9 900, pro státní úředníky a neziskovkáře polovic, objevila Bobošíková

25.09.2023 20:36

„Víte, že Brusel se vměšuje do národní politiky a snaží se svrhnout vlády, které se mu nelíbí? Víte, že Evropská unie, ve které by měl mít každý domov, se nyní pro mnohé stala zchátralou chatrčí? Víte, že Evropská komise je fanatická, extremistická a jede podle komunistického vzoru. I to zaznělo v Evropském parlamentu, ovšem ne od českých europoslanců,“ poznamenala úvodem pořadu Aby bylo jasno moderátorka Jana Bobošíková.

Přijede Leyenová. Vstupné 9 900, pro státní úředníky a neziskovkáře polovic, objevila Bobošíková
Foto: Aby bylo jasno
Popisek: Jana Bobošíková

„Prahu čeká velká sláva. Tento týden ji navštíví předsedkyně Evropské komise Leyenová. To je ta dáma, kterou tak často premiér Fiala objímá, líbá a říká jí dear Ursula. Leyenová vystoupí na konferenci o zelené dohodě, mimochodem, víte, jak vysoké je vstupné? Pro běžného občana, který nepracuje ve státní správě nebo v neziskovce celých 9 900 korun,“ začala Jana Bobošíková. Státní úředníci a zaměstnanci neziskovek ovšem mají vstup za polovinu.

„V Aby bylo jasno za zbytečnosti neutrácíme, na konferenci tedy nepůjdeme, a vlastně ani nepředpokládáme, že na ní zazní něco jiného, než zaznělo v Evropském parlamentu před několika dny. V polovině září vystoupila předsedkyně Evropské komise s tradičním projevem o stavu Unie. Jestlipak víte, v jaké Unii teď žijeme? Žijeme v jedinečné a pozoruhodné demokracii, říká paní Leyenová,“ pokračoval výčet.

„A víte, jak to vypadá? Zrodila se geopolitická unie, která podporuje Ukrajinu. Vzdoruje ruské agresi, reaguje na asertivní Čínu a investuje do partnerství. Současná Evropa má Zelenou dohodu pro Evropu. Je na cestě k digitální transformaci a je celosvětovým průkopníkem, pokud jde o práva v on-line prostředí,“ poznamenala Bobošíková.

„Žijeme v Evropě, která investuje, reformuje a vytváří důstojná pracovní místa. Evropa je také průkopníkem v iniciativách v oblasti odstraňování genderové nerovnosti,“ pustila následně Bobošíková ukázku projevu von der Leyenové na půdě Evropského parlamentu: „Společně jsme prokázali, že když Evropa věří, umí věci řešit. Naše práce ještě zdaleka není u konce, proto držme pospolu. Přinášejme slíbená řešení a připravujme se na budoucnost.“

„Prostě jsme na dobré cestě. Po projevu Leyenové následovala rozprava. O té se toho v českých médiích moc nedozvíte. A nebudete věřit, jak kritičtí byli europoslanci z řady zemí na adresu politiky Bruselu. Například polský poslanec Legutko jednoznačně prohlásil, že Evropská unie je dnes v horším stavu než před dvaceti lety,“ podotkla Bobošíková.

„Poslanec rovněž kritizoval selhání migrační politiky. A pokud jde o zelenou dohodu, označil ji za nákladnou extravaganci a fantazii Komise a parlamentu. A europoslanec Legutko šel s kritikou ještě dál,“ poznamenala Bobošíková a ze záznamu pustila poslancův projev: „Když srovnám minulou Komisi s tou vaší, vidím kontinuální sklouzávání do rukou oligarchů. Komise se stala stranickým strojem, který se vměšuje do národních politik a snaží se podkopávat vlády, které jí nevyhovují.“

„Dále zaznělo, že Ursula Leyenová udělala z právního státu karikaturu. Zaměňuje záměrně slova jako daně a příspěvky, čímž obchází pravidla. Europoslanec kritizoval i fakt, že velká skupina úředníků v Komisi řešila, jak se vyhnout slovu Vánoce. Tento krok, který Komise nakonec neuskutečnila, označil za idiotský. Německý europoslanec Schirdewan upozornil Leyenovou, že ráda používá velká slova, ale realita, ta je jiná,“ dodala Bobošíková a opět jsme slyšeli europoslancův projev:

„Běžný zaměstnanec v EU přišel o čtyři procenta reálné mzdy, což znamená, že už si nemůže dovolit zaslouženou dovolenou, poněvažd platí více za nájem, vytápění a elektřinu. Situace je taková, že zhruba 95 milionů lidí v EU jsou ohroženy chudobou. Já jsem se potkal s jedním důchodcem z východu Německa, který dostává 660 eur měsíčně, a to za celoživotní práci. Na život to nestačí, na umření je to zbytečně moc. Z domova zvaného Evropa, kde mají být doma mnozí, je jakási bouda před zřícením,“ podotkl. 

„Našli se i europoslanci, kteří volali po míru na Ukrajině a kritizovali politiku Evropské komise vůči této zemi,“ podotkla Bobošíková. „Europoslanci také poukazovali na selhání různých unijních strategií. Na ekonomický pokles v Německu i na úrok firem před vysokými cenami energií. Někteří europoslanci kritizovali také to, že Evropská komise si přisvojuje pravomoci, které jí nepřísluší,“ řekla Bobošíková. 

„Europoslanců nespokojených s vystoupením Leyenové bylo samozřejmě mnohem víc. V Aby bylo jasno považujeme za velmi důležité, že napříč státy Evropské unie znějí i kritická slova a že se někteří politici nebojí pojmenovávat současný stav. Čeští europoslanci k nim ale vesměs nepatří,“ zakončila Bobošíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

a to si kvůli ní máme, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 26.09.2023 5:38:49
sundat i botičky ?? Hlavně ať nejezdí na Moravu, dopadla by jako Feri.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu Pavla Novo…