Přijetí eura. Má Česko dvě stě miliard na příspěvek do EU, ptá se Strejček

05.02.2012 6:55

Europoslanec Ivo Strejček (ODS) se plně staví za premiéra Petra Nečase (ODS) a prohlašuje, že občané ČR by měli o přijetí eura rozhodnout v referendu, zvláště když je otázka evropské společné měny spojená se vstupem do fiskální unie. Pokud se do ní Česko rozhodne vstoupit, bude muset změnit daně, sociální systém a další věci. Zkrátka, podle Strejčka přijetí eura povede k evropské centralizaci.

Přijetí eura. Má Česko dvě stě miliard na příspěvek do EU, ptá se Strejček
Foto: istrejcek.cz
Popisek: Ivo Strejček

Otázka přijetí eura stojí podle europoslance Ivo Strejčka (ODS) tak, že je třeba se rozhodnout, zda stojíme o další evropskou centralizaci a přesun moci do Bruselu, či nikoliv. Pokud se rozhodneme euro přijmout, bude to znamenat souhlas s následným vstupem do připravovaného Evropského stabilizačního mechanismu s českým příspěvkem asi 200 miliard korun. Nabízí se otázka, zda si to můžeme dovolit.

Rozpočet už nebude jen v rukou vlády

„Pokud se staneme součástí rozpočtové unie, budeme muset pravidelně předkládat návrh českého státního rozpočtu ke schválení a korekcím do Bruselu. Budeme muset přijmout společné daně, společná pravidla pro sociální politiku, stejný věk odchodu do penze atd. Přistoupení k takové unii bude znamenat souhlas s následným vstupem do připravovaného Evropského stabilizačního mechanismu s českým příspěvkem asi 200 mld. Kč a přijetí jednotné měny euro,“ zdůrazňuje Strejček.

Podle Strejčka bude přijetí eura, i díky existenci smlouvy o fiskální unii, znamenat tak zásadní změnu pro české občany, že by si o tom měli sami občané rozhodnout v referendu. K tomu je třeba dodat, že jde o jeden z mála případů, kdy se ODS dovolává uspořádání referenda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…