Přímá demokracie může demokracii zničit, nepomáhejte Okamurovi, píší lidé Pirátům

03.11.2017 7:58

Dopis podepsaný padesátkou voličů přišel Pirátské straně. V něm lidé stranu žádají, aby dále neprosazovala prvky přímé demokracie. Podle voličů by totiž Piráti mohli demokracii v zemi ohrozit. Například přímou volbu starostů a jejich odvolatelnost nebo obecné referendum mají Piráti ve svém programu.

Přímá demokracie může demokracii zničit, nepomáhejte Okamurovi, píší lidé Pirátům
Foto: Archiv Ivana Bartoše
Popisek: Ivan Bartoš

Dopis zveřejnil poslanec Vojtěch Pikal v evidenci lobbistických kontaktů. Server Novinky.cz informuje, že Piráti budou ve Sněmovně vše pečlivě zvažovat.

Autoři dopisu se vyjádřili tak, že Babiš, Okamura a Zeman patří mezi nejpopulárnější politiky a skandály přidávají politikům další sympatie. Zavádění přímé demokracie by prý znamenalo významné posílení pozic těch, kteří umí manipulovat, kteří využívají a přiživují strach a kteří si mohou koupit nejlepší marketingové agentury.

Dále v dopisu autoři žádají Piráty, aby nevycházeli vstříc požadavkům SPD Tomia Okamury a zabránili možnosti, že by referendum mělo možnost měnit Ústavu, tedy i možnost odstraňovat pojistky demokratického fungování země.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš ale v povolebním vyjádření řekl, že strana nehodlá od prosazování prvků přímé demokracie ustupovat. „Primárně dobrý zákon nechci spojovat s negativními efekty. Samozřejmě, že v politickém prostředí, jako je Česká republika, kde hrají hlavní roli peníze, se musí vyřešit to, aby bylo prostředí transparentní a aby bylo jasné, kdo za koho kope. Nerad bych se probudil jako Britové, překvapený tím, že Česká republika odchází z EU,“ řekl Bartoš.

Zákon o obecném referendu podle SPD Tomia Okamury, který počítá s vyvoláním hlasování na základě už sta tisíc podpisů, Piráti zřejmě nepodpoří. Pikal, který o dopise své kolegy informoval, se domnívá, že strana bude ve Sněmovně jednat opatrně. „Máme prioritnější věci. Nedá se očekávat, že bychom nyní toto iniciativně přinášeli,“ uzavřel poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…