Přímá volba? Hloupá hesla a vyhazování peněz

11.02.2012 16:55

Komentátor časopisu Respekt Jan Macháček shrnuje důvody, proč není zastáncem přímé volby prezidenta. A hlavně nechápe, proč ČSSD raději nevyvolala předčasné volby, po kterých mohla ovládnout sněmovnu a svého kandidáta hladce prosadit.

Přímá volba? Hloupá hesla a vyhazování peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Macháčka překvapili senátoři ČSSD kvůli tomu, že opravdu hlasovali pro něco, co mají v programu jen proto, aby dodrželi sliby. „Zvláště nebývalé u nás je, když se strana (nebo vlastně kdokoli) zbavuje svého krátkodobého mocenského vlivu. ČSSD ovládá Senát, a kdyby vyvolala předčasné volby, patrně by ovládla i sněmovnu. Prezidenta si mohla zvolit, jakého chce,“ píše komentátor.

Vyhraje ten, kdo bude nejvíce objíždět republiku

Dodává ale také, že je možné, že si strana nevěří, že by se dokázala nad jedním kandidátem sjednotit. „Nebo se sociální demokracii zdá, že nebude umět vyvolat předčasné volby, a současný „evropský rozkol“ mezi TOP 09 a ODS si vyhodnotila jako nedostatečně silný proto, aby způsobil či akceleroval předčasný rozpad koalice?“ ptá se Macháček.

On sám přímé volbě nefandí, zvláště pak v době, kdy se všude mluví o šetření. To tento způsob vybírání prezidenta rozhodně nepřinese. Další věc, která se Macháčkovi nelíbí, je fakt, že zvítězí populismus. „Země bude na dlouhou dobu zasypána hloupými hesly, slogany a billboardy. Vyhraje kandidát, který bude mít nejvíce času a energie objíždět půl roku republiku,“ shrnul Macháček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…