Primář Dlouhý z první linie, hvězda covidových počátků: Žádné další lockdowny. Nebyl slyšet hlas lidí z praxe

12.08.2022 15:44

Primář infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý léčil první české pacienty s koronavirem. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes zavzpomínal na „komické“ situace, které provázely příjem první infikovaných koronavirem. V současnosti chystá učebnici o covidu, bude podle jeho slov praktickým návodem na podzimní covidovou vlnu.

Primář Dlouhý z první linie, hvězda covidových počátků: Žádné další lockdowny. Nebyl slyšet hlas lidí z praxe
Foto: Fakultní nemocnice U svaté Anny
Popisek: Převoz pacienta s covidem-19

Dlouhý vzpomněl na dobu, kdy jste léčil první české hospitalizované pacienty s covidem: „Lidé z Děčínska o jarních prázdninách 2020 odjeli lyžovat do Itálie a přivezli nákazu. Byli to vesměs sportovci a mladé rodiny, takže stonali lehce, ale museli jsme je izolovat. Ministerstvo zdravotnictví pak rozhodlo, že všichni pacienti se budou svážet na infekční kliniku Fakultní nemocnice Bulovka.

Když od nás odjížděl první, byla to komedie. K nám přišel po svých, ale odjel v sanitce s velkou parádou, doprovodné policejní vozy jely vpředu i vzadu, zdravotníci byli ve skafandrech,“ uvedl, že jakmile však nemocných výrazně přibylo, bylo jasné, že rozhodnutí je nesmyslné.

Své i zkušenosti dalších odborníku s covidem za poslední více než dva roky rozhodl promítnou do učebnice o covidu. Pracuje na ní dvanáct autorů a blížíme se do finále. Knihu by měl pokřtít ministr zdravotnictví na zářijovém kongresu infektologů. „Obsahuje poznatky o covidu-19, o diagnostice a léčbě. Naše odborná společnost vydala v minulosti řadu doporučení pro lékaře. Teď vše shrneme. Měl by to být i praktický návod pro podzimní vlnu,“ přiblížil Dlouhý obsah díla.


 

Nanabízí podle primář však na řešení na postcovidové potíže, jejich příčin může být celá řada: „Jednoduché řešení totiž neexistuje. Je obtížné určit, co jsou následky covidu, případně očkování. Jeden extrém je, že na covid či vakcínu se svádí vše. Platí to také o psychických a neuropsychických potížích. Jenže právě u těch je těžké zhodnotit, zda za to může covid, nebo třeba extrémně těžké období, které jsme kvůli epidemii a protiepidemickým opatřením prožívali.

Na mnoha lidech to zanechalo následky v podobě úzkostí a depresí. Jisté je, že po covidu je rekonvalescence delší než po nachlazení. Příznaků může být mnoho, ale většinou do roka odezní. Postiženým nezbývá než se s tím srovnat a postupně zvyšovat zátěž, chodit na procházky, rehabilitovat a relaxovat. Výjimečně je poškození plic či srdce trvalé,“ uvedl.

Lockdowny či jiné restrikce, případně obnovení plošného testování by proto nepodpořil: „Žádný další lockdown ani plošné testování. Na začátku do toho mluvil kdekdo, ale nebyl slyšet hlas odborníků na infekční nemoci z praxe. Dnes víme mnohem více – jak se šíří, co v těle způsobuje, jak infekci diagnostikovat a léčit, máme očkovací látky,“ uvedl s tím, že lockdown nezabrání šíření viru a musíme s ním žít.

Testy na covid jsou nutné jen u rizikových pacientů a seniorů, kteří z toho mohou mít medicínský prospěch. Například dostanou speciální lék.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…