Primářka: Koronavirus? Přehnaná panika! Strašení druhou, třetí, desátou vlnou. Zneužití situace Itálie

27.05.2020 13:07

Hostem moderátora Pavla Štrunce na CNN Prima News byla primářka mikrobiologie a antibiotického centra Všeobecné fakultní nemocnice Václava Adámková. Přijde druhá vlna? "Je to spíše věštění z křišťálové koule," uvedla a velmi kriticky se vyjádřila i k vlně první.

Primářka: Koronavirus? Přehnaná panika! Strašení druhou, třetí, desátou vlnou. Zneužití situace Itálie
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Václava Adámková.

Úvodem hovořila o druhé vlně koronaviru. "Každá vlna musí přijít, protože bude respirační sezóna, jako každou zim, takže někde období od října do března se setkáme zase s celou pestrou škálou virů, které vyvolají infekce ať už horních nebo dolních cest dýchacích. A říkat tomu druhá vlna koronaviru si myslím, že je spíš zavádějící a lidi to vystraší, protože teď to s tou první vlnou úplně neklaplo, tak třeba aspoň ta druhá, že by přišla. Takže z mého pohledu je to spíše věštění z křišťálové koule a predikce něčeho, co vůbec nevíme, jestli nastane, nebo nenastane," míní Adámková. A uvedla, že viry tady byly, jsou a budou. 

"Z mého pohledu ta panika, nebo to PR, které tomu bylo uděláno, neodpovídalo jaksi závažnosti nebo schopnostem toho viru," domnívá se. Vir podle ní vyvolával infekce stejně jako ostatní respirační viry. "Je to takové strašení populace, že přijde nějaká horší vlna, druhá, třetí, desátá..." dodala. 

Vyhlášení nouzového stavu, které ona sama slyšela prostřednictvím tlampačů na vesnici, podle ní působilo depresivně. "Obzvlášť pro starší lidi, kteří pamatovali jiné doby. Po té psychologické stránce ten efekt zastrašení tam nastal," sdělila. 

Vyjádřila také své obavy z toho, že mnozí lidé nemají roušky, které nosili z důvodu koronavirové pandemie, v úplně dobrém stavu. "Taková rouška může být biologickou zbraní," varovala před nedostatečnou hygienou roušek či rukavic. "Nějaká mechanická bariéra tam je, ale nesplňuje to úlohu filtru, aby nedocházelo k prostupu viru," uvedla. 

Své pak Adámková řekla k situaci v Itálii. "Když člověk trošku tuší, jak je zdravotnictví v Itáliii organizované, jak to tam funguje, kdy jim kolabuje každou respirační sezonu při chřipkové epidemii, normální klasické, tak to nepřekvapí. A jenom mi to přišlo zase zneužití nějaké situace, vytržení z kontextu, obrázky se pustily v mainstreamových masmédiích a zase jediný efekt nebo cíl nebo účel, nevím, bylo, vyvolat paniku a obavy lidí," domnívá se. 

Adámková je také přesvědčená, že virus nemá takovou kapacitu, aby zdravého člověka napadl a tak zdevastoval, jak je to často podsouváno. "Většina těch pacientů byli nějak chronicky nemocní, nemuseli to být ani onkologičtí pacienti, ale většinou s nějakým plicním onemocněním... Je to ale krátká doba, aby se to objektivně vyhodnotilo. Medicína by měla být o objektivitě," dodala. Sama Adámková by se pak podle svých slov nenechala očkovat, pokud by nyní přišla vakcína. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…