Primátor Brna: Jen volby mohou naši zemi vyvést z vleklé politické krize

16.08.2013 14:37

Nedávno začal soud s poslancem za ČSSD Davidem Rathem, a pokud se podle primátora Romana Onderky (ČSSD) prokáže nějaké nelegální financování strany, které Rath naznačoval, tak by to stranu bezesporu poškodilo. Jak ale nahlíží na celý proces? Nejen s tím, ale především s problémy druhého největšího města ČR, investicemi, které magistrát plánuje a jeho pohledem na budoucnost města, se svěřil pro naše stránky.

Primátor Brna: Jen volby mohou naši zemi vyvést z vleklé politické krize
Foto: Archiv
Popisek: Primátor Brna Roman Onderka při projevu v Moravské národní galerii

Ač se nakonec ČSSD rozhodla Rusnokovu vládu podpořit, vláda důvěru nezískala. Vítáte vy osobně výsledek hlasování, kdy se mimo jiné rozpadla "stojedničková" většina a který tak pro ČR znamená s největší pravděpodobností předčasné volby? Jaký očekáváte výsledek?

Jednoznačně jsem se vyjadřoval pro podporu Rusnokovy vlády, která by zamezila návratu pravice. Hlasování o důvěře Rusnokově vládě nakonec ukázalo ještě hlubší destrukci současné pravicové scény, momentální situace tak vyžaduje předčasné volby. Jsem přesvědčen, že nic než řádný mandát od voličů nemůže naši zemi vyvést z vleklé politické krize.

Začal také soud s Davidem Rathem, jak se k jeho procesu stavíte vy osobně? Nemyslíte si, že i ten může stranu poškodit v souvislosti s podivným financováním strany, na které upozornil?

Jedním z principů právního státu a výkonu soudnictví je presumpce neviny, což znamená, že je na účastníka trestního řízení třeba nahlížet jako na nevinného, dokud není pravomocným rozsudkem soudu rozhodnuto o opaku. Každý obviněný se přitom může hájit jakýmkoliv způsobem, který uzná za vhodné, na soudu pak je, aby předložené důkazy objektivně vyhodnotil a rozhodl v otázce viny a trestu. Pokud by se však prokázalo nějaké nelegální financování strany, které David Rath naznačoval, tak by to ČSSD bezesporu poškodilo.

Město Brno má nejen významnou geografickou polohu, ale i poměrně nízkou nezaměstnanost a mimo jiné mnoho univerzit. Jak informovaly naše stránky, univerzitní metropole na jihu Moravy se ale už řadu let potýká s odlivem úspěšných, talentovaných a schopných lidí. Situace se zhoršuje a Brno přestává stačit konkurovat blízké Praze. Co se snažíte vy osobně dělat pro to, aby mladí a schopní lidé neodcházeli jinam?

Ačkoliv zmiňujete odliv úspěšných, schopných a talentovaných lidí z našeho města, podle předběžných výsledků sčítání lidu, domů a bytů 2011 vzrostl počet obyvatel Brna od roku 2001 o 8 105. Nemyslím si, že by to všechno byli neschopní a netalentovaní jedinci. Navíc ze stejného zdroje vyplývá, že každý pátý občan Brna je absolventem vysokoškolského studia.

Budoucnost Brna tak vidím mimo jiné v tom, že se stane centrem vědy, výzkumu a inovací středoevropského významu, proto město finančně podporuje talentované studenty a mladé vědce (např. prostřednictvím meziuniverzitní studentské soutěže MUNISS nebo soutěže Brno Ph. D. talent) či inovativní projekty (např. prostřednictvím inovačních voucherů). Přispívá také na popularizaci vědeckých poznatků mezi dětmi i dospělými (např. příspěvková organizace města Hvězdárna a planetárium Brno patří k nejmodernějším institucím svého druhu v Evropě). Brno se podílí i na vzniku špičkových pracovišť mezinárodního výzkumu (např. CEITEC či ICRC), finančně podporuje centrum pro cizince Brno Expat Centre apod. Osobně všechny tyto projekty podporuji.

Co ve městě občanům nejvíce chybí?

Brno a jeho obyvatele trápí zejména problémy v dopravě, nedostatek míst v mateřských školách a v domovech pro seniory, potřebovalo by také více kilometrů cyklostezek. Nemáme víceúčelovou sportovní halu a fotbalový stadion pro mezinárodní zápasy, potřebovali bychom víc investorů nabízejících pracovní příležitosti, schází také koncertní hala. Pro svůj další vývoj Brno velmi potřebuje nový územní plán.

Řešení dopravních problémů závisí na rozpočtech, a to nejen města. Např. financování velkého městského okruhu je především záležitostí státu, i když město Brno se na těchto akcích částečně investičně i organizačně podílí. A prostředky ve Státním fondu dopravní infrastruktury se za poslední tři roky výrazně snížily. K silniční dopravě v Brně dodávám, že město má zhruba 380 000 obyvatel, začátkem roku zde bylo registrováno 223 474 vozidel a například po městském okruhu v Židenicích projede denně až 55 000 aut. Tvoří se tam zácpy nejen ve špičkách.

Situace není jednoduchá ani s umísťováním dětí v mateřských školách, a to zejména u tříletých. V Brně se však podařilo zvýšit za posledních dvanáct let počet míst pro předškolní vzdělávání o 2 186 a příští rok přibude dalších 350 míst.

V Českých Budějovicích v létě eskalovaly problémy s nepřizpůsobivými. Neobáváte se problému i v Brně? Jak se snažíte situaci preventivně předcházet?

Problém s „nepřizpůsobivými“ občany řeší vesměs všechna velká města, nicméně se neobávám, že by v Brně mohl dorůst takových rozměrů, jako se to stalo v Českých Budějovicích. Práci s lidmi v sociálně vyloučených lokalitách se věnujeme dlouhodobě a systematicky. Myslíme si, že je lepší zločinu předcházet než ho trestat a toto východisko je také podstatou městského programu prevence kriminality, na jehož projekty byla letos z rozpočtu města poskytnuta dotace ve výši 1,6 milionu korun. Také se nám velmi dobře osvědčuje projekt Asistent prevence kriminality, v jehož rámci strážníkům při činnosti v sociálně vyloučených lokalitách, zejména na území městských částí Brno-střed a Brno-sever, pomáhají asistenti ze sociálně slabého prostředí. V současnosti po boku strážníků na této pozici působí tři muži, kteří prošli náročným výběrem, včetně psychologických testů, a následně absolvovali důkladná školení. Při nich prokázali, že mají velmi dobré předpoklady k tomu, aby na této pozici obstáli. Potvrzením správnosti směru, jímž se město Brno při realizaci tohoto projektu ubírá, je i to, že jako přínosné vidí působení asistentů prevence kriminality i sami obyvatelé sociálně vyloučených lokalit, kteří se na ně neváhají obracet s vlastními podněty.

Město se nedávno rozhodlo přispět na opravu Polikliniky Zahradníkova, která se mimo jiné od ledna sloučí s Centrem dětských odborných zdravotnických služeb Brno. Kolik město do opravy investuje? Na jaře jste také začali s rekonstrukcí úrazové nemocnice. Jak ta pokračuje?

Investiční záměr na rekonstrukci Polikliniky Zahradníkova činí v I. etapě 20,33 milionu korun. Tato etapa zahrnuje opravu uliční fasády polikliniky včetně výměny/repase travertinového obkladu v původním rozsahu a výměny veškerých výplní otvorů. Dále půjde o rekonstrukci hlavní rozvodny nízkého napětí a její modernizaci a o modernizaci stávajícího nákladního výtahu na evakuační včetně instalace záložního zdroje.

V úrazové nemocnici byla letos v únoru dokončena jedna část rekonstrukce, a to evakuační výtah a požární únikové cesty. V současné chvíli se připravuje výběrové řízení na rekonstrukci 6. patra v budově na Ponávce 10 pro traumatologické oddělení. Uvolněný prostor ve 3. patře, odkud se toto oddělení odstěhuje, bude po jednoduchých opravách sloužit pro pdborný léčebný ústav na doléčování a rehabilitaci pacientů po operacích kloubů a závažných úrazech v rozsahu 30 až 40 lůžek.

Pokud se pozastavíme u investic, mohu se zeptat, jaké čekají Brno ve druhé polovině roku a kolik na ně letos město celkově vyčlenilo?

Od ledna 2013 město Brno hospodaří s rozpočtem sníženým oproti roku 2012 o 1,607 miliardy korun a dostává tak od státu jednu ránu za druhou - například v podobě novely zákona o rozpočtovém určení daní. Město Brno tak při přípravě rozpočtu na rok 2013 muselo složitě hledat možné úspory, a to jak v provozních, tak i investičních výdajích. Asi 80 % finančních prostředků je v rozpočtu pro rok 2013 určeno na provozní výdaje, na výdaje investiční můžeme využít „jen“ 1,994 miliardy korun, tedy 20,6 % oproti 26,2 % z rozpočtu roku 2012, což je rozhodně výrazně méně, než by Brno potřebovalo a zasloužilo.

Co se týče velkých investičních akcí, právě v těchto dnech byla dokončena např. výstavba retenční nádrže v ulici Jeneweinově, finišuje revitalizace parku Koliště, pokračuje rekonstrukce a dostavba kanalizace, zateplování základních škol a rozšiřování kapacit mateřských škol. Jednoznačně pozitivní zprávou však je, že město Brno i přes nepříznivý trend poklesu příjmu snižuje zadluženost a dvě prestižní agentury mu potvrdily ekonomickou a finanční stabilitu s pozitivním výhledem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…