Primátor Macura a dvě náměstkyně za ANO do půl roku opustí funkce

20.02.2023 22:05

Primátor Ostravy Tomáš Macura, který před týdnem opustil hnutí ANO, odejde do půl roku z funkce primátora. Spolu s ním odejdou i jeho dvě náměstkyně Zuzana Bajgarová a Kateřina Šebestová. Na dnešním podvečerním jednání se na tom shodl klub zastupitelů. Šebestová novinářům řekla, že toto řešení klub podpořil jednomyslně. Podle ní by měla zůstat zachována současná koalice, obmění se jen někteří lidé z hnutí ANO. Na základě dohody tak členové hnutí ANO na středečním jednání nebudou navrhovat hlasování o důvěře Macurovi. Primátor se k výsledku jednání už nechtěl vyjadřovat. První místopředseda ANO Karel Havlíček považuje Macurův odchod z funkce primátora za rozumné řešení, přišel podle něj o politickou podporu.

Primátor Macura a dvě náměstkyně za ANO do půl roku opustí funkce
Foto: Daniela Černá
Popisek: Primátor Ostravy Tomáš Macura

Podle Šebestové Macura nabídl svou funkci k dispozici s tím, že by ji mohl předat postupně vybranému nástupci z hnutí ANO. Pro stejný postup se rozhodla i Šebestová, která má na starosti životní prostředí, a také náměstkyně Bajgarová, která zodpovídá za investice. Bajgarová už z hnutí ANO vystoupila, předsedkyně klubu zastupitelů ANO Šebestová se chystá hnutí opustit.
 
„Primátor Ostravy je politická pozice, do které ho (Macuru) dostali voliči ANO, mj. i díky podpoře hnutí ANO. Pokud se dále Tomáš Macura neztotožňuje s naším hnutím, a jak se ukázalo v prezidentských volbách, i s našimi voliči, nedovedu si představit, že by dlouhodobě dále vedl Ostravu. Krátkodobě ano, ale ne skoro čtyři roky,“ napsal ČTK Havlíček.
 
Podle Šebestové je jedním ze závěrů dnešního klubu rovněž to, že zůstane jednotný ve svém hlasování. „Což je i pozitivní vzkaz pro koalici, protože trváme na zachování současné koalice,“ uvedla Šebestová. O tom, kdo by mohl trojici ve vedení města nahradit, se hnutí teprve bude bavit. Podle ní by členové vedení města měli funkce předat během několika měsíců, maximálně do půl roku. Zastupitelem Macura zůstane.
 
Dohodu potvrdil také předseda ostravské oblastní organizace ANO Richard Vereš. „Pan primátor dnes sám předložil návrh, že ve funkci skončí s postupným předáním. S tím, že dojde i k širší personální obměně nominantů za hnutí ANO ve vedení města. Klub se dohodl na tom, že bude v následujících měsících diskutovat o tom, jak bude přesně tato obměna vypadat. Vítám to, že klub byl jednotný, že se shodl. Chceme zachovat současnou koalici,“ uvedl Vereš. Podle něj má dohoda odblokovat současnou situaci, která nastala po vystoupení Macury z hnutí.
 
Vereš nevyloučil, že obměna ve vedení Ostravy ovlivní i dění v městských obvodech. „To je otázka, kterou budeme muset řešit, proto je dobře, že neprovádíme žádné náhlé změny a že se o tom opravdu chceme pobavit, aby případné změny na městě neovlivňovaly negativně dění na městských obvodech nebo vedení jednotlivých radnic,“ uvedl Vereš. Tvrdí, že výběr lidí, kteří nahradí odcházejícího primátora a jeho náměstkyně, bude v rukou ostravské organizace. Podle Vereše jim celostátní vedení nezasahovalo do kandidátek ani do nominací na jednotlivých radnicích.
 
Na magistrátní koalici se krátce po loňských komunálních volbách dohodlo ANO se SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráty. Ostravské ANO vedené Macurou komunální volby v září s převahou vyhrálo, získalo 21 mandátů v zastupitelstvu, které má 55 členů. Osmapadesátiletý Macura vede Ostravu jako primátor třetí funkční období, poprvé byl zvolen na podzim 2014.
 
Primátor se delší dobu názorově rozcházel s celostátním vedením strany. V lednové volbě prezidenta nepodpořil svého stranického šéfa Andreje Babiše. Oznámil, že volil jeho protikandidáta Petra Pavla, který v prezidentské volbě nakonec zvítězil. Stejně postupoval i hejtman Ivo Vondrák (ANO), který se následně vzdal postu místopředsedy hnutí.
 
„V rámci vedení kraje je situace podobná, zároveň ale velmi odlišná. My se sejdeme pravděpodobně na půdorysu krajského předsednictva. V tuto chvíli se bavíme o tom, že je ve hře vyloučení pana Vondráka z hnutí ANO. Ten chce nadále zůstat členem hnutí ANO, tam je ta situace trošku jiná,“ uvedl Vereš. „Znovu se tak bude muset sejít krajský klub zastupitelů. Sám jsem zvědavý, jaká bude ta diskuse tam,“ podotkl Vereš. Krajské zastupitelstvo se koná 10. března.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…