Primátor Svoboda odvolán, padají hlavy i dalších ODSáků

23.05.2013 11:03

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda byl odvolán ze své funkce. Spolu s ním byli odvoláni i radní z ODS Alexandra Udženija a náměstek Josef Nosek. Po odchodu ODS hlasovalo 42 zastupitelů, pro Svobodovo odvolání hlasovalo 41 z nich.

Primátor Svoboda odvolán, padají hlavy i dalších ODSáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor Bohuslav Svoboda předal hasičské dodávkové automobily starostům sedmi městských částí pro jejich sbory dobrovolných hasičů

Jako způsob hlasování o odvolání členů rady byl schválen způsob tajného hlasování prostřednictvím volebních lístků. Od deseti hodin do půl jedenácté pak probíhalo hlasování.

Ještě v jeho průběhu primátor Bohuslav Svoboda označil jednání TOP 09 za „zradu“ a oznámil, že ODS odchází do opozice. „My prostě nebude asistovat u frašky, kdy pravicová strana s komunisty a sociálními demokraty odhlasuje zlikvidování fungující koalice v hlavním městě Praze, fungující pravicové koalice, koalice, kterou my jsme vytvořili,“ uvedl pražský primátor.

Před jedenáctou hodinou byly vyhlášeny výsledky hlasování. Návrh ČSSD na odvolání primátora podpořilo 41 ze 42 hlasujících. ODS dopředu avizovala, že se nezúčastní. Dále byl odvolán náměstek Josef Nosek a radní Alexandra Udženija, která byla odvolána plným počtem 42 hlasujících. Další členové rady hlasováním prošli a ve funkcích zůstávají. Ivan Kabický z ODS, který hlasováním prošel, se však následně své funkce vzdal se slovy, že si hlasů pro své setrvání neváží. Totéž učinil i radní Radek Lohynský.

Následně byl vedením města pověřen první náměstek primátora Tomáš Hudeček.

Po chvilkovém přerušení pokračovala debata, ve které se o slovo přihlásil zastupitel za ODS Bohumil Zoufalík: „Chci se zeptat, jestli jste se svou funkcí převzal i pana Hanče,“ řekl stručně. Hudeček jej ujistil, že žádnou funkci nepřevzal, neboť zůstává první náměstkem primátora, který hlavu města pouze zastupuje. Proto také nepřevzal primátorský řetěz, ani další propriety, s ním spojené.

Následně Hudeček přednesl návrh na přerušení jednání zastupitelstva do 6.6, neboť rezignovali někteří radní a jejich rezignaci je třeba podat písemně. Tento návrh byl jednohlasně schválen a tím jednání zastupitelstva skončilo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…