Primátor Vokřál vzkazuje: Brno je připraveno přijmout uprchlíky a postarat se o ně

03.07.2015 11:11

Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) označuje za hloupost spojovat pomoc několika stovkám imigrantů s masivní islámskou invazí. On sám považuje za morální povinnost pomoci lidem v nouzi. Podobný názor zřejmě zastávají i další brněnští zastupitelé, neboť Rada města Brna se usnesla, že v případě nouze se může Brno ujmout několika desítek běženců.

Primátor Vokřál vzkazuje: Brno je připraveno přijmout uprchlíky a postarat se o ně
Foto: Vít Hassan
Popisek: Demonstrace v Brně

Vokřál zkraje svého příspěvku na sociální síti Facebook odsoudil napadení personálu brněnské kavárny Tři ocásci skupinou radikálních fotbalových hooligans. Kavárna se stala terčem kvůli tomu, že veřejně projevila solidaritu s africkými uprchlíky.

Primátor Brna zastává názor, že migrace uprchlíků je apolitickým tématem a že se v prvé řadě jedná o pomoc lidem, kteří jsou v krizovém stavu. Podobnou bezmoc si dle politika dobře pamatují starší generace z éry komunismu, kdy se tisíce českých občanů snažily nejrůznějšími způsoby dostat do svobodných zemí, které jim nabídly nový domov. Ač prý bylo na uprchlíky z komunistických zemí často nahlíženo velmi podobně jako dnes na uprchlíky z Afriky, západní Evropa je po desítky let přijímala.

„Obavám řady občanů z radikálního islámu rozumím, ovšem spojovat pomoc několika stovkám lidí s masivní islámskou invazí je hloupost. Naše středoevropské, nebo chcete-li křesťanské hodnoty, nejsou tímto aktem pomocí nijak ohroženy, ty musí chránit přísná imigrační politika a nekompromisní dohled nad tím, aby nově příchozí dodržovali české zákony a přizpůsobili se našim místním zvykům,“ říká Vokřál.

Primátor města Brna považuje pomoc lidem v nouzi za morální povinnost. I proto je rád, že se v rámci úterní schůze Rada města Brna migrací uprchlíků do Evropy zabývala a že je město schopné těmto lidem pomoc.

V případě akutní nouze se dle něj Brno může ujmout až několika desítek běženců, dočasně je ubytovat ve svých ubytovnách určených pro potřeby sociálně slabých občanů a poskytnout jim hygienické zázemí, stravování a základní zdravotní péči. Pomoci prý mohou i státní zařízení, charitativní a neziskové organizace či Potravinová banka, které mají ve městě své sídlo.

Plné znění Vokřálova příspěvku na Facebooku:

Hodně mě zaskočila zpráva, že po fantastické rozlučce Petra Švancary za Lužánkami napadla skupina radikálních fotbalových hooligans osazenstvo a personál jedné bněnské kavárny, která na Facebooku projevila solidaritu s africkými uprchlíky. To že je tvrdé jádro fotbalových fans často tvořeno příznivci krajní pravice není žádná novinka, ovšem je smutné, že se pozitivní energie z obnovených Lužánek okamžitě přetavila v takto nebezpečné a nepřijatelné chování.

Pravicový, stejně jako levicový extremismus odmítám. Migrace uprchlíků je apolitickým tématem a jedná se v prvé řadě o pomoc lidem, kteří jsou v krizovém stavu. Starší generace si podobnou bezmoc dobře pamatuje z éry komunismu, kdy se tisíce českých občanů snažily nejrůznějšími způsoby dostat do svobodných zemí, které jim nabídly nový domov. Slýchávám argument, že v případě uprchlíků ze Severní Afriky ale jde o zcela jinou kulturu a že Čech třeba v sousedním Rakousku nenarazil na žádné výraznější kulturní rozdíly. To je sice fakt, ovšem pozor, obyvatelé západní Evropy z českých imigrantů také nebyli nadšeni a rovněž je přijímali se značnými obavami. Na uprchlíky z komunistických zemí bylo často nahlíženo velmi podobně jako dnes na uprchlíky z Afriky, tzn. jako na nositele "nepřátelské ideologie". Přesto je západní Evropa po desítky let přijímala.

Chápu, že imigrační téma českou společnost rozděluje a je dobře, že se o něm vede intenzivní debata. Ta ovšem nesmí vypadat tak, že po Brně budou chodit skupinky chuligánů a fyzicky napadat a zastrašovat lidi s jiným názorem. Obavám řady občanů z radikálního islámu rozumím, ovšem spojovat pomoc několika stovkám lidí s masivní islámskou invazí je hloupost. Naše středoevropské, nebo chcete-li křesťanské hodnoty nejsou tímto aktem pomocí nijak ohroženy, ty musí chránit přísná imigrační politika a nekompromisní dohled nad tím, aby nově příchozí dodržovali české zákony a přizpůsobili se našim místním zvykům. Ovšem nelze žít v xenofobní bublině a předstírat, že se nás světové události netýkají.

Osobně považuji pomoc lidem v nouzi za morální povinnost. Jsem proto rád, že se v rámci úterní schůze Rada města Brna migrací uprchlíků do Evropy zabývala a že je město schopné těmto lidem pomoc. V případě akutní nouze se Brno může ujmout až několika desítek běženců, dočasně je ubytovat ve svých ubytovnách určených pro potřeby sociálně slabých občanů a poskytnout jim hygienické zázemí, stravování a základní zdravotní péči. V Brně sídlí i státní zařízení, která disponují lůžky a zdravotnickým materiálem, jsou zde charitativní a neziskové organizace, jež mohou v případě potřeby také pomoci. Město také nedávno přispělo ke vzniku Potravinové banky, která by v první fázi mohla běžencům nabídnout potraviny.

Je mi jasné, že tento příspěvek vyvolá vášnivou diskuzi, stejně jako kdekoliv jinde, kde se téma přijetí imigrantů objeví. Jsem za to rád, protože mě Váš názor na tuto problematiku upřímně zajímá a diskuze je potřeba. Zdržte se však prosím rasistických komentářů.

reklama

autor: luš

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …