Primátorem Děčína zůstává Jiří Anděl (ANO), hnutí ANO je v koalici s SPD

25.10.2022 6:30

Primátorem v Děčíně zvolilo ustavující zastupitelstvo Jiřího Anděla z hnutí ANO, jež ve městě vyhrálo volby. Anděl stejnou funkci vykonával i část uplynulého volebního období.

Primátorem Děčína zůstává Jiří Anděl (ANO), hnutí ANO je v koalici s SPD
Foto: decin.cz
Popisek: Děčín

Funkci bude vykonávat jako uvolněný, tedy s nárokem na plný plat. Koalice složená z ANO a SPD má 16 hlasů v zastupitelstvu o 27 členech.

Zastupitelé zvolili jako uvolněné náměstky Jana Skalického a Jitku Flachsovou (oba ANO). Jako neuvolnění náměstci byli zvoleni poslanec a bývalý místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna (SPD) a Václav Němeček (za ANO). Kvůli sporu, v němž soud posuzuje legitimnost mandátu Skalického, někteří zastupitelé žádali o odložení volby vedení města. Skupina navrhovatelů se domnívá, že okolnosti kandidatury Skalického svědčí o účelovém obcházení volebního zákona v tom, že v jeho případě nejsou naplněny materiální znaky trvalého bydliště. Skalický má trvalé bydliště ve městě od začátku letošního srpna v bytě, který vlastní Flachsová. Ve 20:50 zastupitelstvo schválilo prodloužení jednání do půlnoci. Zastupitelé ještě budou volit čtyři členy rady.

„Slibuji vám, že se vynasnažím, abyste nelitovali této chvíle. Budu primátorem tohoto města rád a budu jím ze všech svých sil," uvedl po svém zvolení Anděl. Nová koalice se bude věnovat přípravě rozpočtu na příští rok, energetickým úsporám na magistrátě i u příspěvkových organizacích, revitalizaci Labského nábřeží a dalším věcem.

Řada zastupitelů hlasovala proti schválení programu. Chtěli volbu vedení města odložit do té doby, než o Skalického mandátu rozhodne soud. Soud usnesení vyvěsí na úřední desce ve středu. „Vystavujete nás jako zvolené zástupce, abychom hlasovali pro něco, co se nedá nazvat ničím jiným než blamáží," uvedla opoziční zastupitelka Anna Lehká (Volba pro Děčín). Anděl řekl, že pokud soud rozhodne v neprospěch Skalického, bude nahrazen.

V opozici je s pěti mandáty Volba pro Děčín, tři křesla má Náš Děčín, dva mandáty získala ODS a jeden Piráti. K volbám dorazilo 36,31 procenta voličů. Oproti minulým volbám se do zastupitelstva dostalo o tři uskupení méně.

Před čtyřmi lety vyhrálo v Děčíně volby hnutí ANO s výsledkem 27,98 procenta, primátorem se stal Jaroslav Hrouda (ANO). Později ho zastupitelstvo odvolalo a nahradil ho Anděl. V červnu 2020 se vedení Děčína rozpadlo, koalici poté utvořili zástupci hnutí ANO, Pirátů, ODS, Změny pro Děčín a Volby pro Děčín. Koalici před jejím rozpadem tvořilo ANO, ČSSD a Náš Děčín. Voleb v roce 2018 se zúčastnilo 34,65 procenta voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…