Přímé svědectví, co prováděli Palestinci u hranic s Izraelem. Hamás chladnokrevně plánoval hromadu mrtvol

26.05.2018 15:32

Na hranice Gazy se můžeme vydat pohledem Richarda Kempa, který tam strávil posledních několik týdnů a mohl tak bezprostředně sledovat Hamásem organizované násilí a reakci izraelské armády. Svůj text poskytl think-tanku Gatestone Institute v New Yorku, pro jeho českou verzi ho přeložil Radomír Bobek. Autor upozorňuje, že skutečný a zlovolný účel plánu Hamásu spočívá v podněcování násilí takovým způsobem, že Izraelské obranné síly nemají jinou možnost než užít smrtící sílu, což vyústí v zabíjení civilistů z Gazy. A právě k tomu došlo v souvislosti s otevřením ambasády Spojených států v Jeruzalémě.

Přímé svědectví, co prováděli Palestinci u hranic s Izraelem. Hamás chladnokrevně plánoval hromadu mrtvol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

Anketa

Oceňujete práci Jakuba Jandy, ředitele Evropských hodnot?

2%
98%
hlasovalo: 9592 lidí

Gatestone Institute v New Yorku je think-tank, který informuje veřejnost o tom, co před ní mainstreamová média tají. Autorem následujícího textu, který vyšel 13. května bezprostředně před tím, než došlo v souvislosti s otevřením ambasády USA v Jeruzalémě k násilnostem a střelbě v Gaze, je Richard Kemp. Ten velel britským silám v Severním Irsku, Afghánistánu, Iráku a na Balkáně. Několik posledních týdnů strávil na hranicích Gazy, kde pozoroval Hamásem organizované násilí a reakci izraelské armády. V anglické verzi je k dispozici zde. O český překlad se postaral Radomír Bobek a ParlamentníListy.cz ho v nezkrácené podobě zveřejňují.

  • Skutečný a zlovolný účel plánu Hamásu spočívá v podněcování násilí takovým způsobem, že IDF nemají jinou možnost než užít smrtící sílu, což vyústí v zabíjení civilistů z Gazy

  • Pokud se tak stane, tak tomu OSN, EU, lidskoprávní organizace a mnoho západních mediálních skupin svou činností napomohly.

  • OSN, EU a široká paleta lidskoprávních a mediálních organizací zasvětily své úsilí nespravedlivému odsuzování akcí Izraele. Pokud by se členové těchto institucí skutečně obávali o lidské životy a lidská práva, tak by tvrdě odsoudili Hamás místo zaměřování se na nespravedlivé obviňování Izraele.

Očekávám nepokoje – a další, mnohem horší události. Palestinská teroristická organizace Hamás chystá na počátek týdne ‚demonstraci‘, které se má na hranici Gazy a Izraele účastnit až 200.000 lidí a má v úmyslu ji proměnit v orgie smrti a krveprolití. Pokud se tak stane, tak tomu OSN, EU, lidskoprávní organizace a mnoho západních mediálních skupin svou činností napomohly.

Hamás naplánoval větší hromadu mrtvol

Hamás, který ovládá Pásmo Gazy, chystá krvavé vyvrcholení šesti týdnů násilí podél hranice. Zatím to vedlo ke smrti asi 50 jeho vlastních lidí a ke zranění stovek dalších. Teď však plánuje ještě větší hromadu mrtvol, aby využil toho, co vidí jako dokonalou příležitost. Je právě sedmdesáté výročí vzniku moderního státu Izrael – den, který Palestinci hanlivě označují jako ‚Nakba‘ či ‚Den katastrofy‘. Souvisí s otevřením velvyslanectví USA v Jeruzalémě, což se hnusí všem, kteří pokládají existenci židovského státu za nelegitimní. A právě začíná islámský svátek Ramadán, období, kdy v muslimském světě často dochází k vzedmutí násilí.

Hamás tvrdí, že účelem ‚demonstrací‘ je prolomení izraelské hranice v masovém měřítku, tažení přes celou zemi a znovuzískání domovů, ze kterých byli jejich lidé vyhnáni, když byl Izrael založen – chtějí zkrátka uplatnit velmi pochybné ‚právo na návrat‘. Ale vědí, že toho nemohou dosáhnout, pokud budou čelit impozantním Izraelským obranným silám (IDF, Israel Defense Forces).

Jde o to, aby byl Izrael odsouzen západním světem

Skutečný a zlovolný účel plánu Hamásu spočívá v podněcování násilí takovým způsobem, že IDF nemají jinou možnost než užít smrtící sílu, což vyústí v zabíjení civilistů z Gazy. To činí Hamás první vládou v historii, která záměrně navádí své nepřátele k zabíjení vlastní civilní populace. Proč si Hamás přeje obětovat tak barbarským způsobem vlastní lidi? Aby byl Izrael odsouzen západním světem. Aby izoloval a kriminalizoval zemi a přivodil její zavržení politickými vůdci, OSN, EU, lidskoprávními organizacemi, akademiky a médii.

Hamás tuto strategii použil v historii mnohokrát. Střílel rakety na izraelské civilisty a pod hranicí budoval sofistikované tunely, sloužící bojovníkům k útokům na centra židovských komunit a k provádění masových vražd a únosů. Tisíce Palestinců už zemřely (včetně živých štítů, stěžejních pro strategii Hamásu), když byly IDF donuceny bránit své lidi silou. Svět často reagoval zděšeně a rozhořčeně a obviňoval Izrael z krveprolití, vyprovokovaného Hamásem – přesně jak bylo zamýšleno.

Na následujícím videu palestický otec posílá malého syna, aby se nechal od izraelských vojáků zastřelit. Video je ilustrační a bylo natočeno v minulosti (zveřejněno na sociálních sítích bylo v prosinci 2017), nevzniklo tedy při současné palestinské ofenzivě, ukazuje však, jakým způsobem Palestinci postupují.

Střelci jsou k nerozeznání od neozbrojených civilistů

Když už nic jiného, stávající plány Hamásu jsou ještě efektivnější. Rakety a tunely vypadají přesně jako to, čím také jsou – motory války. Ale političtí vůdci, mezinárodní organizace, lidskoprávní organizace a média – primární cíle smrtící propagandy Hamásu – obtížně přicházejí na to, jak mohou demonstrace, klamně líčené jako mírumilovné (jaké mohou vidět ve svých vlastních městech), představovat dostatečnou hrozbu, aby to odůvodnilo užití smrtící síly.

Palestinský muž v Gaze se chystá přes hraniční plot s Izraelem vypustit draka s připevněnou zápalnou pumou (Snímek obrazovky videa AFP)

Palestinci platí za zastavení narušování hranice vlastní krví a už tak dost vysoká cena tento týden pravděpodobně ještě vzroste. Ale teď si představte, co by následovalo, kdyby se IDF nepodařilo zastavit davy, které se snaží plot prorazit. Ozbrojený terorista, chystající se spáchat masovou vraždu, doběhne do nejbližších izraelských komunit za pár minut po proražení hranice. Střelci jsou k nerozeznání od střelnou zbraní neozbrojených civilistů, kteří také často znamenají násilnou hrozbu. Takže je těžké si představit, jak by se v takovém případě IDF mohly vyhnout při obraně vlastního území a lidí způsobení ještě daleko větších ztrát na životech.

Marné pokusy odradit od shromažďování na hranici

Aby se tento katastrofický scénář nestal realitou, IDF si osvojily systém stupňované reakce. Z letadel vyhazují tisíce letáků, posílají SMS, využívají sociální média, telefony a rádiové vysílání, aby lidi v Gaze odradily od shromažďování na hranici a přibližování se k plotu. Dokonce kontaktovaly vlastníky autobusových společností a požádaly je, aby lidi k hranici nedopravovali.

Když byly tyto snahy neutralizovány nátlakem Hamásu na civilní obyvatelstvo, IDF použily slzný plyn, aby davy, přibližující se k plotu, rozehnaly. Pak Izraelské obranné síly použily varovné výstřely. Nakonec, když to bylo absolutně nezbytné a v souladu se zákonem, střílely standardní celoplášťovou municí tak, aby pokud možno došlo k vyřazení cíle a nikoli k jeho zabití. Někteří následkem této střelby zemřeli, mnoho dalších bylo zraněno. Palestinské úřady tvrdí, že bylo doposud zabito 50 lidí. Izrael odhaduje, že 80 procent z nich byli terorističtí agenti nebo s nimi propojení jednotlivci.

Izrael by měl reagovat jinak, nikdo ale neporadí jak

Slyšel jsem už mnoho salónních teoretiků tvrdit, že měl Izrael reagovat jinak, ale nikdo věrohodně nevysvětlil jak. Místo toho OSN, EU a široká paleta lidskoprávních a mediálních organizací zasvětily své úsilí nespravedlivému odsuzování akcí Izraele. Pokud by členům těchto institucí šlo skutečně o lidské životy a lidská práva, tak by tvrdě odsoudili Hamás místo zaměřování se na nespravedlivé obviňování Izraele. Zatím ale hraje jejich kritika Izraele do karet Hamásu a utvrzuje jej v používání živých štítů a strategii nepřímého zabíjení vlastních civilistů.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …