Případ „černých duší“ na Moldavě. „Nedemokratický přístup,“ řekla stěžovatelka. Tamní volby dala k Ústavnímu soudu

17.06.2023 5:15 | Kauza

Loňské komunální volby nejsou na krušnohorské Moldavě ještě u konce, přestože byly opakovány. Zastupitelka obce Iveta Boudišová totiž podala na jejich průběh stížnost k Ústavnímu soudu do Brna. Píše se v ní o svévolném vyškrtnutí některých voličů ze stálého seznamu voličů ze strany paní starostky.

Případ „černých duší“ na Moldavě. „Nedemokratický přístup,“ řekla stěžovatelka. Tamní volby dala k Ústavnímu soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

„Do seznamu voličů je zapsána méně než jedna polovina osob, které mají v obci trvalý pobyt. Už tento nepoměr vyvolává řadu pochybností o řádném zpracování voličského seznamu. Notabene, přidá-li se k tomu takřka svévolné vyškrtnutí některých voličů ze stálého seznamu voličů ze strany paní starostky. Stěžovatel je přesvědčen, že k tomuto vyškrtnutí došlo zcela neoprávněně a v rozporu s platným zákonem o volbách do zastupitelstev obcí, jakož i Listinou základních práv a svobod a Ústavou ČR,“ zní jeden z bodů ústavní stížnosti Ivety Boudišové z obce Moldava. Ta zpochybňuje tamní opakovaný průběh voleb. O co jde?

Dvojité volby

Moldava v Krušných horách při hranici s Německem má sice jen přes dvě stě obyvatel, ale udály se tam dost podivné věci a tamní „komunálky“ připomínají skákání na trampolíně. Starostka Lenka Nováková z uskupení Otevřeně ke všem před loňským zářijovým komunálním hlasováním vyškrtla ze seznamu téměř padesát lidí v přesvědčení, že mají jen formální trvalý pobyt kvůli volbě jedné strany. Předseda volební komise Oldřich Kozler za Svobodu a přímou demokracii (SPD) jim ale umožnil hodit hlasovací lístek do urny a SPD vyhrálo, přičemž Otevřeně ke všem bylo druhé.

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21467 lidí
Krajský soud v Ústí nad Labem v rozhodnutí z loňského října uvedl: „Okrsková volební komise proto není v průběhu hlasování ve volbách oprávněna přezkoumávat oprávněnost vyškrtnutí osob obecním úřadem ze stálého seznamu voličů a jeho dodatku pro absenci faktického pobytu v obci.“ A nařídil volby opakovat s respektem k aktuálnímu seznamu voličů. Po opakovaných volbách, které proběhly letos v lednu, a ze seznamu voličů bylo vedením Moldavy vyškrtnuto opět několik desítek osob, vyhrálo Otevřeně k všem a SPD skončilo poslední.

Ústavní stížnost

„Případ takzvaných černých duší v Moldavě je spíše o udržení moci než o demokratickém přístupu. Pokud to starostce projde, půjde o návod, jak si udržet obec pod kontrolou za každou cenu. To mi potvrdila i policie,“ sdělila po prvních volbách ParlamentnímListům.cz lídryně SPD Iveta Boudišová. V rozhovoru před opakovanými volbami také prohlásila: „Soud bohužel přihlížel k seznamu voličů, o kterém svévolně a také bez souhlasu zastupitelů a občanů rozhodla starostka. Podle nám neznámého klíče vyloučila občany z volebního seznamu v celé obci. Odmítla to vysvětlit. Jednalo se i o občany, kteří k obci vztah mají a v minulosti v ní prokazatelně trvale žili. Je zajímavé, a touto skutečností se nikdo nezabýval, že lídra kandidátky Spolu, pana Leitermanna a jeho rodinu, která se účelově přihlásila k trvalému pobytu pár měsíců před volbami, nevyškrtla.“



A právě zastupitelka, šéfka kontrolní komise problémové obce a podnikatelka Boudišová, jak už bylo zmíněno, podala ústavní stížnost, v níž zpochybnila rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem, ale i opakované volby. Ve stížnosti, kterou mají ParlamentníListy.cz k dispozici, se také píše: „Podle volebního zákona stálý seznam voličů vede obecní úřad pro voliče, kteří jsou v této obci přihlášení k trvalému pobytu. Podle ustanovení volebního zákona občan, který po sestavení stálého seznamu voličů nabude nebo pozbude práva volit, bude do tohoto seznamu zapsán nebo z něho vyškrtnut.“ Navrhuje tak skrze stížnost sepsanou advokátkou Lenkou Šrámkovou Ústavnímu soudu zrušit rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Tak uvidíme...

„Čekám, jak rozhodne Ústavní soud,“ sdělila nám staronová starostka Moldavy Nováková a k dalším otázkám doplnila: „Nezlobte se, já vám po telefonu takhle odpovídat nebudu. Nemám o to zájem, konkrétně v ParlamentníchListech.cz. Není to pro mě důvěryhodné médium, takže k tomu nechci nic dodávat. Počkám si, jaké zaujme stanovisko Ústavní soud.“
Advokátka stěžující strany Šrámková ParlamentnímListům.cz napsala, že stížnost byla podána v zákonné lhůtě a věří v rozsudek ve prospěch své klientky.

Vedení Moldavy bylo ustaveno poté, co se sdružení Otevřeně ke všem dohodlo s koalicí SPOLU a v devítičlenném zastupitelstvu mají většinu šesti hlasů. Nicméně úplně poslední tečku za „volební trampolínou“ na Moldavě by měl udělat Ústavní soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…