Případ zrůdné vraždy v Praze s výjimečným trestem přezkoumá Nejvyšší soud

02.01.2015 16:16

Nejvyšší soud přezkoumá případ Jiřího Fundy, jenž si má za vraždu mladé ženy v Praze odpykat 25 let ve vězení. Ubodal ji poté, co jej přistihla při krádeži ve svém bytě. Funda podal jak dovolání k NS, tak ústavní stížnost, kterou však soudci odmítli jako předčasnou. Nejprve musí rozhodnout NS, zjistila ČTK ze soudních databází.

Případ zrůdné vraždy v Praze s výjimečným trestem přezkoumá Nejvyšší soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Ústavního soudu v Brně

V dovolání Funda podle mluvčího NS Petra Knötiga požaduje zrušení verdiktu odvolacího soudu a vrácení případu k novému projednání. V ústavní stížnosti poukazoval na „extrémně vadné" dokazování. Justice podle něj založila rozsudek na nehodnověrných důkazech, zatímco důkazy, které předkládala obhajoba, buď soudy vůbec neprovedly, nebo je nesprávně vyhodnotily.

Ústavní soud se může kauzou zabývat až po vyčerpání všech ostatních možností obrany, což v případě trestních kauz zahrnuje také dovolání k NS. Pokud by Ústavní soud rozhodl už nyní, mohl by narušit zásadu dělby kompetencí, stojí v usnesení. Funda může podat ústavní stížnost po rozhodnutí NS.

Trest pokládal za přísný

Otec tří dětí se k vraždě přiznal, trest ale pokládal za nepřiměřeně přísný. Přitížila mu recidiva, konkrétně čtyři záznamy za majetkovou trestnou činnost. Jedenadvacetiletá žena z Mostu zemřela loni 6. ledna ve svém pronajatém bytě pod Vyšehradem. Se svým vrahem se seznámila zhruba dva měsíce předtím, když začala zpívat v jeho kapele. Zadlužený Funda ji chtěl připravit o 15.000 korun, za něž si plánovala koupit notebook.

Požádal dívku, aby mu připravené peníze půjčila. Když ho odmítla a odešla umýt nádobí, vzal jí bankovky z kabelky. Dívka ho však spatřila a začala na něj křičet. Funda se ji poté rozhodl zabít kuchyňským nožem. Nejprve jí dvakrát podřízl hrdlo a pak jí zasadil přes 30 ran. Pachatel po činu podle spisu zahladil stopy, vzal peníze a dívčin mobil a z bytu odešel. Zavražděnou později objevil soused, kterému bylo divné, že přestala komunikovat s ním i s dalšími kamarády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…