Připravte si peněžěnky. V některých krajích výrazně zdraží odpady

29.12.2019 19:18

Řada měst v Libereckém kraji zvýší od Nového roku poplatky za komunální odpad. Zřejmě nejvýrazněji vzrostou v krajském městě Liberci, kde se platba z letošních 492 korun zvýší bezmála o polovinu na 720 Kč. Do rozpočtu to přinese 20 milionů korun. Zřejmě nejvíc ale platí obyvatelé Frýdlantu, od roku 2016 tam zvedli poplatek na 790 korun ročně. Důsledným tříděním si mohou lidé platbu snížit a jsou i takoví, kteří neplatí vůbec nic, řekl dnes ČTK starosta Dan Ramzer (ODS).

Připravte si peněžěnky. V některých krajích výrazně zdraží odpady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Popelnice, ilustrační foto

Anketa

Prospěl spolek Milion chvilek pro demokracii České republice?

7%
93%
hlasovalo: 62899 lidí
„Naši obyvatelé mají možnost se zúčastnit separovaného pytlového sběru, sbírají se čtyři komodity – papír, ostatní plasty, tetrapacky a PET lahve,“ řekl starosta. Za každý kilogram plastů dostanou lidé na své konto 1,50 koruny, za papír a tetrapacky dokonce tři. Každý má pytle označené unikátním QR kódem, které se jednou měsíčně ve městě svážejí a zváží, peníze se pak přičtou na konto. O nasbírané peníze se v dalším roce poplatek zkrátí. „Lidi to motivuje třídit a takto získané komodity jsou čistší než v kontejnerech,“ dodal starosta.

Naopak nic neplatí za odpad obyvatelé v České Lípě. Tamní zastupitelé poplatek zrušili v listopadu 2009 v souvislosti s takzvaným úsporným balíčkem tehdejšího ministra financí Eduarda Janoty. V období hospodářské recese zvýšil kvůli vyšším příjmům státu kromě daně z přidané hodnoty, spotřební daně z benzínu, nafty, cigaret i alkoholu plošně také daň z nemovitosti, která je příjmem obcí. Na Českolipsku byla ale tehdy téměř 13procentní nezaměstnanost a město nechtělo obyvatele finančně zatěžovat, proto poplatek za odpad zrušilo. Zpátky už ho nezavedlo. Jen letos město za odpad zaplatí zhruba 44 milionů korun, podle místostarosty Jaroslava Turnhöfera (Živá Lípa) se v budoucnu obnovení poplatku nevyhne.

O pětinu na 600 korun se v příštím roce zvýší poplatek za odpad v Semilech. Ještě o 20 korun víc zaplatí lidé v Novém Boru, kde se poplatek zvýšil z 600 na 620 korun. Stejně jako ve Frýdlantu i v Boru mají ale lidé možnost si poplatek díky důslednému třídění odpadu snížit. Až od dubna si za odpad připlatí lidé v Jablonci nad Nisou, kde ale nemají paušální poplatek. Lidé tam platí za popelnici. Čtyřčlenná domácnost, která nechává svou 120litrovou popelnici vyvážet jednou týdně, zaplatí od dubna měsíčně zhruba 35 korun navíc. Roční platba za popelnici se zvýší ze současných 2 788 korun na 3 206 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…