Přirovnal vládu k surikatám. A přišel ban. Nakonec stránku zrušili. Oceňovaný bloger přechází na opoziční platformu

30.09.2023 18:35 | Monitoring

Bloger Ladislav Větvička, který patnáct let psal své texty na blogu portálu iDNES.cz, kde byl několikrát vyhlášen blogerem roku, přešel na web Rádio Universum, kde bude publikovat v rámci svého blogu Větva na větvi a kde shrnul hlavní důvody, proč byl se svým blogem na iDNES.cz cenzurován.

Přirovnal vládu k surikatám. A přišel ban. Nakonec stránku zrušili. Oceňovaný bloger přechází na opoziční platformu
Foto: Facebook Ladislava Větvičky
Popisek: Ladislav Větvička

Celkem 29 porušení tzv kodexu blogu iDNES mělo být důvodem, proč Větvička musel ukončit své působení na tomto portálu. A on hovoří o tom, že k podobné likvidaci nejrůznějších blogerů za nepohodlné názory dochází čím dál častěji. „Nemyslím si, že by kodex blogera jako takový byl špatný nástroj. Pokud by nebyl samozřejmě používaný k likvidaci mnoha dalších a dalších blogerů. Protože přede mnou jich byly zlikvidovány desítky, a také nejsem poslední. Po mně ještě určitě desítky přijdou,“ uvedl Větvička.

Kodex iDNES je podle něj tak gumový, že sám připouští, že jej musel porušit i tisíckrát, ale celé roky to nikomu nevadilo, až do teď. „Nějakou dobu, deset, dvanáct let to bylo k oboustrannému prospěchu. A potom někoho napadlo, že už to je prostě příliš a že není dobré, aby se moje názory nebo názory typu, které já zastávám, objevovaly na stránkách předního média v České republice,“ dodává.

„V okamžiku, kdy jsem někdy před dvěma týdny dostal zprávu od admina, že ‚zítra už končíme a zítra už nic dalšího nenapíšu pro iDNES‘, tak prostě bylo konstatováno, že už toho bylo dost. Tečka,“ pokračuje Větvička, který za 15 let na blogu iDNES napsal zhruba 1300 článků a stal se bezesporu jedním z nejoblíbenějších českých blogerů.

Jednou z konkrétních výtek bylo například to, že přirovnal politiky vládní koalice k „surikatám“. „Ta surikata, to byla přesně replika toho, když někdo pustil v restauraci televizi, tam stály ty postavy z té vládní koalice a někdo říkal: ‚Jé, to jsou surikaty!‘ Celá hospoda se rozesmála, protože přesně takto vypadali. To bylo třeba považováno za jedno porušení kodexu. Protože k politikům by se měla držet nějaká úcta,“ říká bloger Větvička.

Další výtka byla, že citoval svůj deset let starý blog na iDNES, kde přesně předpověděl, citát: „Nevyhnutelnou horkou válku na Ukrajině.“ – „V tom blogu bylo přesně popsáno, co všechno pravděpodobně nastane, pokud to Evropská unie nezastaví, že to může spět až k horké válce na Ukrajině. No, a víceméně ani ne po 10 letech já na tom nemám co měnit. Takže proto jsem citoval možná z 80 procent tento starý blog. No, a to je zase jedno porušení kodexu blogera,“ podotýká.

Nejde nevidět, že šrouby se postupně utahují, pokračuje Větvička: „Nikdy za 15 let nedošlo k tomu, že bych měl pocit, že mi někdo naznačuje, co psát mám, nebo naopak co psát nemám. Ten pocit toho, že samozřejmě šrouby se utahují, ten tady už byl někdy od roku 15, 16, kdy začala mizet spousta blogerů z iDNES, opět zase za porušení kodexu. Když se podíváte, tak spousta blogerů, kteří tehdy v té době dokonce byli v anketě mezi TOP 10, tam nejsou. Desítky zajímavých blogerů v té době skončily víceméně z malicherných důvodů, ale samozřejmě ty malicherné důvody admini považovali za porušení kodexu blogu. Což je pravda. Je to v pořádku. Je to soukromé médium. Takže si to prostě takto pročistili.“

Nejvíce Větvičku mrzí, že na iDNES.cz zlikvidovali 15 let společné práce: „Tedy, nejenže ukončili můj blog, ale hned ho celý stáhli ze svého webu,“ poznamenal. Podle svých slov je rád, že na Rádiu Universum, kde je dvoubodový kodex blogera – 1) Nebát se a 2) Nelhat – bude moci nadále publikovat své osobní blogy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…