Přišel krach světové ekonomiky? Bohaté rodiny se připravují, říká ekonom. Dolar padá

27.07.2020 12:25 | Zprávy

Zlato se v současné době obchoduje na svém historickém maximu. Troyská unce zlata stojí 1933,85 dolaru. „Vzhledem k uvolněné měnové politice centrálních bank lidé nechtějí držet peníze, a proto jich stále více nakupuje zlato,“ okomentoval situaci ekonom Štěpán Křeček. Dochází však i k jinému jevu. Dle Lukáše Kovandy bohatí lidé převádí historicky nejvyšší množství zlata z formy papírové do fyzické. „Hrozí run na fyzické zlato a dramatický růst ceny kovu vysoko nad 2000 USD za unci,“ varoval ekonom. Americký dolar však nepřináší dobré zprávy, již delší dobu se propadá.

Přišel krach světové ekonomiky? Bohaté rodiny se připravují, říká ekonom. Dolar padá
Foto: istockphoto.com
Popisek: Zlato - ilustrační foto

Cena zlata dosáhla svého historického maxima. Dle webu markets.businessinsider.com se jedna unce zlata obchoduje za 1933,85 USD. Začátkem roku se unce zlata obchodovala za 1569 USD. Oproti začátku roku tedy zlato posílilo o 23 %. Dle Štěpána Křečka za růstem stojí vysoká míra nejistoty na trzích, a to zejména kvůli možnému příchodu druhé vlny pandemie. „Ceny mnohých akciových indexů se jim vzhledem ke špatnému stavu globálního hospodářství zdají příliš vysoké. Nicméně vzhledem k uvolněné měnové politice centrálních bank lidé nechtějí držet peníze, a proto jich stále více nakupuje zlato,“ pověděl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček ve svém podcastu.

Dále ještě dodal, že k růstu cen zlata mohlo přispět zvyšující se napětí mezi USA a Čínou. „Připomeňme, že zlato dosáhlo historicky nejvyšší úrovně 6. září 2011, kdy vystoupalo až na hodnotu 1921 dolarů za troyskou unci. Vzhledem k současným trendům je možné, že tato hranice bude v brzké době překonána,“ řekl ekonom 5 dní nazpět. Dnešním dnem se tato hranice, alespoň v nominální hodnotě, překonala. Od září 2011 došlo v USA k červnu současného roku k 13% inflaci, alespoň dle CPI ukazatele, tedy dle indexu spotřebitelských cen.

Na zlato upozorňoval i jiný známý český ekonom, a to Lukáš Kovanda. Ten na Twitter napsal, že velmi bohatí lidé a rodiny v těchto dnech převádí historicky rekordní množství zlata z papírové formy do fyzické formy. „Zlato tedy v rekordní míře skutečně odebírají. Hrozí run na fyzické zlato a dramatický růst ceny kovu vysoko nad 2000 USD za unci,“ dodal.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…