Přišel, mluvit ho nenechali. Blažek vytřel chvilkařům zrak

23.08.2023 18:34 | Reportáž

„Demisi! Demisi!“ Aktivisté ze spolku Milion chvilek pro demokracii demonstrují za odvolání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Vadí jim politikovo setkání s podnikatelem Martinem Nejedlým, ale také jeho údajné zasahování do nezávislosti justice. Na akci dorazil rovněž sám ministr, aby se svými odpůrci diskutoval. Ti však o dialog nejevili zájem a raději na sebe začali stříkat vodu. Na akci také přišli promluvit zástupci vládních stran, aby demonstrantům sdělili, co konkrétně hodlají udělat pro Blažkovo odvolání. Protestující ale nejsou s odpověďmi vůbec spokojení. Následuje řičení a pískot.

Přišel, mluvit ho nenechali. Blažek vytřel chvilkařům zrak
Foto: z internetu
Popisek: Pavel Blažek na demonstraci spolku Milion chvilek pro demokracii

Spolek Milion chvilek pro demokracii dnes uspořádal demonstraci za odvolání Pavla Blažka (ODS) z funkce ministra spravedlnosti kvůli kontroverzi kolem jeho nedávného setkání s bývalým poradcem exprezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým.

Anketa

Vnímáte Alexandra Dubčeka jako kladnou postavu našich dějin?

54%
41%
hlasovalo: 10691 lidí

Anketa

Vnímáte Alexandra Dubčeka jako kladnou postavu našich dějin?

54%
41%
hlasovalo: 10691 lidí
„Tohle byla poslední kapka. Jako by kontroverzí kolem Pavla Blažka bylo málo, rozhodl se ministr spravedlnosti minulý čtvrtek ukrýt před deštěm u jednoho stolu s Martinem Nejedlým. Když ho během posezení trvajícího 5 hodin načapali novináři, dočkali se občané z Blažkových úst místo přijetí odpovědnosti a následné rezignace jen arogantních výmluv a bagatelizace. Premiér Petr Fiala tomu jen přihlíží a nejedná. Důvěra lidí ve vládu je přitom rekordně nízko a každý další den Blažka ve funkci přispívá k jejímu poklesu. A hraje tak do karet populistům a extremistům, kteří si brousí zuby na posty v příští vládě. Teď je čas jednat. Teď musíme dát společně najevo, že nám přešlapy ministra spravedlnosti nejsou jedno. Nejde o protest proti celé vládě. Cílem je ukázat Petru Fialovi, že občanská společnost stojí za tím, aby nedůvěryhodného Pavla Blažka odvolal. A nehazardoval tak zbytečně s důvěrou občanů v politickou reprezentaci. Tohle už ministru Blažkovi nesmí projít,“ dočteme se v pozvánce na demonstraci zveřejněné na sociální síti Facebook.

Protestní shromáždění nesoucí název „Poslední kapka Pavla Blažka“ začalo v pět hodin odpoledne Na Klárově, kde se sešlo několik desítek Blažkových odpůrců. Na akci dorazil také sám ministr Blažek, který přišel s demonstranty diskutovat. Ti se však netajili tím, že o dialog nejeví zájem. Zúčastnění protestující raději pískají a příležitostně křičí „Demisi! Demisi!“ „Fuuuuj!“ a „Hanba! Hanba!“

Řečníci, kteří vystoupili na akci, ministru Blažkovi vyčítají všechno možné, od údajného zasahování do nezávislého fungování justice až po jeho nedávné setkání s Martinem Nejedlým. Aktivistka Kristýna Opletalová, která proti Blažkovi demonstrovala už v minulosti, se obává, že ministr svým setkáním s Nejedlým ohrožuje „suverenitu České republiky“ a její „zahraničněpolitické směřování,“ což dokládá tím, že Nejedlý měl dřív na mobilu fotku ruského prezidenta Vladimira Putina. Na akci vystoupila také bývalá ombudsmanka a neúspěšná kandidátka v posledních senátních volbách Anna Šabatová, která se nechala slyšet, že považuje za „krajně nevhodné, aby se ministr spravedlnosti zajímal způsobem, jakým se Pavel Blažek zajímá, o živou kauzu, do které je zapletena řada jeho přátel, případně kolegů.“ Také jí vadí, že Blažek kritizuje postup státních zástupců a policie.

Spolek Milion chvilek pro demokracii se slovy jedné z organizátorek obrátil na ostatní vládní strany s dotazem, co udělají pro Blažkovo odvolání. Z vládních politiků na akci dorazila zástupkyně hnutí STAN Jitka Černá, která se vymezila proti „devadesátkové politice“, která prý nepatří do současnosti. Chce ale dát prostor ODS, aby zvážila, jak situaci vyřeší. Europoslanec za Piráty Marcel Kolaja prohlásil, že setkání Blažka s Nejedlým podrývá důvěru lidí v politiku, ale nespecifikoval, jak bude jeho strana postupovat, aby dosáhla ministrova odchodu z vlády. Oba politici svými poměrně vágními projevy popudili účastníky protestu. „Co uděláte?! Odpovězte na otázku!“ řičí rozčilený dav.

Protestující následně otevírají deštníky, aby ukázali ministru Blažkovi, co má příště dělat, až jej zastihne déšť. Pavel Blažek totiž své setrvání v restauraci Olympos, kde seděl u jednoho stolu s Nejedlým, ve svých vyjádřeních pro média zdůvodňoval tím, že se schovával před bouřkou. Protest má konkrétně takovou podobu, že organizátoři stříkají po demonstrantech vodu a ti se před ní demonstrativně kryjí svými rozevřenými deštníky. „Já mám teda suchej deštník,“ hlásí jedna účastnice. Trysk vody brzy utichá a následuje potlesk. Organizátorka se s protestujícími loučí slovy „Děkuji za vaši neutichající aktivitu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Adam Šesták

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

v čem spatřuje autor článku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemladý Ital , 23.08.2023 18:50:18
to vytření zraku chvilkařů Blažkem? Je to někde mezi řádky nebo jsem něco nepochopil?

|  8 |  0

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …