Příšerný pohled do usnesení proti Babišovi: Jen co nastoupil do funkce, pumpuje a pumpuje. Vlastní rádio RockZone. Ovládá, kontroluje, bohatne. Ale to nejhorší je, že…

23.06.2020 11:54

Poslanci Evropského parlamentu v pátek večer většinou hlasů schválili usnesení kritické k možnému střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Šéf vlády podle europoslanců zpochybňuje nezávislý výkon své funkce, neboť se podílí na rozhodování o penězích z rozpočtu Evropské unie a zároveň kontroluje holding Agrofert. Rezoluce vyzývá Evropskou komisi k nulové toleranci vůči střetům zájmů a české úřady k tomu, aby vytvořily spolehlivý systém jejich odhalování a potírání. Právně nezávazné usnesení podpořilo 510 poslanců, 53 jich bylo proti a 101 se zdrželo hlasování.

Příšerný pohled do usnesení proti Babišovi: Jen co nastoupil do funkce, pumpuje a pumpuje. Vlastní rádio RockZone. Ovládá, kontroluje, bohatne. Ale to nejhorší je, že…
Foto: Repro Facebook Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Anketa

Je Miroslava Němcová vhodnou kandidátkou na funkci prezidenta republiky?

3%
97%
hlasovalo: 24442 lidí
„Usnesení Evropského parlamentu nás překvapilo. Ačkoli bylo předem připraveno, nikdo nás nepožádal o stanovisko. Už v době, kdy proběhla mise rozpočtového výboru do České republiky, nás nikdo nekontaktoval, i přesto, že jsme takové jednání nabídli. Kdyby k setkání došlo a kdybychom mohli na otázky zástupců Evropského parlamentu odpovědět, jsme hluboce přesvědčeni, že by k přijetí takového usnesení nemohlo dojít. Jednalo se o nás bez nás, což považujeme za skandální a z hlediska fungování evropského společenství za bezprecedentní,“ uvedl následně v prohlášení, které máme k dispozici, koncern Agrofert k pátečnímu výsledku hlasování zástupců EP.

Nyní se ParlamentníListy.cz podrobně podívaly na usnesení, jež zástupci evropských zemí přijali. Z některých pasáží až mrazí. Navíc je nutno dodat, že ani naše redakce dosud neviděla tak detailně rozpracovaný soubor informací, které by se týkaly jakéhokoli českého nebo slovenského politika.

Mnoho stran zmíněného textu je rozděleno na dvě části. První se zabývá příčinami, druhá důsledky. Pojďme se nejprve podívat na to, proč se evropští poslanci do českého premiéra vlastně pustili.

„Vzhledem k tomu, že Agrofert je koncern založený českým premiérem, jehož součástí je přes 230 podniků a má více než 34 000 zaměstnanců (2017); vzhledem k tomu, že bylo odhaleno, že Andrej Babiš je skutečným majitelem Agrofertu, společnosti ovládající koncern Agrofert, pod nějž spadá i několik významných českých médií, a to prostřednictvím svěřeneckých fondů AB I a AB II, jichž je zakladatelem a současně jediným obmyšleným; vzhledem k tomu, že pokud se Andrej Babiš rozhodne tyto svěřenecké fondy rozpustit, opětovně nabude plné vlastnictví všech jejich aktiv," píše se u jednoho z bodů. Další následují.

Podle této zprávy Andrej Babiš mimo jiné ovládá třetinu mediálního trhu.

Anketa

Vadí vám údajný střet zájmů Andreje Babiše?

9%
91%
hlasovalo: 16982 lidí
„Vzhledem k tomu, koncern Agrofert vlastní dva z největších českých deníků, Mladou frontu Dnes a Lidové noviny, a ovládá také televizní stanici Óčko a rozhlasové stanice Impuls a RockZone; vzhledem k tomu, že podle zprávy vydané Evropskou federací novinářů je Andrej Babiš faktickým vlastníkem 30 procent soukromých sdělovacích prostředků v České republice." Zde bychom měli dodat, že poslední měsíce šly prodeje LN velmi dolů, což ovšem europoslancům zjevně nikdo neřekl.

Další z věcí, která vadí, je i údajné Babišovo bohatnutí.

„Vzhledem k tomu, že v době působení Andreje Babiše ve veřejných funkcích výrazně vzrostly příjmy koncernu Agrofert a že Agrofert v téže době získal jen v České republice zemědělské dotace v celkové výši 970 414 000 CZK v roce 2016, 1 048 685 000 CZK v roce 2017 a 973 284 000 CZK v roce 2018; vzhledem k tomu, že koncern Agrofert údajně získal v období 2014–2020 v České republice dotace z Fondu soudržnosti EU ve výši 427 385 000 CZK; vzhledem k tomu, že je velmi pravděpodobné, že koncern Agrofert získal další dotace v jiných členských státech, například na Slovensku a v Německu…“

Z usnesení

Podobných důvodů, proč přijmout právně nezávaznou zprávu, bylo mnoho.

A právě na základě těchto zjištění bylo mimo jiné přijato následující.

Evropský parlament „vítá obnovení vyšetřování českého premiéra v souvislosti s jeho účastí na projektu „Čapí hnízdo“; vyjadřuje důvěru v to, že česká justice bude v tomto trestním řízení postupovat nezávisle a nebude podléhat žádnému politickému vlivu... žádá Komisi, aby jako strážkyně Smluv bojovala proti všem formám střetu zájmů a vyhodnocovala opatření, která členské státy přijímají k jejich zamezení... vyzývá Komisi, aby uplatňovala politiku nulové tolerance ke střetům zájmů, dbala na rychlé navracení dotací, které byly potenciálně vyplaceny neoprávněně, a současně dodržovala zásady právního státu a procedurální požadavky a vždy důrazně zasahovala, zejména pokud státní orgány nečiní kroky k zamezení střetu zájmů mezi nejvyššími státními představiteli... vyjadřuje politování nad tím, že Andrej Babiš jako předseda vlády (a dříve jako předseda Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy) byl a stále je aktivně zapojen do plnění rozpočtu EU v České republice, přestože stále ovládá koncern Agrofert jako jeho zakladatel a jediný obmyšlený obou svěřeneckých fondů, což je v rozporu s čl. 61 odst. 1 finančního nařízení, a je tudíž zpochybněn nestranný a objektivní výkon jeho funkcí; je velmi znepokojen zprávami, které se v nedávné době objevily ve sdělovacích prostředcích a podle nichž předseda vlády vykonává i nadále kontrolu nad obchodními rozhodnutími Agrofertu."

Další ze zajímavostí, která ukazuje na neuvěřitelnou rozpracovanost Andreje Babiše, je i následující věta, kdy Evropský parlament „poukazuje na to, že ve sdělovacích prostředcích se v nedávné době objevily zprávy, z nichž zřejmě vyplývá, že Andrej Babiš s manželkou jsou stále vedeni mezi šesti aktivními osobami, které vykonávají významný vliv či kontrolu nad členy svěřenského fondu dceřiné společnosti Agrofertu GreenChem Solutions Ltd. ve Spojeném království."

Anketa

Je Nora Fridrichová kvalitní novinářka?

7%
93%
hlasovalo: 27311 lidí
Podle zprávy, kterou redakci poskytl bruselský zdroj, je zvláštní i vyjádření týkající se české suverenity.

„S politováním bere na vědomí indicie, které svědčí o systematických nedostatcích při odhalování střetu zájmů."

Tento náš zdroj k tomu uvedl: „Nechápu, jak může údajně nestranný orgán takto zasahovat do samostatnosti ČR. Oni si mysli, že tu nemáme justici, že se tady pumpují peníze, jak se komu zachce, ale tak to není. Debata navíc nebyla možná, když se něco dělo, tak na neveřejných seancích, takže když Agrofert napsal, že se jednalo o nich bez nich, měl naprostou pravdu," uvedl pro PL.

V té souvislosti ještě dodejme, že Evropský parlament cílil nejen na českou justici, ale rovněž na české kontrolní orgány. „Naléhavě vybízí český Finanční analytický útvar, aby zaujal proaktivnější přístup při boji proti daňové trestné činnosti, podvodům a korupci a aby zajistil účinnou kontrolu skutečných majitelů ze strany útvarů příslušných podle pravidel pro boj proti praní peněz," stojí v textu usnesení.

„Andrej Babiš dostal facku, ze které se bude dlouho vzpamatovávat. Měl by přestat dělat ostudu České republice a okamžitě rezignovat." Europoslanec Tomáš Zdechovský, 19. 6. 2020, Twitter

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…