Přišla a šokovala novináře. Maláčová odmítla Havlíčkův nápad. A řekla, jak to bylo

27.10.2021 19:23

Ve vládě panuje rozpor kvůli řešení cen energií. Zatímco ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO) dnes oznámil mimořádnou pomoc pro domácnosti kvůli situaci s energiemi, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) jej záhy veřejně setřela, že to není žádné řešení.

Přišla a šokovala novináře. Maláčová odmítla Havlíčkův nápad. A řekla, jak to bylo
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Anketa

Ještě přitvrdit proti neočkovaným?

20%
78%
hlasovalo: 28294 lidí
Podle dnešního vyjádření ministra Havlíčka zhruba deset procent českých domácností, které by mohly být ohroženy energetickou chudobou, bude mít nárok na mimořádnou okamžitou pomoc. Týkat by se to podle něj mohlo 400 000 až 500 000 domácností.

Ona zmíněná mimořádná okamžitá pomoc je v podstatě jednorázová dávka hmotné nouze. Pro přidělení této podpory se podle zákona zkoumá příjem a majetek žadatelů a jejich blízkých i další skutečnosti. Získat ji mohou pouze osoby ve vážné tísni. Nedosáhnou na ni tak obvykle třeba lidé se spořením pro děti či s nemovitostí.

Pomoc touto cestou proto chvíli poté ministryně práce Maláčová důrazně odmítla. Upozornila, že na tyto dávky mají nárok pouze lidé v hmotné nouzi a úřady práce mají povinnost žadatele příjmově testovat, nejde tedy o okamžité řešení.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí chtělo celou problematiku s  Ministerstvem obchodu a průmyslu koordinovat, ale pan ministr Havlíček to odmítl a bohužel dnes na tiskové konferenci v 16 hodin uvedl celou řadu nepřesných informací,“ řekla Maláčová úvodem na tiskové konferenci ke zmírnění dopadu růstu cen energií na domácnosti.

Nepřesnosti proto uvedla na pravou míru. „Poskytnutí takzvané dávky mimořádné okamžité pomoci jako řešení pro skokový nárůst cen energií je pouze střípkem v celém řešení. Protože nárok na dávku mimořádné okamžité pomoci mají pouze lidé v hmotné nouzi.

Znamená to, že když si o toto kdokoliv požádá, úřady práce mají povinnost tyto žadatele takzvaně příjmově testovat. To znamená, že se dokládají příjmy, úspory a celá řada souvisejících informací.

Z toho už jasně vyplývá, že to není rychlé ani okamžité řešení,“ rozporovala Havlíčkova slova. „V této mimořádné situaci toto řešení zasáhne pouze malinkatou část těch postižených z celkového počtu 900 000 domácností nebo firem,“ dodala, že tento návrh není řešením a pomůže pouze malému zlomku lidí.

„Takže mimořádná okamžitá pomoc není ani systémová, ani úplná, ani rychlá pomoc, ale pouze střípek v celé té mozaice řešení,“ zopakovala důrazně.

Závěrem proto apelovala na lidi, aby se v pátek nehrnuli na úřady práce. „V takovém případě byste neuspěli, pouze by to paralyzovalo úřady a celý systém,“ upozornila Maláčová, která za nejjednodušší formu pomoci považuje poskytnutí dotací, půjčky nebo garancí pro dodavatele poslední instance, kteří by poté mohli snížit výši předepsaných záloh pro klienty.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…