Přišli čtyři lidi z Transparency International. Úřadu udělali protikorupční prověrku… Pak donesli fakturu… a nám spadla čelist i se zbytky snídaně

15.02.2020 4:58

Česká pobočka Transparency International (TI), tato nezisková a nevládní organizace bojující proti korupci, vypracovala pro Technologickou agenturu České republiky prověrku nastavení etických a protikorupčních mechanismů. Tu ve čtyřech lidech dělala čtyři měsíce a za to dostala zaplaceno 300 tisíc korun českých bez DPH.

Přišli čtyři lidi z Transparency International. Úřadu udělali protikorupční prověrku… Pak donesli fakturu… a nám spadla čelist i se zbytky snídaně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisíce lidí demonstrovaly za nezávislost justice, den před jmenováním Marie Benešové ministryní spravedlnosti. Do protestů se přihlásilo kolem stovky měst a obcí

Anketa

Máte rádi Stanislava Křečka?

95%
5%
hlasovalo: 32335 lidí
Nezisková agentura Transparency International zaslala 10. října roku 2018 nabídku na sídlo Technologické agentury České republiky, která se týkala „compliance služeb nevládní organizace Transparency International – Česká republika, o.p.s. s cílem provést prověrku v nastavení etických a protikorupčních mechanismů a analýzu problematiky střetu zájmů v Technologické agentuře České republiky“. Tato prověrka stála Technologickou agenturu 300 tisíc korun. 23. listopadu 2018 se obě strany dohodly na uzavření smlouvy.

V oficiální nabídce, kterou mají ParlamentníListy.cz k dispozici, jsou rozepsány detaily této protikorupční prověrky. První aktivity jsou rozděleny do tří bloků. Ty obsahují zhodnocení nastavení současného etického a protikorupčního programu, dále pak je k vidění analýza přístupu k řešení střetů zájmů v Technologické agentuře a konečně zhodnocení nastavení nových poradenských činností.

Transparency International poté vypracuje dva konkrétní výstupy. Závěrečnou zprávu, která bude obsahovat popis zkoumaných oblastí, použitých metod, popis zjištěných skutečností a jejich potenciální rizikovost a v relevantních oblastech vytyčená doporučení. Druhý výstup bude konzultace se zodpovědnými pracovníky agentury nad situací a možnými dalšími kroky.

Protikorupční prověrku provedli čtyři pracovníci neziskovky Transparency International. Jeden seniorní analytik, další dva seniorní právníci, a ještě jeden analytik, který měl vyhledávat potencionální střety zájmů u definovaných osob. Vypracování protikorupční prověrky zabralo celé čtyři měsíce.

Onu protikorupční prověrku jsme chtěli vidět, na Technologickou agenturu jsme v páteční poledne zaslali prosbu o zaslání. Jakmile ji obdržíme, přineseme další materiál.

TI v médiích roku 2020

Nezisková organizace se žalobou na ochranu dobré pověsti dožaduje omluvy za slovní útoky od premiéra Babiše. Předseda vlády ji opakovaně označil za zkorumpovanou. Babiš připouští, že jeho kritika je ostrá, své výtky však pokládá za přiměřené. TI se dlouhodobě věnuje tématu Babišova údajného střetu zájmů. Poukazuje na dotační kauzu Čapí hnízdo nebo na majetkové vazby k holdingu Agrofert.

Nastavujeme, kontrolujeme, analyzujeme

Babišův právník argumentuje tím, že premiér v rámci politické debaty popsal, jak je TI financována – od ministerstev nebo od subjektů, které má z povahy věci kontrolovat. Advokát upozornil i na to, že TI vůči Babišovi rovněž užívá ostrou rétoriku. Připomněl označení za dotačního podvodníka, predátora a člověka, který pohrdá lidmi, rozkrádá stát a dopouští se politické korupce.

Organizace se u soudu domáhá vedle omluvy také toho, aby se Babiš příště výroků o zkorumpovanosti zdržel. Proti zpochybňování způsobu svého financování se ohradila s tím, že finanční vztahy jsou transparentní, smluvně podložené a zachycené ve výročních zprávách.

V lednu letošního roku ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka v rozhovoru pro deník Právo mimo jiné kritizoval fungování Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže i jeho vedení. Ten následně reagoval slovy, že „prohlášení ředitele Transparency International jsou motivována zejména tím, že Úřad nejde tomuto neziskovému sdružení tzv. na ruku a rozhoduje nezávisle a v souladu s platnými zákony. Úřad vydává svá rozhodnutí v zákonných lhůtách, jeho rozhodovací činnost je konzistentní a případné odchylky jsou vždy řádně zdůvodněny. S výsledky činnosti Úřadu se může veřejnost kdykoliv seznámit ve výroční zprávě a ve sbírkách rozhodnutí, které jsou volně přístupné na internetu. Představitelé Úřadu jsou rovněž kdykoliv připraveni objasnit jakékoliv vydané rozhodnutí i obhájit každou korunu, která byla na provoz Úřadu vydána ze státního rozpočtu.“

TI versus senátor

Členové Mandátového a imunitního výboru Senátu se rovněž v loňském roce zabývali oznámením o přestupku senátora Iva Valenty. Podle společnosti Transparency International senátor a zastupitel Zlínského kraje porušuje zákon o střetu zájmů tím, že vlastní média. Podle provedené právní analýzy však nemůže být údajný střet zájmů hodnocen jako přestupek ani disciplinární provinění senátora. Mandát Iva Valenty totiž vznikl přede dnem účinnosti zákona o střetu zájmů.

Protikorupční tým seniorů pro Technologickou agenturu ČR 

„Nedopustil jsem se přestupku, neporušuji právní předpisy a rozhodně nejsem ve střetu zájmů. Transparency International se pouze opět cíleně pokusila o diskreditaci mé osoby a pošpinění mého jména. Proti této dlouhotrvající štvavé kampani se však tentokrát budu bránit právní cestou. Od začátku bylo jasné, že je právo na mé straně a členové TI to vědět museli, nebo to minimálně vědět měli… Organizaci TI jsem nikdy nevěřil a věřit nebudu. Její nátlakové a manipulativní praktiky dlouhodobě veřejně kritizuji a počítal jsem s tím, že se za to její členové pustí do odvety. Ovšem fakt, že sami sebe usvědčí z neznalosti zákona, svědčí buď o naprostém amatérismu, nebo (a to spíše) o cílené snaze někoho poškodit,“ uvedl tehdy Valenta v prohlášení.

Transparency International – Česká republika je česká pobočka mezinárodní nevládní neziskové organizace Transparency International, působící v České republice od roku 1998, jejímž posláním je mapovat stav korupce a svou činností přispívat k jejímu omezování. Zakladatelkou a první ředitelkou TI ČR byla Marie Bohatá, po ní Adriana Krnáčová. Od srpna 2012 je ředitelem David Ondráčka. Po volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 byl Ondráčka osloven hnutím ANO 2011, aby zastával v příští vládě post ministra vnitra. Tehdejší nabídku přijal.

Pozn. red.: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …