Přisluhovač Bruselu! Senátor Fischer rozpálil do běla profesora Knížáka

25.01.2019 8:24

Profesor Milan Knížák nazval senátora Pavla Fischera posluhovačem Bruselu. Důvod je ten, že se mu nelíbí, jak senátor kvituje smlouvu z Cách, která byla v úterý slavnostně podepsána mezi Německem a Francií a rozšiřuje vzájemnou spolupráci a integraci obou států. „Tím je položen první krok k rozbití Evropy,“ varuje profesor.

Přisluhovač Bruselu! Senátor Fischer rozpálil do běla profesora Knížáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Fischer užší spolupráci Francie a Německa vítá a na rozdíl od jiných kritiků, kteří se obávají vzniku superstátu, to považuje za velmi dobrou zprávu. „Nová smlouva se hlásí k další spolupráci v oblasti bezpečnosti i obrany. Je to skutečně koperníkovský obrat,“ komentuje spolupráci Paříže a Berlína s tím, že spolupráci zemí má posílit i společná práce členů parlamentu obou zemí.

„Posílit dialog demokraticky volených parlamentů napříč Evropou právě v době, kdy se mluví o demokratickém deficitu, je dobrý krok. A nakonec je tu spolupráce podél hranic. Nejde o revoluci, ale o pragmatický přístup. I proto je podpis nové smlouvy mezi Berlínem a Paříží ve prospěch další spolupráce dobrá zpráva,“ dodává Fischer a zároveň podotýká, že občany obou zemí má také vyburcovat z letargie lepší podpora občanských projektů. A tím bychom se prý mohli inspirovat i u nás. Více jsme psali ZDE

Anketa

Vítáte novou mezivládní smlouvu mezi Německem a Francií?

4%
96%
hlasovalo: 9284 lidí
Jeho slova však nenechala profesora Knížáka klidným. „Novopečený senátor Fischer přivítal podepsání německo-francouzské smlouvy s vehemencí hodnou přisluhovače Bruselu,“ nebral si servítky. „Neuvědomuje si tento adorant EU, že tím je položen první krok k rozbití EU a k vytvoření dvourychlostní Evropy?“ zlobí se Knížák.

Následně poukazuje na problematickou minulost Německa. „Takové spojenectví vyvolává obavy. Francouzi, bohužel, vsadili na nezkušeného, mocichtivého Macrona. A než se jim podaří se ho zbavit, může nadělat těžko vratitelné kroky,“ míní profesor.

Dohoda, jež vznikla v utajení a kterou v německých Cáchách podepsal prezident Emmanuel Macron 22. ledna s kancléřkou Angelou Merkelovou, navazuje na šestapadesát let starou Elysejskou smlouvu, která položila základ ose Paříž-Berlín a formuje evropskou integraci. Na jejím základě dnes společně zasedají kabinety obou zemí.

Tato smlouva vytvoří ze dvou nejsilnějších evropských zemí superstát. Smlouvu zveřejnilo před několika dny Ministerstvo zahraničí Francie. Hovoří se v ní například o jednotném vystupování v zahraniční i obranné politice obou zemí a koordinaci jednotných postojů v otázkách EU či NATO. Z celkového vyznění smlouvy vyplývá, že současná integrace Evropské unie je pro Německo a Francii příliš pomalá. Vytvořily si tak proto svou verzi integrace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…