Přišly mimořádné miliardy z Bruselu. I přesto ekonom zkazil Fialovi radost

03.07.2023 21:46

Z VEŘEJNOPRÁVNÍ ČT Výše průběžného schodku státního rozpočtu činila na konci června 215,4 miliardy korun. Oproti výsledku za prvních šest měsíců roku je to zhruba o 56 miliard méně. „Část zlepšení je dána trochu tím evropským mimořádným králíkem z klobouku,“ uvedl ekonom České spořitelny Michal Skořepa k mimořádnému příjmu evropských peněz, s nimiž si podle něj ale může ministerstvo „žonglovat“ podle potřeby. „Mnozí z nás mají pocit, že české veřejné finance se řítí do záhuby a že je třeba s tím urychleně něco zásadního udělat,“ řekl s tím, že očekává, že schodek rozpočtu přesáhne 300 miliard.

Přišly mimořádné miliardy z Bruselu. I přesto ekonom zkazil Fialovi radost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala a Zbyněk Stanjura

I když si v červnu rozpočet polepšil, radovat se, že skončí ve výsledku v plusu, je podle ekonoma předčasné: „Červen je obecně pro ministry hezký měsíc. Protože se tam scházejí některé daňové platby, které nejsou v každém dalším měsíci. Takže myslím si, že většina ministrů se na ten červen vysloveně těší a letos asi dvojnásob, protože prvních pět měsíců roku bylo ciferně vzato hodně nešťastných,“ říká Skořepa.

„Tento červen je oproti dalším měsícům zvláštní v tom, že se ministerstvu z nějakých zatím ne úplně vysvětlených důvodů jaksi podařilo prosadit do rozpočtu příjem řádově 45 miliard evropských peněz. Velkou část z toho zlepšení 56 miliard dělá právě tento mimořádný příjem,“ uvedl.

Jestli se bude podobný mimořádný příjem do konce roku opakovat, je podle ekonoma těžké odhadovat. „Do karet ministerstva úplně nevidíme. Evropské peníze jsou položka, kde má ministerstvo vůli s těmi čísly žonglovat,“ doplnil.

„Takže v červnu je zlepšení, ale velká část zlepšení je dána trochu tím evropským mimořádným králíkem z klobouku, který se ale pravděpodobně v takovém objemu opakovat nebude,“ zhodnotil.

„Mnozí z nás mají pocit, že české veřejné finance se řítí do záhuby a že je třeba s tím urychleně něco zásadního udělat. Dnes je stát v situaci, kdy se každá koruna hodí, v takové situaci dává smysl vybrat pokladničky všech firem, které je mají plné,“ reagoval na slova ministra financí, že do konce roku rozpočet výrazně vylepší dividenda společnosti ČEZ a také splatnost daně z neočekávaných zisků, která má přijít v září.

Podle ekonoma vláda neudrží schodek pod 300 miliard korun. „Je to velmi nepravděpodobné. Myslím, že ten výsledek bude přes 300 miliard,“ uvedl ekonom. Letošní schodek státního rozpočtu byl schválen na 295 miliard. „Já bych těm lidem úplně ani nezazlíval, když to nevyjde, protože mnohdy jsou to záležitosti, které se velmi špatně dají předem nějak odhadnout. Umím si spíše představit, že některá ta čísla, která jsou součástí prognózy, tak vůbec nevznikají na expertní úrovni, tak se udělá jen nějaký velmi primitivní odhad,“ uvedl ekonom Skořepa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …