Příště kvůli Klausovi zavedou trest smrti, řádil v UK Kubera

26.02.2013 22:51

Pod žalobou na prezidenta Václava Klause kvůli amnestii je už 27 podpisů senátorů. Jaroslav Kubera z ODS ji však razantně odmítá. Podle něj je to prý akorát nevkusné. To by se příště už mohl zavést trest smrti jen kvůli Klausovi.

Příště kvůli Klausovi zavedou trest smrti, řádil v UK Kubera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Během dne se objevovaly různé informace o počtu podpisů pod žalobou. Nyní jich je už skutečně všech 27, které jsou potřeba. „Ta debata během odpoledne, jestli už nebo ještě ne, nebyla příliš významná,“ vysvětloval v Událostech, komentářích na ČT senátor ČSSD Jiří Dienstbier. Bylo to prý jen otázkou času, jelikož ne všichni senátoři byli v úterý v Praze.

„Já myslím, že těch podpisů bude nakonec ještě více než těch 27,“ předpovídal Dienstbier. Navíc jsou pod žalobou podepsáni senátoři napříč politickým spektrem, snad kromě ODS, myslí si stínový ministr spravedlnosti.

Žalobu ale rázně odmítá senátor Jaroslav Kubera. „Žalovat prezident kvůli tomu, abychom zjistili mantinely Ústavního soudu, mi přijde nevkusné,“ prohlásil s tím, že to navíc nepůsobí dobře ve světě. „Já čekám, kdy se najde šílenec, který řekne, že by se zavedl trest smrti jen kvůli případu Václava Klause,“ žertoval. „Evropská unie by nám jistě ten případ prominula. A pak bychom ten trest smrti zase zrušili.“

Podle něj se kolem Klause vytváří až taková nenávist, že i jeho kritici či kritici amnestie nesouhlasí s tím, co se děje. Navíc se prý po rozborech všech případů amnestovaných stejně ukáže, že ty nejhorší nepustí státní zástupci na svobodu.

„Státní zástupci vůbec nemají prostor na uvážení, koho pustí a koho ne,“ odmítl však tato slova Dienstbier. „Pokud dospějí k závěru, že se to na ně vztahuje, tak nemohou rozhodovat o spravedlnosti,“ dodal. Kubera ale nesouhlasil: „Není to pravda, v některých případech podali odpor a ten odpor funguje.“

Senátor ODS nadále amnestii odmítal, hlavně kvůli podle něj jejímu důvodu – tedy „zkoušet“ Ústavní soud. „Je to jejich věc, jejich svědomí. Já jim do toho nijak zasahovat nebudu. Ale ona se pravda ukáže,“ dodal Kubera.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…